Beïnvloed eten je genen?

4 min lezen 26-07-2024
Beïnvloed eten je genen?
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Voeding & epigenetica: hoe werkt dat?

De relatie tussen voeding en gezondheid is bekend, maar wist je dat wat je eet ook je genen kan beïnvloeden? Deze interessante studie, epigenetica, onderzoekt hoe voeding, stress en levensstijl onze genen aan- of uitzetten. In deze blog bespreken we hoe voeding epigenetica beïnvloedt en hoe je door bewuste voedingskeuzes je gezondheid kunt verbeteren.

Epigenwattes?

Epigenetica bestudeert hoe genen aan- of uitgezet worden zonder dat de DNA-volgorde verandert. Dit gebeurt door chemische veranderingen die bepalen hoe genen worden gelezen en gebruikt. Voeding kan deze chemische veranderingen beïnvloeden, waardoor sommige genen meer of minder actief worden.

Hoe beïnvloedt voeding je genen?

We horen je denken: “Oke, duidelijk. Maar… hoe beïnvloedt het eten van bepaalde voedingsstoffen dan mijn genen?” Voeding speelt een belangrijke rol in epigenetische processen. Bepaalde voedingsstoffen kunnen namelijk veranderingen veroorzaken in deze processen.

Welke genetische wonder-voedingsmiddelen zijn er?

Hieronder bespreken we een aantal genetische superfoods die jouw genen kunnen beïnvloeden, namelijk: 

🍵 Groene thee: deze thee bevat polyfenolen (natuurlijke verbindingen in planten die krachtige antioxidanten zijn en kunnen helpen bij het beschermen tegen ziekten) die de DNA-methylatie beïnvloeden, wat genen kan aan- of uitzetten. Dit kan helpen bij het bestrijden van kanker en het verbeteren van de hersenfunctie.

🥦 Broccoli: broccoli bevat sulforafaan, wat de verpakking van DNA kan veranderen en zo de genactiviteit kan aanpassen. Dit helpt bij de ontgifting van kankerverwekkende stoffen.

🐟 Vette vis: dit zit vol omega-3 vetzuren die de verpakking van DNA en de productie van kleine RNA-moleculen veranderen, wat helpt ontstekingen te verminderen en je hart gezond te houden.

🍓 Bessen: bessen bevatten ook polyfenolen die het aan- of uitzetten van genen beïnvloeden, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van je hersenfunctie.

4 tips voor een genetisch bewust eetpatroon

Het maken van bewuste voedingskeuzes kan helpen bij het optimaliseren van je gen expressie voor een betere gezondheid. Gen expressie is het proces waarbij de informatie in een gen wordt gebruikt om een eiwit te maken, waardoor cellen hun specifieke functies kunnen uitvoeren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Eet een gevarieerd dieet: zorg voor een breed scala aan voedingsmiddelen om verschillende bioactieve stoffen binnen te krijgen.
  2. Focus op groenten en fruit: deze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en polyfenolen die gunstig kunnen zijn voor epigenetische processen.
  3. Kies voor vette vis en noten: deze bevatten omega-3 vetzuren die dus positief kunnen bijdragen aan je gen expressie.
  4. Beperk bewerkte voedingsmiddelen: deze kunnen nadelige epigenetische effecten hebben door de aanwezigheid van ongezonde vetten en additieven.

Gezond eten voor goede genen

Epigenetica laat zien hoe krachtig de invloed van voeding op onze genen kan zijn. Door bewuste keuzes te maken in wat je eet, kun je niet alleen je huidige gezondheid verbeteren, maar ook je genetische potentieel optimaliseren voor de toekomst.

Wil je als coach jouw klanten helpen hun gezondheid te verbeteren én hun genen te beïnvloeden door middel van voeding? Laat de voedingsmodule van VYTAL je daar dan bij helpen! Plan hier een online demo, dan laten wij je in 30 minuten zien hoe onze app en coachomgeving je kan helpen bij het genereren van gepersonaliseerde voedingsschema’s! 





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit