Vroeg uit je bed! 4 tips om een ochtendmens te worden

5 min lezen 28-06-2022
Vroeg uit je bed! 4 tips om een ochtendmens te worden
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

“Morgen zet ik de wekker vroeg en doe ik lekker rustig aan.” Herkenbaar? Veel mensen hebben het voornemen om vroeg op te staan om tijd voor henzelf te maken. Toch lukt het velen niet om daadwerkelijk vroeg op te staan en dit in hun patroon te krijgen. Hierdoor is de ochtend vaak haasten en rennen om op tijd te komen. Wil jij je dag nu eens echt goed beginnen? Dan is deze blog wat voor jou!

Bedenk waarom jij eerder op wilt staan

Om jezelf een nieuw patroon aan te leren, is het goed om te beseffen welke voordelen dit je gaat opleveren. Vaak lukt het alleen om een nieuwe gewoonte aan te leren als je intrinsiek gemotiveerd bent. Bedenkt wat voor jou de voordelen zijn. Is het omdat je de dag zonder stress kunt beginnen met een extra uurtje tijd voor jezelf? Of kom je geheel tot rust door de tijd te nemen voor een meditatie of yogales? Misschien is het voor jou om praktische redenen fijner om vroeg op te staan doordat je bijvoorbeeld de files of een drukke trein vermijd.
 

Ga eerder naar bed

Wanneer je van een avondmens een ochtendmens wilt worden, is het belangrijk dat je je slaappatroon langzaam gaat verschuiven. Wanneer je naar bed gaat op dezelfde tijd zoals je gewend bent en wel eerder de wekker zet, is de kans groot dat je de snooze knop zo snel mogelijk weer indrukt. Je hebt dan namelijk niet genoeg slaap gehad om energiek op te staan. Probeer eerst eens om een kwartier eerder naar bed te gaan en een kwartier eerder op te staan. Bouw het steeds verder op tot het gewenste tijdstip dat je wilt opstaan.
 

Bedenk een ochtendroutine

Wanneer je in de ochtend nog moet bedenken wat je eigenlijk wilt doen met de extra tijd die je voor jezelf hebt creëert is dat erg lastig. In de ochtend zul je namelijk snel denken dat je beter af bent door even op de snooze knop te drukken en nog wat langer door te slapen. Zonde! Want wanneer je van te voren plant wat je allemaal in de ochtend gaat doen is de kans veel groter dat het je ook lukt. Hallo positieve ochtend en succesgevoel! Maak een tijdsplanning en houd je hieraan.
 

Maak het jezelf makkelijker

Er zijn verschillende manieren waardoor jij in de ochtend gemakkelijker je bed uit komt. Maak bijvoorbeeld gebruik van wekkerlampen die het daglicht nabootsen (ideaal voor in de wintermaanden). Denk daarnaast aan een wekker(radio) die langzaam omhoog gaat in volume. Leg je telefoon of wekker ook niet naast je bed, maar aan de andere kant van de kamer. Zo moet je eerst echt je bed uit om hem uit te zetten en val je niet snel weer in slaap.

Wees niet te streng voor jezelf en probeer stap voor stap een ochtendmens te worden. Je zult er veel baat bij hebben! Wanneer je het lastig hebt in de ochtend, bedenk je dan dat je je over een paar minuten veel beter gaat voelen. Zo start je je dag energiek, fris en met een momentje voor jezelf!

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>