Hybride (voedings)coaching

6 min lezen 12-09-2024
Hybride (voedings)coaching
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Hoe combineer je fysiek en online coachen en blijf je toch persoonlijk?

Ieder mens is uniek. Of het nu gaat om lichaamsbouw, leefstijl, fitness en gezondheidsdoelen, voorkeuren of uitdagingen. Maar daardoor is één ding wel duidelijk: een standaard voedingsplan heeft niet op iedereen hetzelfde effect. Als personal trainer of coach is het fijn als je in staat bent om persoonlijke aandacht te geven. Een combinatie van fysieke en digitale coaching, via een online omgeving, kan hierbij helpen. Zonder dat het onpersoonlijk wordt! In deze blog lees je hoe je jouw personal training en (voedings)coaching persoonlijk houdt, terwijl je toch de transitie maakt naar een meer hybride manier van werken.

Ter illustratie hebben we in deze blog de coach cases van Eva (1) en Tim (2) als voorbeeld genomen. Ben jij al VYTAL Coach? Dan hebben we voor jou notities gemaakt met hoe je dit kunt doen in onze app en coachomgeving. Lekker praktisch!

Coach case 1: Maak kennis met Eva, de drukke moeder die wil afvallen

Eva, 38 jaar oud, is moeder van twee jonge kinderen en heeft een hectische baan. Ze wil afvallen, maar vindt het lastig om consistent te blijven door haar onvoorspelbare schema. Eva heeft een voorkeur voor een koolhydraatarm dieet, maar houdt ook van kleine snacks tussendoor. Fysieke coaching is voor haar moeilijk te combineren met haar drukke leven, dus digitale begeleiding biedt de perfecte oplossing.

Uitdagingen voor Eva:

  • Tijdgebrek: Eva heeft weinig tijd voor uitgebreide maaltijdvoorbereiding.
  • Snacks: ze eet vaak tussen de maaltijden door, wat gewichtsverlies bemoeilijkt.
  • Voorkeuren: Eva houdt van een koolhydraatarm dieet, maar het volhouden is lastig door haar drukke schema.

Hoe personaliseer je Eva's voedingsplan op een hybride manier

Eva's voedingsplan moet makkelijk uitvoerbaar zijn in haar drukke leven, maar ook effectief om af te vallen. Als coach kun je haar ondersteunen met een plan dat flexibel is, zodat ze het zelf kan aanpassen via een voedingsapp.

  • Flexibele maaltijden: door het plan hybride te maken met een paar fysieke check-ins en digitale updates, krijgt Eva begeleiding waar en wanneer ze dat nodig heeft. Stel meerdere kleine maaltijden per dag in, zodat ze regelmatig gezonde snacks kan eten.
  • Snelle recepten: omdat ze weinig tijd heeft, voorzie je haar van makkelijke, koolhydraatarme recepten die snel te bereiden zijn, zowel fysiek besproken als in de app gegenereerd.

Hybride coachingsaanpak voor Eva:
Fysieke coaching

  • Sporadische fysieke check-in (bijvoorbeeld maandelijks of op verzoek)
  • Bespreken van doelen en voortgang in persoonlijke gesprekken wanneer nodig

Online coaching

  • Daily check-in + wekelijks wegen en digitaal loggen van voortgang
  • Loggen van maaltijden, snacks + scannen van producten via een app
  • Digitale begeleiding bij het aanpassen van maaltijden en snacks
  • Voortgang bijhouden via de voedingsapp en regelmatig contact met de coach via de chatfunctie

Coach case 2: Ontmoet Tim, de ambitieuze sportschool bezoeker die spiermassa wil opbouwen

Tim, 25 jaar oud, traint al jaren intensief in de sportschool. Zijn doel is om meer spiermassa op te bouwen, maar hij heeft moeite om genoeg calorieën en eiwitten binnen te krijgen. Hoewel hij fysiek met een coach traint, heeft hij baat bij online ondersteuning voor zijn voedingsschema.

Uitdagingen voor Tim:

  • Calorie-inname: Tim moet een calorisch overschot hebben, maar eet niet altijd voldoende.
  • Eiwitinname: hij worstelt met het halen van zijn dagelijkse eiwitbehoefte.
  • Timing: Tim geeft de voorkeur aan drie grote maaltijden per dag, aangevuld met eiwitrijke snacks.

Hoe personaliseer je Tim's voedingsplan als hybride coach

Voor Tim is het belangrijk om een voedingsplan te hebben dat hem zowel fysiek als digitaal ondersteunt in zijn spieropbouw. Hybride coaching biedt de mogelijkheid om zijn voortgang real-time bij te houden en aan te passen.

VYTAL NotešŸ“: In het voortgangstabblad, te vinden in de coachomgeving, kun jij lichaamsmetingen en voortgangsfoto's toevoegen. De klant kan dit tevens in de VYTAL-app zelf. Kies ervoor om deze meetmomenten digitaal te laten plaatsvinden of plan fysieke weeg- en meetmomenten.

  • Maaltijdplanning: met een combinatie van fysieke coaching en digitale ondersteuning krijgt Tim drie grote maaltijden per dag, met eiwitrijke snacks toegevoegd via de app. Door de voedingswaarden van zijn maaltijden digitaal bij te houden, kunnen de calorieën en eiwitten nauwkeurig worden afgestemd op zijn doelen.
  • Aanpassing van maaltijden: dankzij de hybride aanpak kan Tim zelf zijn maaltijden aanpassen in de app, zodat hij niet vastloopt als zijn schema verandert.

Hybride coachingsaanpak voor Tim:
Fysieke coaching

  • Maandelijkse fysieke check-in
  • Doornemen van eetschema + voorstel van eiwitrijke recepten
  • Bepaling van doelen voor spieropbouw

Online coaching

  • Daily check-in + wekelijks loggen van voortgang
  • Loggen van maaltijden en snacks + scannen van producten via de app
  • Continu monitoren van calorie- en eiwitinname in de app

De kracht van hybride coaching: combineer fysiek met online en blijf toch ‘personal’.

Hybride coaching betekent dat je de flexibiliteit hebt om je klanten persoonlijk te begeleiden zonder gebonden te zijn aan een fysieke locatie. Of je nu kiest voor een combinatie van fysieke sessies en digitale opvolging, of volledig online werkt, je kunt altijd persoonlijk blijven door middel van maatwerk. Zowel Eva als Tim kunnen op deze manier effectief hun doelen behalen, zonder in te leveren op begeleiding.

VYTAL NotešŸ“: In de VYTAL-app kan jouw klant maaltijden aanvinken, zodat de dagelijkse calorie-inname zichtbaar wordt in de coachomgeving. Hierdoor heb je als coach een duidelijk overzicht van hun voedingspatroon.

Met hybride coaching creëer je een op maat gemaakte aanpak die je klanten helpt om consistent te blijven, hun voortgang te monitoren en hun doelen te behalen – of dat nu in persoon is of online.

Wil je jouw voedingscoaching naar een hoger niveau tillen?

Probeer de VYTAL-app voor gebruikers 14 dagen gratis en ontdek hoe je voedingsadvies op maat kunt ontvangen, zelfs als je drukke schema's hebt. Start jouw reis naar een gezondere versie van jezelf hier.

Ontdek hoe je met de VYTAL-app eenvoudig gepersonaliseerde voedingsschema’s kunt genereren en je coaching naar een hoger niveau tilt. Plan hier een demo!



De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit