Plantaardige 'melk' is hot! Maar wat zijn de verschillen?

3 min lezen 03-06-2022
Ester Hesen Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper

Tegenwoordig valt er genoeg te kiezen als het om plantaardige melk gaat. Ook al is ‘melk’ eigenlijk niet de goede benaming en mag het zo ook niet op de verpakking staan. Toch wordt er in de volksmond veelal nog gesproken over plantaardige ‘melk’ in plaats van drink. Elke variant heeft weer zijn eigen smaak, maar ook zijn eigen voedingswaarden. Benieuwd naar wat die verschillen eigenlijk zijn? Wij vertellen er graag meer over in deze blog! 

Wat is plantaardige melk? 

Met plantaardige melk worden de dranken bedoeld die geen dierlijke producten bevatten. Dit is handig om te weten als je veganistisch eet, maar bijvoorbeeld ook wanneer je intolerant ben voor lactose. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten plantaardige melk. Denk aan sojadrink, amandeldrink, haverdrink, rijstdrink, kokosdrink en vaak verkrijgbaar met verschillende smaken. Je kunt het gewoon drinken, maar het wordt ook vaak gebruikt voor de bereiding van havermoutpap, pannenkoeken of als melk voor in je koffie. 

Welke plantaardige melk is gezond? 

Als je kijkt naar de voedingswaarde van plantaardige melk verschilt dit best veel met een dierlijke variant. Zo bevat plantaardige melk over het algemeen een stuk minder verzadigd vet dan dierlijke melk. Daarentegen bevat ‘normale’ melk wel meer eiwitten en is het een natuurlijk bron van calcium en vitamine B12. Als je kijkt naar de plantaardige melk dan bevat sojadrink het meeste eiwit. Vaak worden plantaardige drinks verrijkt met calcium, vitamine B12 of vitamine D. Wanneer je dan ook nog kiest voor een ongezoete variant, is een plantaardige drink een prima keuze. 

Tips bij het maken van een keuze 

Wanneer je een gezonde keuze wilt maken is het goed om te kijken naar de hoeveelheid eiwit die de plantaardige drink bevat. Per 100ml drank moet er ongeveer 1,4g eiwit in de drank zitten. Daarnaast is het belangrijk dat de drank niet te veel suiker bevat. Dit betekent minder dan 6 gram suiker per 100 ml. Daarnaast moet de drank minimaal 0,24 microgram vitamine B12 en 80 milligram calcium bevatten.

 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit