Een passend dieet voor iedere klant

6 min lezen 19-09-2024
Een passend dieet voor iedere klant
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Persoonlijke (dieet)voorkeuren als geheim wapen in jouw voedingsadvies

Welk dieet? Die eet alles!

Als coach is het belangrijk om niet alleen te weten wat je klant wil bereiken, maar vooral hoe jij ze daar naartoe kunt krijgen en begeleiden. De (di)eetvoorkeuren van jouw klant spelen hierbij een grote rol. Of het nu gaat om gezondheidsredenen, culturele overtuigingen of persoonlijke smaak, het is aan jou om deze dieetvoorkeuren om te zetten in een passend én effectief voedingsadvies. Maar hoe zorg je er als personal trainer of coach voor  dat je deze voorkeuren niet alleen respecteert, maar ook op de juiste manier integreert in een voedingsplan? Lees het in deze blog!

Werk je als coach met de VYTAL app? Dan hebben we notities gemaakt die je vertellen hoe je dit met behulp van onze app en coaching modules kunt doen.

Speel met macronutriënten voor een gebalanceerd dieet

Een van de belangrijkste aspecten bij het opstellen van een dieetplan is het balanceren van de macronutriënten—eiwitten, koolhydraten en vetten—met de dieetvoorkeuren van je klant. Dit kan soms een uitdaging zijn, vooral als je klant specifieke voorkeuren of beperkingen heeft. Bijvoorbeeld, iemand die een vegetarisch dieet volgt, kan moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder dierlijke producten. In dit geval kun je werken met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten en zaden, en deze combineren met koolhydraten en gezonde vetten om een gebalanceerde maaltijd te creëren.

De meest voorkomende coach cases en bijbehorende macroverdelingen van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, en vetten) kunnen als volgt worden ingevuld:

  1. Afvallen (bijvoorbeeld koolhydraatarm*):
    In deze case ligt de focus op een dieet met minder koolhydraten. De aanbevolen verdeling is 30% eiwitten, 20% koolhydraten, en 50% vetten. Dit helpt bij het bevorderen van gewichtsverlies door het beperken van koolhydraten en het verhogen van vetten, wat vaak leidt tot een beter verzadigingsgevoel. *Coach invulling in de VYTAL app.

  2. Spiermassa opbouwen (eiwitrijk*):
    Voor klanten die spiermassa willen opbouwen, is het belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren. De verdeling voor deze case is 30% eiwitten, 40% koolhydraten, en 30% vetten. Dit geeft de klant de energie en de bouwstenen die nodig zijn voor spiergroei en herstel. *Coach invulling in de VYTAL app.

  3. Duursport (koolhydraatrijk*):
    Bij duursporters is een koolhydraatrijk dieet essentieel voor het leveren van energie tijdens langdurige inspanning. De verdeling voor deze case is 20% eiwitten, 60% koolhydraten, en 20% vetten, waarbij koolhydraten de belangrijkste bron van brandstof zijn. *Duursport in de VYTAL app.

Speel slim in op trends in voeding en diëtetiek

De voedingswereld evolueert constant, en het is belangrijk dat je als coach op de hoogte blijft van de nieuwste trends en innovaties. Bijvoorbeeld, het FODMAP-dieet is recent steeds populairder geworden voor mensen met spijsverteringsproblemen. Dit dieet beperkt bepaalde koolhydraten die moeilijk te verteren zijn, wat uitdagingen kan bieden bij het samenstellen van een gebalanceerd voedingsplan. Als coach kun je je klanten begeleiden door alternatieve voedingsmiddelen aan te bieden die zowel binnen het FODMAP-dieet passen als voldoen aan hun smaakvoorkeuren.

Een andere trend is de toenemende vraag naar milieubewuste dieet keuzes. Klanten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun voedingskeuzes op het milieu en willen mogelijk plantaardige of seizoensgebonden producten in hun dieet opnemen. Door deze trend te integreren in je coaching, kun je klanten helpen om duurzamere keuzes te maken die passen bij hun persoonlijke waarden en doelen.

Probeer altijd een balans te vinden tussen dieetvoorkeuren en de verdeling van macro’s.  Hoe specifieker de voorkeuren, hoe moeilijker het kan zijn om een persoonlijk en uitgebalanceerd plan te maken. Zorg ervoor dat je klant begrijpt dat het beperken van te veel voedingsgroepen kan leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

VYTAL NotešŸ“: Als coach kun je in het systeem van VYTAL dieetvoorkeuren instellen voor je klanten. Het is belangrijk om niet meer dan twee voorkeuren tegelijk te selecteren, aangezien dit het aantal beschikbare recepten kan beperken. Houd hier ook rekening mee bij het instellen van de voorkeuren bij de eetmomenten; hoe meer voorkeuren, hoe minder recepten er overblijven.

De toekomst van dieetvoorkeuren: Wat komt er aan?

De toekomst van dieetvoorkeuren ziet er veelbelovend uit, vooral met de opkomst van nieuwe technologieën en voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van nieuwe plantaardige eiwitbronnen zoals algen of insecten, die niet alleen duurzaam zijn, maar ook een hoge voedingswaarde hebben. Ook het gebruik van geavanceerde technologieën zoals gepersonaliseerde voedingssupplementen op basis van DNA-analyse is in opkomst.

Als coach is het belangrijk om deze innovaties te volgen en te overwegen hoe je ze kunt integreren in je praktijk. Dit helpt je niet alleen om je klanten het beste advies te geven, maar ook om jezelf te onderscheiden in een competitieve markt. Houd de VYTAL-website in de gaten, we delen regelmatig blogs over innovaties op het gebied van voeding, beweging en mindset om ook jou als coach op de hoogte te houden.

VYTAL NotešŸ“: Bij het instellen van dieetvoorkeuren in de VYTAL-app, is het mogelijk om gedetailleerde informatie te krijgen over de implicaties van elke dieetvoorkeur. Gebruik de "hulp bij instellen"-button naast "specifieke voorkeuren" om een document te openen dat uitleg geeft over wat elke voorkeur inhoudt.

Gegarandeerd succes met een persoonlijke voedingsadvies (volledig afgestemd op de wensen, behoeften en voorkeuren van jouw klant)

Het effectief inzetten van dieetvoorkeuren in gepersonaliseerd voedingsadvies vraagt om een zorgvuldige balans tussen de wensen van je klant en de voedingsbehoeften die nodig zijn om hun doelen te bereiken. Door te blijven innoveren en jezelf te informeren over de nieuwste trends en technologieën, kun je je klanten begeleiden naar een gezonde en duurzame levensstijl.

VYTAL NotešŸ“: Houd in gedachten dat wanneer je een bereidingstijd van 20 tot 30 minuten instelt als voorkeur, het ook verstandig is om de categorieën van 10 tot 20 minuten en 10 minuten of minder aan te vinken. Dit vergroot het aantal beschikbare recepten en geeft je klant meer flexibiliteit.

Wil je een voedingsplan dat perfect aansluit op jouw dieetvoorkeuren? Probeer de VYTAL-app 14 dagen gratis en ontdek hoe gepersonaliseerde voeding jouw gezondheidsdoelen kan ondersteunen. Start jouw reis naar een gezondere versie van jezelf via vytal.nl/voor-gebruikers

Hé coach, ben je klaar om je voedingscoaching naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe de VYTAL-app je helpt om eenvoudig gepersonaliseerde voedingsschema’s te genereren die passen bij de unieke dieetvoorkeuren van je klanten. Plan een demo of probeer de app zelf 14 dagen gratis via vytal.nl/register.

 





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit