5x actieve vakanties

5 min lezen 12-08-2024
5x actieve vakanties
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

De beste bestemmingen voor een onvergetelijke actieve ervaring

Bij VYTAL we love to be active! Een wandeling in de lunchpauze of een sportieve activiteit tijdens een teamuitje, maar zelfs als we op vakantie gaan… dan zoeken we allemaal wel een manier om actief te zijn. Ben jij net zo en ook op zoek naar een actieve vakantie vol avontuur, beweging en sport? Dan is deze blog voor jou!

Actieve vakanties zijn de perfecte manier om te ontspannen, je energie kwijt te raken, even alles te vergeten en tegelijkertijd ook nieuwe plekken te ontdekken. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, watersporten of bergbeklimmen, er zijn veel bestemmingen die je een onvergetelijke actieve ervaring kunnen bieden. Lees verder en laat je inspireren door onze top 5 avontuurlijke vakantiebestemmingen!

Waarom op een actieve vakantie gaan?

We horen je denken: “Ik boek toch een vakantie om te ontspannen, waarom zou ik dan op een actieve vakantie gaan?”. En ons antwoord is simpel: omdat actieve vakanties voordelen bieden voor je fysieke en mentale gezondheid. Door actief te zijn werk je aan je lijf, vergroot je je conditie en versterk je soms zelfs bepaalde spiergroepen en spieren. Actief herstel noemen ze dat. Daarnaast kan een actieve vakantie je ook helpen om stress te verminderen, te ontspannen, tot rust te komen en je geest te verfrissen. Kortom: de combinatie van fysieke activiteit en het ontdekken, ervaren en beleven van nieuwe omgevingen heeft een positief effect op onze gezondheid en ons welzijn.

Daarnaast bieden actieve vakanties je de kans om unieke ervaringen op te doen en nieuwe vaardigheden te leren. Of het nu gaat om surfen, bergbeklimmen of mountainbiken, elke activiteit voegt iets speciaals toe aan je reis. Door actief te zijn, kun je diepere connecties maken met de natuur, de lokale cultuur en de mensen die je ontmoet. Dit verrijkt je reiservaring en zorgt voor blijvende herinneringen.

5x actieve vakantiebestemmingen!

Wandelen in de Alpen

De Alpen zijn een paradijs voor wandelaars. Met indrukwekkende bergtoppen, schilderachtige dorpen en uitgestrekte alpenweiden, bieden de Alpen talloze mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren wandelaars.

Top bestemmingen: Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Beste activiteiten: Wandelen, bergbeklimmen, trailrunning.

Super actief tip: Neem de tijd om de beroemde Tour du Mont Blanc te lopen. Deze route van ongeveer 170 kilometer loopt door Frankrijk, Italië en Zwitserland en biedt adembenemende uitzichten op de Mont Blanc.

Fietsen in Nederland

Nederland is het fietsland bij uitstek. Met zijn vlakke landschap, uitstekende fietspaden en pittoreske dorpen is Nederland perfect voor een actieve fietsvakantie. Of je nu een ontspannen tocht langs de kust wilt maken of een uitdagende rit door de Veluwe, Nederland heeft voor ieder wat wils.

Top bestemmingen: De Veluwe, de Hollandse Kust, Zuid-Limburg.

Beste activiteiten: Fietsen, mountainbiken, e-biking.

Super actief tip! Verken de 'Hanze Route', een prachtige fietsroute langs historische Hanzesteden zoals Zwolle, Kampen en Deventer.

Watersporten in de Algarve

De Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, is een paradijs voor watersportliefhebbers. Met zijn zonnige klimaat, prachtige stranden en kristalhelder water biedt de Algarve volop mogelijkheden voor een actieve vakantie op en in het water.

Top bestemmingen: Lagos, Albufeira, Faro.

Beste activiteiten: Surfen, kajakken, stand-up paddleboarding, snorkelen.

Super actief tip! Ga kajakken langs de kustlijn van Lagos en ontdek de indrukwekkende grotten en verborgen stranden.

Bergbeklimmen in de Dolomieten

De Dolomieten in Italië zijn een droom voor elke bergbeklimmer. Met hun ruige kliffen, steile bergwanden en spectaculaire landschappen bieden de Dolomieten talloze routes voor zowel beginners als gevorderden.

Top bestemmingen: Cortina d'Ampezzo, Val Gardena, Alta Badia.

Beste activiteiten: Bergbeklimmen, via ferrata, rotsklimmen.

Super actief tip! Probeer een via ferrata route, waarbij je gezekerd bent aan stalen kabels terwijl je de steile bergwanden beklimt. Het is een geweldige manier om veilig van de spectaculaire uitzichten te genieten.

Avonturen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn adembenemende landschappen en avontuurlijke activiteiten. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, raften of bungeejumpen, in Nieuw-Zeeland vind je het allemaal.

Top bestemmingen: Queenstown, Rotorua, Fiordland National Park.

Beste activiteiten: Wandelen, fietsen, bungeejumpen, raften, skydiven.

Super actief tip! Maak de Tongariro Alpine Crossing, een van de mooiste dagwandelingen ter wereld. Deze 19,4 kilometer lange route voert je door een dramatisch vulkanisch landschap.

Ik ga op actieve vakantie en ik neem mee ðŸ§³

Hier zijn 5 praktische tips voor een geweldige tijd vol avontuur:

  1. Plan vooruit: zorg ervoor dat je je reis goed plant, inclusief het boeken van accommodaties en activiteiten van tevoren, vooral in het hoogseizoen.
  2. Pak de juiste uitrusting: neem geschikte kleding en uitrusting mee voor de activiteiten die je gaat doen. Goede wandelschoenen, een comfortabele fiets en sportkleding zijn essentieel.
  3. Blijf gehydrateerd: tijdens actieve vakanties is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij de hand hebt.
  4. Eet gezond: houd je energie op peil door gezonde snacks en maaltijden te eten. Verse fruit, noten en energierepen zijn ideaal voor onderweg.
  5. Luister naar je lichaam: forceer jezelf niet te hard. Neem voldoende rustpauzes en luister naar de signalen van je lichaam om blessures te voorkomen.

Actieve vakanties zijn een geweldige manier om te ontspannen, nieuwe plekken te ontdekken en tegelijkertijd fit en gezond te blijven. Of je nu kiest voor wandelen in de Alpen, fietsen in Nederland, watersporten in de Algarve, bergbeklimmen in de Dolomieten of avonturen in Nieuw-Zeeland, er is voor ieder wat wils. Plan je reis goed, pak de juiste uitrusting en geniet van de vele voordelen die een actieve vakantie te bieden heeft.

Wat doe jij, als coach, zelf deze zomer? Ga jij nog op vakantie of blijf je thuis om jouw klanten te blijven coachen en begeleiden? 

Werk jij (nog) niet met VYTAL, maar ben je wel op zoek naar een manier om jouw klanten op een eenvoudige en leuke manier te begeleiden naar de gezondste en fitste versie van zichzelf? Ontdek dan de VYTAL app. Hiermee kan je gepersonaliseerde voedingsschema's, trainingsschema’s en workouts klaarzetten.  Plan vandaag nog een (gratis)online demo of probeer het zelf 14 dagen gratis uit!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit