5 keer eiwitrijke ontbijtjes

4 min lezen 14-10-2024
5 keer eiwitrijke ontbijtjes
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Een eiwitrijk ontbijt voor meer energie en beter herstel


Ja, een ei hoort erbij! Eiwitrijke ontbijtjes zijn een fantastische manier om je dag goed te beginnen, vooral als je op zoek bent naar meer verzadiging (een ‘vol’ gevoel), beter spierherstel en een stabiel energieniveau gedurende de ochtend. Of je nu actief bent in de sportschool of een drukke (werk)dag gepland hebt; een eiwitrijk ontbijt kan ervoor zorgen dat je langer vol zit en je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Benieuwd naar de voordelen van een eiwitrijk ontbijt? Je leest  het in deze blog. Daarnaast geven we je 5 voorbeelden van een eenvoudig, lekker en gezond eiwitrijk ontbijt. Smullen maar!

De voordelen van een eiwitrijk ontbijt

Een eiwitrijk ontbijt kan je gezondheid en energieniveau op meerdere manieren ondersteunen. Ten eerste helpen eiwitten bij het herstel en de opbouw van spieren, wat vooral belangrijk is na een nacht zonder voeding. Door 's ochtends eiwitten te eten, behoud je een langdurig verzadigd gevoel, wat je helpt om minder snel naar ongezonde snacks te grijpen. Dit kan bijdragen aan een beter gewichtsbeheer. Daarnaast helpen eiwitten om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden, wat zorgt voor een gelijkmatiger energieniveau door de ochtend heen en je productiviteit kan verbeteren.

Een ei hoort erbij: 5 x eiwitrijke (VYTAL) ontbijtjes

đź“ť VYTAL Note: De recepten van onderstaande ontbijtjes zijn allemaal te vinden in de VYTAL-app. Ga je op zoek naar een eiwitrijk ontbijtje? Dan kan het zijn dat deze opties bij jou niet 1,2,3 beschikbaar zijn. De recepten die worden getoond zijn namelijk afhankelijk van de door jou (of jouw coach) ingestelde dieetvoorkeuren en uitgesloten ingrediënten. Check dit dus vooraf even. 

  1. Frittata met krieltjes, prei en ham: dit ontbijt bevat ham en eieren als eiwitbronnen, met krieltjes voor extra koolhydraten en energie.
  2. Omelet met havermout en spinazie: een combinatie van eieren en havermout voor eiwitten, met spinazie voor extra vitamines en mineralen.
  3. Paleo eiermuffins: handige eiermuffins die vol zitten met eiwitten. Perfect om van tevoren te maken en mee te nemen.
  4. Crackers met gebakken eieren: een simpele optie met ei als belangrijkste eiwitbron. Voeg wat groenten toe voor extra smaak en voedingsstoffen.
  5. Pompoen pannenkoeken met blauwe bessen: rijk aan eiwitten dankzij de eieren, met pompoen voor extra vezels. Blauwe bessen voegen antioxidanten toe voor een gezonde start van de dag.

Een ei? Nee, niet voor mij: 5x eiwitrijk ontbijten zonder ei

VYTAL Tip: Lust je geen eieren of mag je ze niet eten? Je kunt bepaalde ingrediënten uit de bovenstaande gerechten uiteraard vervangen door een plantaardige of lactosevrije variant. Maar hé, een ei blijft natuurlijk wel een ei ;) daarom hieronder ook nog 5 eiwitrijke ontbijtjes zonder ei. Dit zijn geen VYTAL-recepten en deze zijn dus ook niet te vinden in de app.

  1. Griekse yoghurt met noten en bessen: Griekse yoghurt bevat veel eiwitten en de noten en bessen voegen gezonde vetten en antioxidanten toe.
  2. Cottage cheese met volkoren toast: Cottage cheese biedt veel eiwitten, gecombineerd met de vezels van volkoren toast.
  3. Proteïnesmoothie met amandelmelk: voeg proteïnepoeder toe aan amandelmelk en fruit voor een snelle eiwitrijke smoothie.
  4. Kwark met chiazaad en honing: kwark is rijk aan eiwitten, chiazaad biedt vezels en honing geeft natuurlijke zoetheid.
  5. Havermout met plantaardig proteïnepoeder: voeg proteïnepoeder toe aan havermout voor een eiwitrijke start, gecombineerd met vezels.

Waarom kiezen we voor een eiwitrijk ontbijt?

Een ei(wit)rijk ontbijt kan een uitstekende start van de dag zijn, omdat het verschillende voordelen combineert die je welzijn kunnen bevorderen. Eiwitten ondersteunen de opbouw en het herstel van lichaamsweefsels, wat vooral nuttig is na de nachtrust wanneer je lichaam zichzelf herstelt. Daarnaast draagt een eiwitrijk ontbijt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat schommelingen in je energie vermindert. Hierdoor ben je beter in staat om geconcentreerd en productief te blijven gedurende de ochtend, of je nu gaat sporten of aan het werk bent.

Wil jij meer eiwitrijke ontbijtjes ontdekken die passen bij jouw doelen? Probeer de VYTAL-app 14 dagen gratis en krijg toegang tot meer dan 2100 recepten die aansluiten op jouw voedingsbehoeften. De keuze is reuze!

Ben jij een coach en wil je jouw klanten helpen met eiwitrijke maaltijdopties en voedingsschema’s? Ontdek de VYTAL-app en stel binnen 3 minuten compleet gepersonaliseerde voedingsschema’s op voor jouw klanten. Plan een online demo of start direct met een gratis proefperiode van 14 dagen!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit