Droog je sneller uit door koffie?

3 min lezen 17-04-2023
Droog je sneller uit door koffie?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Heb je ooit al eens de verhalen gehoord dat koffie je uitdroogt? Veel mensen denken dat koffie je uitdroogt en veel mensen zeggen dat je genoeg water moet drinken als je koffie drinkt. Maar is dat waar? Je leest het in deze blog!

Hoe zit dat dan, uitdrogen door koffie?

Er wordt vaak gezegd dat koffie zorgt voor uitdroging van het lichaam. Dit komt omdat koffie cafeïne bevat. Cafeïne heeft een vocht afdrijvend effect in het lichaam. Je lichaam zou hierdoor van koffie dus sneller vocht verliezen waardoor je kan uitdrogen. Aan de andere kant bevat koffie ook vocht, wat er juist voor zorgt dat je lichaam gehydrateerd blijft. Dus wat weegt nu zwaarder, het hydraterende effect van koffie omdat het water bevat of het dehydraterende effect van koffie doordat het cafeïne bevat?

Het koffie experiment

Onderzoekers hebben gekeken wat het effect is van het drinken van 3 tot 6 kopjes koffie per dag op de hydratie status van het lichaam. Elke deelnemer van het onderzoek deed twee keer mee aan een 3 daags experiment. Bij de eerste periode van 3 dagen werd er elke dag 4 kopjes koffie gedronken. De koppen koffie bevatten 4 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht. Dit kwam neer op 200-450miligram cafeïne per dag. Bij de tweede periode van 3 dagen werd er alleen water gedronken. De deelnemers dronken toen 4 koppen water. Vervolgens hebben de onderzoekers de vochtbalans op verschillende manieren bekeken.

Wat kwam er uit het onderzoek?

Het bleek dat er geen verschil zat in vochtbalans tussen de 3 dagen dat de deelnemers koffie dronken of de 3 dagen dat de deelnemers water dronken. Het blijkt dus dat het drinken van 3 tot 6 kopjes koffie per dag niet zorgt voor uitdroging van het lichaam. Het is wel goed om te vermelden dat dit onderzoek is uitgevoerd met mensen die al regelmatig koffie dronken. Als je helemaal niet gewend bent om koffie te drinken en dus cafeïne binnen te krijgen, kan het lichaam mogelijk anders reageren op een dosis cafeïne, waardoor je lichaam mogelijk meer vocht uitscheidt. Ook is er niet onderzocht wat het effect is bij hevige koffiedrinkers van meer dan 6 koppen koffie per dag.

Dus, droog je uit van koffie?

Het antwoord is: nee, koffie hoeft je niet uit te drogen! Een matige consumptie van koffie heeft geen effect op je vochtbalans. Toch is het niet verstandig om de hele dag door alleen maar koffie te drinken. Het is niet bekend wat het effect is van grote hoeveelheden koffie op de vochtbalans van het lichaam. Daarnaast kan een hoge inname van cafeïne ook een slechte invloed hebben op je slaappatroon. Koffie is een lekker drankje en als je genoeg water drinkt, hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging. Dus als je op zoek bent naar wat extra energie, drink dan gerust een kopje koffie maar vergeet niet om ook genoeg water te blijven drinken!
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>