Het einde van het jaar is aangebroken en de feestdagen komen alweer om de hoek kijken. Dit betekent vaak weer een beetje extra stress. Wat ga je dit jaar op tafel zetten? Maak je geen zorgen, wij helpen je graag met een aantal heerlijke kerstrecepten die ook nog eens gezond zijn. PS: Bijna alle recepten zijn super makkelijk vegan te maken door een enkel ingrediënt aan te passen!
Kerstbrood met rozijnen, vijgen en noten
Wat heb je nodig?
- Ongezouten roomboter (optioneel plantaardige boter)
- Ongezouten walnoten
- Amandelschaafsel
- Poedersuiker
- Gist
- Speltbloem
- Speltmeel (volkoren)
- Rozijnen
- Gedroogde vijgen
- Amandelmelk (ongezoet)
- Zout
- Water
Hoe maak je dit?
Zeef als eerst het meel. Doe vervolgens de bloem, meel, amandelmelk en boter (in kleine blokjes) in de kom van je keukenmachine. Meng de gist met het water tot een papje en voeg ook deze toe aan de kom. Voeg als laatste een snufje zout toe (aan de andere kant van de kom zodat deze het gist niet raakt).
Meng de keukenmachine tot een luchtig deeg en laat deze daarna minstens vijf minuten draaien. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg minstens een uur rijzen op een warme vochtige plek.
Bestrooi het werkblad of een snijplank met een beetje bloem en leg hier het deeg op. Kneed het deeg even om en om om de lucht eruit te halen en rol het uit. Snijd de vijgen in stukjes en verdeel samen met de rozijnen en noten over het deeg. Kneed het deeg vervolgens weer om en om, zodat de vulling goed verdeeld is.
Maak van het deeg de vorm van een brood en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het brood nogmaals afgedekt met een theedoek een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar. Laat goed afkoelen voordat je het brood aansnijdt. Bestrooi met poedersuiker en amandelschaafsel en het feest kan beginnen!
Bloemkoolsteak met kikkererwtensalsa
Wat heb je nodig?
- Bloemkool
- Kikkererwten uit blik
- Tahin
- Krieltjes met schil
- Olijfolie
- Rode ui
- Cherrytomaatjes
- Rucola
- Citroen
- Komijnzaad
- Paprikapoeder
- Peper en zout
Hoe maak je dit?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd van het dikste (middelste) gedeelte van de bloemkool een plak van 2 cm dik.
Meng de paprika- en komijnpoeder met de helft van de olijfolie. Leg de bloemkoolsteak op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk aan beide kanten met de kruidenolie. Rooster ongeveer 30 minuten in de oven. Keer halverwege om. Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de krieltjes in 12 tot 15 minuten goudgeel en gaar.
Snipper de rode ui en snijd de cherrytomaten in kwartjes. Was de citroen, rasp de schil, halveer en pers uit. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
Meng de tahin met de citroenrasp, citroensap en een scheutje water tot een dressing. Meng de ui, cherrytomaten en kikkererwten met de dressing en breng op smaak met peper en zout. Schep de rucola erdoor.
Serveer de bloemkoolsteak met de krieltjes en salade.
Speculoos tiramisu
Wat heb je nodig?
- Speculoospasta
- Magere kwark vanille (optioneel soya)
- Biscoff speculoos koek
- Espresso
Hoe maak je dit?
Zet een kopje espresso en laat afkoelen. Doop een speculoos koekje in de koffie en leg hem op de bodem van een glas. Schep hier een derde van de kwark overheen. Vul het glas verder op deze manier en eindig met een laagje kwark.
Verwarm de speculoospasta in de magnetron of in een steelpan totdat hij wat vloeibaar is. Giet de speculoospasta over de bovenkant van de tiramisu. Dit mag speels of gebruik een satéprikker om lijntjes te maken. Genieten maar!