Smeuïge gezondere chocolade brownies met noten

3 min lezen 25-07-2022
Smeuïge gezondere chocolade brownies met noten
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Je hebt zin om iets lekkers te bakken, maar wanneer je recepten op internet opzoekt wordt er bijna overal een flinke schep suiker toegevoegd. Vaak gepaard met een klont roomboter of vaste margarine en bloem. Dit zijn de basis ingrediënten voor veel lekkere baksels en op zich voor af en toe niks mis mee. Maar wist je dat het ook anders kan?

Gezonde vetten voor extra smeuïgheid

Voor de recepten van VYTAL proberen wij voor verschillende dieetvoorkeuren lekkere en gezonde recepten te bedenken. Voor deze smeuïge brownies hebben we het bloem vervangen voor amandelmeel. Amandelmeel is eigenlijk geen echt meel, maar erg fijn gemalen amandelen. Amandelen bevatten veel gezonde, onverzadigde vetten en het zorgt ook voor de smeuïge structuur van deze brownies. Daarnaast zijn amandelen een van de meest eiwitrijke noten, waardoor deze brownies ook nog een stukje hoger zijn in eiwitten! We voegen ook nog enkele eetlepels olijfolie toe voor nog meer smeuïgheid!

Zoet met minder suiker

Oke, we hebben de suiker niet helemaal weggelaten in dit recept. Het moet natuurlijk nog steeds wel naar een brownie smaken en die hoort toch wel een beetje zoet te zijn. Toch zit er wel een degelijk verschil tussen een ‘normale’ brownie en dit recept. Waar in een normale brownie (van 65gram) 27 gram suiker zit, wat neerkomt op bijna 7 suikerklontjes (!), zitten in deze brownies per stuk 7 gram suiker. We vervangen de gewone kristalsuiker of basterdsuiker voor een banaan en enkele eetlepels agavesiroop. Dit met nog een scheutje vanille aroma zorgt voor de lekkere zoete smaak.

Om het recept luchtig te houden gebruiken we de combinatie van ei, magere kwark en een theelepel bakpoeder. Je wilt namelijk niet dat je brownie een hele vaste massa wordt.

Makkelijker gaat het niet worden

Je kunt alle ingrediënten heel gemakkelijk in een blender doen en je mixt het geheel in 1-2 minuten tot een glad beslag. Let wel op dat je de vloeibare ingrediënten als eerst toevoegt aan de blender. Zo voorkom je dat het mengsel ‘vastloopt’.
Ingrediënten: (voor 8 brownies)
  • 90 gram amandelmeel
  • 1 middelgrote banaan
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 ei
  • 4 eetlepels magere kwark
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • 1 snufje zout
  • 1 handje pecannoten en walnoten (gemengd), fijngehakt
Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
  2. Doe alle ingrediënten in een blender (de vloeibare ingrediënten eerst) en mix in 1-2 minuten tot een glad beslag
  3. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier en schenk het mengsel erin
  4. Bestrooi met de fijngehakte walnoten en pecannoten
  5. Zet in de oven en bak in 25 minuten gaar
  6. Laat de brownies afkoelen en snijd vervolgens in 8 blokjes
 

Voedingswaarden per brownie:

Gezonde brownie met noten recept:
  • 190 kcal
  • 13 gram vet
  • 2 gram verzadigd vet
  • 6 gram eiwit
  • 9 gram koolhydraten
  • 7 gram suiker
  • 3 gram vezels
‘Normale’ brownie met noten:
  • 290 kcal
  • 16 gram vet
  • 6 gram verzadigd vet
  • 3 gram eiwit
  • 33 gram koolhydraten
  • 27 gram suiker
  • 1 gram vezels
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>