Blijf jij fit op vakantie?

5 min lezen 01-08-2024
Blijf jij fit op vakantie?
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

5 workouts voor op jouw vakantiebestemming

De vakantieperiode is aangebroken. Vertrek jij binnenkort voor je welverdiende dagen van ontspanning en vrije tijd met partner, gezin, vrienden of familie, maar wil je wel graag fit blijven op vakantie? Lees dan in deze blog meer over eenvoudige, maar doeltreffende, oefeningen om te doen op jouw vakantiebestemming. Wij geven 5 tips voor effectieve workouts voor op jouw hotelkamer, op het strand of in de frisse buitenlucht. Zo onderhoud jij jouw fitness routine, zelfs als je onderweg bent! 

Behoud jouw fitness, ook op reis!

Op vakantie gaan is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten, maar het kan ook een uitdaging zijn om je fitnessroutine te behouden. Zeker omdat vakantie vaak ook gepaard gaat met lekker (en meer) eten en een extra drankje of een ijsje! Gelukkig zijn er tal van manieren om actief te blijven, zelfs als je weg bent van je gebruikelijke sportschool of trainingsfaciliteiten. Hier zijn een aantal workout variaties en oefeningen die je kunt doen tijdens je reis:

  1. Bodyweight oefeningen: bodyweight oefeningen zoals squats, lunges, push-ups en burpees zijn perfect voor op reis omdat je geen apparatuur nodig hebt. Je kunt ze gemakkelijk doen in je hotelkamer, op het strand of in een park.
  2. HIIT workouts: High Intensity Interval Training (HIIT) is een geweldige manier om in korte tijd een intense workout te krijgen. Kies een paar oefeningen zoals jumping jacks, mountain climbers en planken en voer ze uit in intervalvorm voor een snelle en effectieve training.
  3. Resistance bands: resistance bands zijn lichtgewicht en draagbaar, waardoor ze ideaal zijn voor op reis. Je kunt ze gebruiken voor een full-body workout, inclusief squats, rows, en bicep curls, waar je ook bent.
  4. Outdoor activiteiten: maak gebruik van de omgeving van je vakantiebestemming door buiten te trainen. Ga hardlopen, wandelen, zwemmen of huur een fiets en verken de omgeving terwijl je aan je conditie werkt.
  5. Yoga en stretching: gebruik je vakantie om te ontspannen en tot rust te komen met yoga en stretching. Dit helpt niet alleen om je flexibiliteit te verbeteren, maar kan ook helpen bij het verlichten van spanning en stress.

Fit op iedere vakantiebestemming

We houden allemaal van een ander soort vakantie. Als je fit wilt blijven tijdens jouw reis, dan is het verstandig om (vooraf) rekening te houden met het type vakantie en de bestemming.  Hieronder geven we per type vakantie(bestemming) een paar aanvullende tips:

  1. Zon, zee, strand: geniet van je vakantie aan het strand door activiteiten zoals zwemmen, beachvolleybal, of een strandwandeling toe te voegen aan je dagelijkse routine. Maak gebruik van de zandduinen voor cardio-uitdagingen en doe wat yoga of stretching op het zachte zand.
  2. Cultuur en stedentrips: verken de stad te voet of huur een fiets om bezienswaardigheden te bekijken en tegelijkertijd actief te blijven. Neem de trap in plaats van de lift, loop naar attracties in plaats van het openbaar vervoer te nemen, en doe korte, intensieve workouts in je hotelkamer.
  3. Eigen land verkennen: ontdek de natuurlijke schoonheid van je eigen land door te gaan wandelen, fietsen of kajakken in parken, bossen, of langs rivieren. Maak van de gelegenheid gebruik om nieuwe paden te verkennen en geniet van het buitenleven terwijl je aan je conditie werkt.
  4. Actieve vakantie: ga voor een actieve vakantie met wandeltochten, mountainbiken, raften of klimmen. Maak gebruik van de natuurlijke omgeving en daag jezelf uit met avontuurlijke activiteiten die je hartslag verhogen en je spieren uitdagen.
  5. Culturele ervaringen: combineer culturele ervaringen met lichaamsbeweging door te kiezen voor activiteiten zoals danslessen, tai chi in de parken, of lokale sporten en spellen. Verken de lokale markten en proef nieuwe gerechten terwijl je te voet de omgeving verkent.

Find a gym en sport met de locals

Naast de bovenstaande tips en suggesties voor workouts op vakantie, is het natuurlijk ook leuk om een sportschool in de buurt op te zoeken en te gaan sporten met de locals. Of plan een workout met een mede-vakantieganger in de gym van het resort of hotel. Plan een drop-in of vraag een proefles of dagpas aan. En check van te voren of er een fitnessruimte of gym is bij jouw accommodatie. Vraag vooral ook aan jouw personal trainer of coach of hij/zij een trainingsplan kan maken voor tijdens je vakantie. If not, dan kan je altijd lekker zelf aan de slag. Met een beetje planning en creativiteit kun je fit blijven en genieten van je vakantie op hetzelfde moment. Dus, pak die sportkleding in en geniet van je welverdiende vakantie!

Ben je als coach op zoek naar fitness oefeningen en trainingen voor jouw klanten, inclusief workouts die ze kunnen doen tijdens hun vakantie? Dan is de VYTAL app en coachomgeving wat voor jou!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit