Wanneer je gezonde keuzes wilt maken is het belangrijk dat je begrijpt wat er in de producten uit de supermarkt zit. Het etiket van een product bevat veel informatie en als je weet hoe je ze leest, maak je gemakkelijker een gezonde keuze. Verpakkingen kunnen namelijk soms best misleidend zijn!
Ingrediënten op het etiket
Op het etiket is altijd terug te vinden welke ingrediënten het product bevat. Ze staan als een opsomming geschreven, met het ingrediënt dat het er het meest in zit vooraan. Het ingrediënt wat helemaal achteraan staat zit er het minst in. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat suiker of zout vrij vooraan in het rijtje van ingrediënten staat, kun je beter eens verder kijken naar een ander product.
Voedingswaarden op het etiket
Op het etiket vind je ook altijd de voedingswaarden van het product terug. Meestal staat dit in een tabel, maar soms ook als opsomming. Je kunt hierin terugvinden wat de voedingswaarden zijn per 100 gram van het product. Vaak staan de voedingswaarden van het gewicht van het product ook omschreven, maar hier heb je vaak niet zoveel aan als je producten wilt vergelijken. Het ene broodje weegt bijvoorbeeld 55 gram per stuk en het andere broodje 70 gram per stuk. Het is dan handig als je van beide producten de voedingswaarden van 100 gram van het product weet. Zo kun je gemakkelijk vergelijken in welk broodje er bijvoorbeeld meer vezels zitten.
Allergenen
Allergenen zijn stoffen die voedselovergevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan pinda’s of gluten. Wanneer je een voedselallergie hebt, is het erg belangrijk om te weten of er allergenen in een bepaald product zitten. Fabrikanten zijn dan ook verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen op de verpakking te zetten. De allergenen zijn te vinden bij de ingrediënten en staan vermeldt in een ander lettertype of vetgedrukt, zodat ze goed opvallen. Soms staan er ook nog afbeeldingen of logo’s op het etiket die bijvoorbeeld ‘glutenvrij’ aangeven.
Voedingsclaims
Fabrikanten mogen niet zomaar alles op de verpakking zetten. Er zijn wettelijke regels opgesteld over de teksten die op verpakkingen mogen staan. Zo mag bijvoorbeeld volkorenbrood alleen volkorenbrood heten wanneer het van 100% volkorenmeel gemaakt is. Dit geldt niet voor andere producten zoals beschuit of crackers. Sommige producten bestaan voor minder dan 50% uit volkorenmeel, maar er staat wel de claim ‘volkoren’ op de verpakking. Daarnaast betekent het nog niet dat een bepaalde claim direct betekent dat het product gezond is. Een koekje verrijkt aan vitamine D kan bijvoorbeeld nog steeds veel suiker en vet bevatten.
Hulp bij etiketten lezen
Etiketten lezen kan soms best een uitdaging zijn. Het gebruik van een app waarmee je barcodes van producten kunt scannen, helpt je met het inzichtelijk maken van een product en de voedingswaarden. Zo kun je gemakkelijk producten vergelijken en maak je zonder problemen de beste keuzes!