In beweging blijven tijdens zwangerschap

5 min lezen 16-07-2023
In beweging blijven tijdens zwangerschap
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

De zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van de vrouw. Het is belangrijk om tijdens deze periode goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Regelmatige lichaamsbeweging kan een belangrijke rol spelen in het behouden van gezondheid en welzijn tijdens de zwangerschap. In deze blog delen we waardevolle tips en richtlijnen voor veilige, effectieve beweging tijdens de zwangerschap.

Raadpleeg je zorgverlener

Het is essentieel om te overleggen met je zorgverlener voordat je begint met enige vorm van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap. Zij kennen je medische geschiedenis en kunnen specifieke richtlijnen geven op basis van jouw individuele situatie.

Kies veilige activiteiten

Tijdens de zwangerschap zijn niet alle vormen van lichaamsbeweging geschikt. Kies activiteiten die weinig impact hebben op je gewrichten, zoals zwemmen, wandelen, fietsen, prenatal yoga of lichte krachttraining. Vermijd contactsporten, intensieve intervaltraining en activiteiten waarbij je risico loopt om te vallen. 

Luister naar je lichaam

Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap en het is belangrijk om naar signalen te luisteren. Stop met de activiteit als je je duizelig voelt, pijn ervaart, kortademig bent of je te vermoeid raakt. Neem voldoende rust en pas de intensiteit en duur van de workouts aan naarmate je zwangerschap vordert.

Versterk je bekkenbodem

Het versterken van de bekkenbodemspieren is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap omdat het kan helpen bij het voorkomen van incontinentie en bevordert het een sneller herstel na de bevalling. Doe regelmatig bekkenbodemoefeningen, zoals kegel-oefeningen, onder begeleiding van een professional. 

Let op je houding

Tijdens de zwangerschap kan je houding veranderen als gevolg van het extra gewicht dat je draagt. Besteed aandacht aan je houding tijdens het sporten en houd je rug recht. Vermijd ook activiteiten waarbij je plat op je rug ligt na het eerste trimester, omdat dit de bloedtoevoer naar de baarmoeder kan belemmeren. 

Blijf gehydrateerd

Tijdens het sporten is voldoende hydratatie nog belangrijker, vooral tijdens de zwangerschap. Drink voldoende water voor, tijdens en na je workouts om uitdroging te voorkomen. 

Zoek naar zwangerschapsworkouts

Er zijn speciale groepslessen en fitnessprogramma’s die zijn ontworpen voor zwangere vrouwen. Overweeg om deel te nemen aan deze programma’s, omdat ze worden geleid door professionals die ervaring hebben met zwangerschapsfitness. 

Volg je gevoel

Beweging en fitness kunnen veilig en gunstig zijn tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam, professioneel advies te winnen en activiteiten te kiezen die passen bij jouw individuele behoeften, met focus op het trainen van de bekkenbodemspieren. Onthoud dat je eigen gezondheid en die van je baby altijd op de eerste plaats komt.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit