Let’s get StrongFit!

4 min lezen 20-09-2024
Let’s get StrongFit!
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Workouts met de kracht van Strongman en het CrossFit karakter

StrongFit is een krachtige en veelzijdige trainingsmethode die elementen van zowel traditionele - Strongman georiënteerde - krachttraining als functional  fitness en CrossFit combineert. Het richt zich op het verbeteren van je fysieke kracht en uithoudingsvermogen door middel van oefeningen die je in het dagelijks leven zou kunnen toepassen, zoals het tillen, duwen en trekken van zware objecten. Of je nu al ervaren bent in krachttraining of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, StrongFit biedt een unieke benadering die je routine kan veranderen. 

In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze uitdagende trainingsstijl. En daarna mag jij zelf bepalen of StrongFit de juiste keuze is om jouw fitnessdoelen te behalen ;)

Wat is StrongFit?

StrongFit is een trainingsmethode die nauw verwant is aan CrossFit, maar met een specifieke focus op kracht en functionele bewegingen. Terwijl CrossFit, zoals we in onze blog over de Workout of the Day (WOD) uitleggen, verschillende disciplines en trainingsvormen combineert, legt StrongFit de nadruk op zware lifts en bewegingen die je in het dagelijks leven helpen sterker en functioneler te worden. Denk hierbij aan het tillen van zware objecten, duwen, trekken, en andere bewegingen die je hele lichaam aanspreken.

5x typisch StrongFit

Oefeningen uit Strongman-wedstrijden

StrongFit bevat oefeningen die direct afkomstig zijn uit Strongman-wedstrijden, waarbij de nadruk ligt op het testen van zowel kracht als uithoudingsvermogen door middel van spectaculaire en intensieve krachtprestaties. Deze oefeningen zijn ontworpen om niet alleen spieren op te bouwen, maar ook functionele kracht te ontwikkelen die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Enkele van deze iconische oefeningen zijn:

  1. Atlas stones: het tillen van zware, ronde stenen en deze op een verhoogd platform plaatsen. Deze oefening vereist zowel kracht als techniek, waarbij de nadruk ligt op het versterken van de rug, armen en benen.
  2. Farmer’s walk: zware gewichten in elke hand vasthouden en zo ver mogelijk lopen. Dit verbetert je gripkracht, balans en algehele lichaamssymmetrie.
  3. Yoke carry: een zwaar juk op je schouders dragen en een bepaalde afstand afleggen. Deze oefening is een geweldige manier om je core, benen en schouders te versterken.
  4. Log press: een dikke houten stam gebruiken voor een variant van de militaire pers. Het unieke formaat van de log maakt deze oefening uitdagend, waardoor kracht in de schouders en bovenrug wordt opgebouwd.
  5. Tire flips: grote tractorbanden optillen en omkeren. Deze full-body oefening vereist een combinatie van kracht, explosiviteit en uithoudingsvermogen.

Strongman-oefeningen, zoals deze, zijn diep geworteld in de traditie van pure krachttraining. Wil je meer weten over de oorsprong en details van Strongman-wedstrijden? Kijk dan bijvoorbeeld eens op deze website. 

De voordelen van StrongFit

StrongFit is een trainingsmethode die verder gaat dan alleen fysieke kracht; het is een complete aanpak die zowel lichaam als geest uitdaagt. Door de combinatie van zware lifts en functionele bewegingen uit de Strongman-traditie, biedt StrongFit unieke voordelen voor sporters van elk niveau.

  1. Functionele kracht: StrongFit helpt kracht op te bouwen die direct toepasbaar is in het dagelijks leven, zoals bij het tillen van zware objecten of het uitvoeren van fysieke taken.
  2. Verbeterde mentale weerbaarheid: de intensiteit van StrongFit-trainingen versterkt niet alleen het lichaam, maar ook de geest, wat leidt tot een grotere mentale veerkracht en discipline.
  3. Complete workout: StrongFit-trainingen bieden een full-body workout, waarbij kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie allemaal worden verbeterd.
  4. Diversiteit in training: de variëteit aan oefeningen in StrongFit zorgt ervoor dat het nooit verveeld raakt en er continu uitdaging blijft, wat de motivatie hoog houdt.

Wil jij StrongFit worden? 

StrongFit wint snel aan populariteit in Nederland. Veel CrossFit-boxen en sportscholen bieden StrongFit-trainingen aan als onderdeel van hun programma, wat deze trainingsstijl toegankelijk maakt voor iedereen die zijn of haar kracht wil vergroten.

Tip: Wil je, als beginnende sporter, starten met StrongFit? Dan doe je er verstandig aan om eerst een goede basis op te bouwen. Overweeg bijvoorbeeld om eerst met een (CrossFit) coach te werken die je kan begeleiden en ervoor zorgt dat je de juiste technieken aanleert om blessures te voorkomen.

Wist je dat je de VYTAL app 14 dagen gratis uit kunt proberen als gebruiker? Sluit je aan bij één van onze coaches en bereik jouw fitness doel met behulp van een voedingsschema of trainingsplan op maat.Start hier je gratis proefperiode.

Help jij als coach of personal trainer jouw klanten bij het bereiken van hun doel(en) en nieuwe hoogtes qua kracht en uithoudingsvermogen? Met de VYTAL-app kun je eenvoudig gepersonaliseerde voedingsschema’s genereren die perfect passen bij een (Strong)fitte leefstijl. Plan een demo hier of probeer de app zelf 14 dagen gratis uit hier.





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit