How to: mindful op reis

5 min lezen 08-08-2024
How to: mindful op reis
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Ben je op zoek naar manieren om volledig te ontspannen en optimaal te genieten van je vakantie?

Mindful reizen kan je helpen om meer aanwezig te zijn in het moment, stress te verminderen en je reiservaring te vergroten. In deze blog bespreken we wat mindful reizen inhoudt, bieden we praktische technieken en delen we do's and don'ts om je - op vakantie of tijdens je reis - tot het hoogtepunt van ontspanning te brengen. Lees snel verder!

Wat is mindful reizen?

Mindful reizen is bewust en met volle aandacht reizen. Het gaat om het ervaren van ieder moment tijdens je reis, zonder oordeel en met een open geest. Door mindful te reizen, kun je diepere connecties maken met de mensen die je ontmoet, de culturen die je verkent en de plaatsen die je bezoekt.

6 technieken voor mindful reizen

Oke cool, maar hoe doe ik dat dan? We geven je graag 6 technieken om toe te passen en jouw vakantie om te toveren tot een mindful reis. Namelijk:

  • Ademhalingsoefeningen: begin je dag met een eenvoudige ademhalingsoefening. Sluit je ogen, adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit een paar keer om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
  • Meditatie: neem elke dag een paar minuten de tijd om te mediteren. Zoek een rustige plek, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Meditatie helpt om je geest te focussen en stress te verminderen.
  • Zintuiglijke waarneming: gebruik al je zintuigen om je omgeving te verkennen. Ruik de geuren, proef het eten, luister naar de geluiden, voel de texturen en bewonder de kleuren om je heen. Dit helpt je om volledig aanwezig te zijn in het moment.
  • Dankbaarheid: schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent tijdens je reis. Dit kan variëren van een mooie zonsondergang tot een vriendelijk gesprek met een lokale inwoner. Dankbaarheid helpt je om positief en gefocust te blijven.
  • Bewust eten: eet langzaam en met aandacht. Proef elke hap, waardeer de smaken en texturen van het voedsel. Dit helpt niet alleen bij de spijsvertering, maar verhoogt ook je tevredenheid en plezier in het eten.
  • Digitale detox: beperk je schermtijd. Probeer gedurende je vakantie minder tijd door te brengen op je telefoon en sociale media. Dit helpt je om meer verbonden te blijven met je directe omgeving en je reiservaring te intensiveren.

Praktische handvatten voor mindful vakantiebeleving

We snappen dat je niet direct verandert in een mindful guru. Vind jij het lastig om gelijk een van de zes technieken toe te gaan passen? Het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Richt je eerst op één kleine praktische taak, die jouw vakantie of in ieder geval de beleving daarvan als een stuk meer mindful kan maken. Hieronder geven we je 6 praktische handvatten, namelijk:

  1. Tempo: vertraag je tempo en haast je vooral niet. Dat is niet nodig tijdens je vakantie. Haast je niet. Neem de tijd om de omgeving écht in je op te nemen. Dit kan betekenen dat je minder activiteiten per dag plant, maar wel meer geniet van elke activiteit.
  2. Journaling: houd een reisdagboek bij. Schrijf je gedachten, gevoelens en ervaringen op. Dit helpt je om je ervaringen te verwerken en ze dieper te waarderen.
  3. Zelfzorg: zorg goed voor jezelf en oefen hier ook mee. In het dagelijkse leven is hier bijna nooit tijd voor. Dit betekent voldoende slapen, gezond eten en tijd nemen om te ontspannen en te herstellen.
  4. Omgeving: wees je bewust van je omgeving en alles wat daarin aanwezig is en gebeurt. Let op kleine details die je anders misschien over het hoofd zou zien. De geur van de bloemen, de geluiden van de natuur, de glimlach van een voorbijganger – deze kleine momenten kunnen je reis enorm verrijken.
  5. Natuur: breng tijd door in de natuur en verbind je hiermee. Of het nu gaat om wandelen door het bos, het beklimmen van een berg, zwemmen in de zee, zwemmen of gewoon even zitten in een park. De natuur heeft een kalmerend effect op de geest.
  6. Ontdek: gebruik je vakantiereis als een kans om iets nieuws te leren. Dit kan variëren van een nieuwe taal tot een lokale ambacht of gerecht uit de keuken. Leren verrijkt je ervaring en houdt je geest scherp en open.

Do's and don'ts van mindful reizen

Do's:

  • Plan vooruit: zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je stress en last-minute problemen kunt vermijden.
  • Wees flexibel: sta open voor veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Dit helpt je om beter om te gaan met stress en om nieuwe kansen te omarmen.
  • Blijf in het moment: focus op wat er nu gebeurt in plaats van je zorgen te maken over het verleden of de toekomst.
  • Maak contact: praat met lokale mensen, leer over hun cultuur en leefwijze. Dit verrijkt je reiservaring en helpt je om dieper verbonden te voelen met de plaatsen die je bezoekt.
  • Neem de tijd: gun jezelf de tijd om te ontspannen en te genieten. Haast je niet van de ene attractie naar de andere, maar neem de tijd om echt te genieten van wat je ziet en ervaart.

Dont’s:

  • Te veel plannen: vermijd het over plannen van je reis. Laat ruimte voor spontane avonturen en rustmomenten.
  • Negatief denken: probeer negatieve gedachten los te laten en focus op het positieve. Dit helpt je om meer te genieten van je reis.
  • Vergelijken: vergelijk je reiservaringen niet met die van anderen. Ieder heeft zijn eigen unieke ervaring en dat is waardevol.
  • Te veel bagage meenemen: probeer licht te reizen. Minder bagage betekent minder stress en meer vrijheid om te bewegen.
  • Perfectionisme: laat de behoefte aan perfectie los. Niet alles zal volgens plan verlopen en dat is oké. Omarm de imperfecties en zie ze als onderdeel van je reiservaring.

Mindful reizen is een krachtige manier om dieper te verbinden met jezelf en je omgeving tijdens je vakantie. Door bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en de wereld om je heen, kun je meer ontspannen en genieten van elk moment. Probeer de technieken en handvatten uit deze blog toe te passen tijdens je (zomer)vakantie en ontdek hoe mindfulness jouw vakantiebeleving kan zijn!

Wil jij jouw coaching naar een hoger niveau tillen? Introduceer mindfulness in de levensstijl van jouw klanten met de VYTAL app. Naast de voedingsmodule om persoonlijke voedingsschema’s mee op te stellen, hebben we ook de Beweging & Mindset module, waarin meditaties en ontspannende muziek staat. Hiermee help je jouw klanten om bewuster en gezonder te leven.

Nieuwsgierig hoe VYTAL jouw manier van coachen kan verrijken? Plan dan vrijblijvend een online demo of probeer de app (voor coaches) zelf 14 dagen gratis uit!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit