Creëer een regenboog op je bord

5 min lezen 04-09-2024
Creëer een regenboog op je bord
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Hoe de kleur van voedsel je eetlust beïnvloedt

De kleuren van ons voedsel kunnen een enorme invloed hebben op hoe we ons voelen, hoe we eten, en hoeveel we eten. Hoewel de smaak en geur van voedsel belangrijk zijn, is kleur één van de eerste dingen die we opmerken. In deze blog kun je lezen hoe verschillende kleuren onze eetlust beïnvloeden en hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken.

De psychologie van gekleurd voedsel

Kleur heeft impact op onze perceptie van voedsel. Verschillende kleuren kunnen verschillende emoties en reacties oproepen, die vervolgens onze eetlust weer beïnvloeden. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleurassociaties en hun effecten:

🔴 Rood

Stimuleert de eetlust. Voedsel zoals tomaten, aardbeien, en rode paprika's kunnen je eetlust opwekken. Restaurants gebruiken vaak rood in hun interieur om gasten aan te moedigen meer te eten.

🟡 Geel en 🟠 oranje

Verhogen de stemming en eetlust. Deze warme kleuren worden geassocieerd met vrolijkheid en energie. Voedingsmiddelen zoals sinaasappels, wortels, en mango's kunnen je opvrolijken en je eetlust stimuleren.

🟢 Groen 

Geassocieerd met gezondheid en versheid. Groene voedingsmiddelen zoals sla, broccoli, en spinazie worden vaak geassocieerd met gezond eten. Ze kunnen je aanmoedigen om meer groenten te eten en een gevoel van welzijn te bevorderen.

🔵 Blauw en 🟣paars

Deze kleuren onderdrukken de eetlust. Blauw en paars zijn niet veel voorkomende kleuren in natuurlijk voedsel, behalve in bessen en sommige groenten. Deze kleuren kunnen je eetlust verminderen en worden vaak gebruikt in diëten voor gewichtsverlies.

⚪ Wit en neutrale kleuren

Geen sterke invloed. Voedsel zoals rijst, bloemkool en havermout heeft meestal geen sterke invloed op de eetlust. Deze kleuren worden vaak als neutraal beschouwd.

How to: gebruik de kleur van voeding in jouw voordeel

Nu je weet hoe kleuren je eetlust kunnen beïnvloeden, kun je dit gebruiken om je eetgewoonten te verbeteren:

  • Stimuleer je eetlust met rode en gele voedingsmiddelen: voeg meer rode en gele groenten en fruit toe aan je maaltijden om je eetlust te vergroten.
  • Kalmeer je eetlust met blauwe en paarse voedingsmiddelen: als je probeert minder te eten, voeg dan blauwe of paarse voedingsmiddelen toe aan je dieet.
  • Creëer balans met groene voedingsmiddelen: gebruik veel groene groenten in je maaltijden voor een gezonde en evenwichtige voeding.

4x healthy colorful food

Het kiezen van een regenboog aan groente en fruit op je bord ziet er niet alleen leuk uit, maar heeft ook zo zijn gezondheidsvoordelen. Verschillende kleuren voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. 

Hieronder vind je een overzicht van de gezondheidsvoordelen van verschillende gekleurde groenten en fruit:

🔴 Rood

🍅 Tomaten en 🍓 Aardbeien

Bevatten lycopeen en antioxidanten die goed zijn voor het hart.

 

🟠 Oranje

🥕 Wortels en 🎃 Pompoen

Rijk aan vitamine C en bèta-caroteen, wat goed is voor je immuunsysteem en ogen.

 

🟢 Groen

🌿 Spinazie en 🥦 Broccoli

Krachtpatsers vol vitaminen en mineralen die je lichaam beschermen tegen ziekten.

 

🔵 Blauw/Paars

🫐 Bosbessen en 🍆 Aubergines

Bevatten anthocyanen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de hersenfunctie ondersteunen.

Kleurrijk eten voor een gezonde eetlust

Het bewust kiezen van voedselkleuren kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om je eetlust en voedingsgewoonten te beïnvloeden. Door een regenboog van kleuren op je bord te hebben, kun je niet alleen je maaltijden aantrekkelijker maken, maar ook je gezondheid en welzijn verbeteren.

Inspireer jouw klanten met de 2100+ kleurrijke (en gezonde) VYTAL recepten. En genereer binnen 5 minuten een gepersonaliseerd voedingsschema, dat direct voor hen klaarstaat in de VYTAL app! Benieuwd hoe dit werkt? Plan dan een online demo, dan laten we je alle ins en outs zien.

Geen of weinig tijd? Probeer VYTAL (voor coaches) dan zelf 14 dagen gratis uit. Afvallen of gezonder leven was nog nooit zo makkelijk én leuk!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit