Back on track

4 min lezen 06-09-2024
Back on track
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Kom na je vakantie stap voor stap terug in je gezonde ritme

Herken je dit? Je komt net terug van vakantie. Het was heerlijk: even weg van de dagelijkse routine, genieten van lekker eten, ontspanning en leven op je eigen  tempo. Maar nu de vakantiedagen voorbij zijn, begint de uitdaging. Back to (normal) life!

De overgang van vakantievibes naar de dagelijkse sleur kan soms een flinke omschakeling zijn, maar dit is ook het perfecte moment voor een frisse en gezonde start. Tijd om dingen anders te doen en/of gezond(er) te leven. Met de juiste mindset én een plan. In deze blog delen we een aantal tips voor een healthy lifestyle en tools om je ritme en routine weer op te pakken  en je post-vakantie motivatie te vinden. Let's get back on track!

Stap voor stap terug naar gezonde gewoonten

Na een vakantie is het verleidelijk om meteen weer in je volledige routine te springen. Maar laten we realistisch zijn: te snel willen gaan kan overweldigend zijn. Begin daarom rustig en neem kleine stappen terug naar je gezonde gewoontes. Als je gewend was vijf keer per week te sporten, start dan met twee of drie keer en bouw dit geleidelijk weer op. Begin met voedzame maaltijden, maar probeer niet direct alle vakantie treats uit te sluiten. Stap voor stap zorgt voor een soepele overgang en voorkomt dat je jezelf overspoelt. Progress, not perfection!

Stap 1: maak een plan en committeer je hieraan

Net zoals je je vakantie hebt gepland, kan het maken van een back-to-routine plan je helpen om structuur en focus te houden. Plan je maaltijden vooruit, zet je trainingsdagen vast in je agenda en maak tijd vrij voor jezelf. Een goed plan geeft je richting en zorgt ervoor dat je op koers blijft, zelfs als het even wennen is.

Door vooruit te plannen, voorkom je stress en kun je je beter concentreren op wat echt belangrijk is: jezelf goed voelen. Het plannen van je maaltijden zorgt ervoor dat je voorbereid bent, waardoor je energie en focus bespaart voor andere taken.

Stap 2: discipline is belangrijk, maar zelfcompassie is key

De grootste valkuil bij het terugkeren naar je routine is te streng zijn voor jezelf. Wees mild en geef jezelf de ruimte om weer in balans te komen. Lees meer over hoe je lief kan zijn voor jezelf in ons blog “Zelfcompassie: het geheim achter iedere gezonde leefstijl”. Als het een dag niet lukt om gezond te eten of te sporten, is dat helemaal oké. Het gaat erom dat je de volgende dag weer opstaat en doorgaat. Consistency beats perfection. Kleine setbacks zijn onderdeel van het proces, zolang je maar blijft doorgaan.

Stap 3: verander je mindset van “moeten” naar “willen”

Het grootste verschil in motivatie komt vaak door je mindset. In plaats van te denken "ik moet weer gezond gaan eten en sporten", draai je mindset om naar "ik wil weer gezond eten en sporten". Zie het als een vorm van self-care. Als je jezelf ziet als iemand die kiest voor gezondheid en energie, voelt het als een cadeau aan jezelf in plaats van een verplichting. I’m doing this for me!

Stap 4: vier elke overwinning, hoe klein ook

Elk stapje vooruit is een overwinning. Of het nu gaat om het drinken van genoeg water, het voorbereiden van je maaltijden voor de week, of je eerste workout na de vakantie – het telt allemaal mee. Door je successen te vieren, bouw je vertrouwen op en houd je je motivatie hoog. Schrijf je progressie op en wees trots op elke stap. Je bent sterker dan je denkt. 

Ready to get back on track?

De vakantie was een heerlijke pauze, maar nu is het tijd om weer te focussen op je doelen. Met de juiste mindset – stap voor stap terugkomen in je routine, zelfcompassie tonen en je overwinningen vieren – kun je jouw gezonde leefstijl weer met plezier oppakken. Vergeet niet: It’s all about progress, not perfection.

Heb je wat extra begeleiding nodig? Probeer de VYTAL app dan 14 dagen gratis uit enontdek hoe makkelijk het is om je voeding en eetpatroon (weer) inbalans te brengen. Klaar om écht aan de slag te gaan? Zoek dan een VYTAL-coach bij jou in de buurt. Dit kan eenvoudig via de app onder je profiel, bij 'Mijn Coach'. Vul je woonplaats in en sluit je aan bij de matchende coach die je helpt jouw doel(en) te bereiken! Samen kom je verder! 🌱

Ben je al een VYTAL coach? Dan weet je dat je met behulp van onze app jouw klanten gemakkelijk kunt voorzien van een compleet gepersonaliseerd voedingsschema. Zo help je hen op weg naar de fitste versie van zichzelf en een gezonde(re) leefstijl voor de toekomst!

Ken je de VYTAL app voor coaches nog niet? Ontdek dan hoe je efficiënt, schaalbaar en tijdbesparend kunt coachen met onze voedingsmodule. Klik hier om (vrijblijvende) een online demo te plannen of probeer het zelf 14 dagen uit met een gratis proefperiode.





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit