Maak een poké bowl met restjes uit je koelkast

3 min lezen 28-07-2022
Maak een poké bowl met restjes uit je koelkast
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager


Aan het eind van de week kijk je in je koelkast en heb je nog wat restjes groente en fruit over. Herkenbaar? Ga voedselverspilling tegen en gebruik deze restjes in een poké bowl! Je kunt met dit gerecht namelijk alle kanten op! We vertellen je hoe.

Verschillende soorten rijst als basis

De meest gebruikte rijstsoort voor een poké bowl is de sushirijst. Deze plakkerige zoetzure rijst is heerlijk om koud te eten en is lekker bij veel verschillende soorten ingrediënten. Toch kun je eigenlijk alle soorten rijst gebruiken voor een poké bowl. Kies je voor een vezelrijke zilvervliesrijst of ga je liever voor een smaakvolle zwarte rijst? Het kan allemaal! Om het meer op een sushi-achtig gerecht te laten lijken, helpt het wel wanneer de rijst wat plakkerig is. Denk hierbij aan basmati rijst of pandan rijst. Tegenwoordig zijn deze soorten rijst ook als volkoren variant verkrijgbaar. Door een beetje rijstazijn toe te voegen, krijg je toch de smaak van sushirijst.

Alle kleuren op je bord

Je kunt ontzettend goed variëren met een poké bowl. Wissel af met koude, warme, rauwe of gekookte producten. Het maakt eigenlijk niet uit. Heb je nog een paar wortels over? Rasp deze dan en serveer ze rauw in je bowl. Tomaat of komkommer? Ook deze passen perfect in je bowl. Maar denk ook aan fruit, zoals ananas, watermeloen of mango. Juist de combinatie van al deze verschillende smaken en structuren maakt je poké bowl zo lekker.

Vis, vlees of vega?

Met een poké bowl is de keuze reuze! Ook hierbij kun je kijken naar de restjes in je koelkast. Nog wat gerookte zalm over? Dat past prima in je bowl. Maar denk ook eens aan tofu of sojabonen. Eiwitrijk en heerlijk in je bowl. Het is lekker om je eiwitbron te marineren waardoor je nog meer smaak toevoegt. Voor dit recept hebben we ‘tonijn’ van watermeloen gemaakt. Om meer eiwitten toe te voegen hebben we sojaboontjes gebruikt.

Wat heb je nodig voor deze poké bowl?

Voor de marinade:
  • 5 gram Sesamolie
  • 5 gram Agavesiroop
  • 5 gram Sojasaus
  • 20 gram Rijstazijn
  • 5 gram Woksaus teriyaki

Voor de poké bowl:
  • 60 gram Zilvervliesrijst
  • 40 gram Sojabonen
  • ¼ Avocado
  • 40 gram Mais (gekookt)
  • 150 gram Watermeloen
  • 50 gram Wortels, geraspt
  • 1 theelepel Sesamzaad
  • Bosui
  • 1 theelepel Wasabi mayonaise

Hoe maak je het?

  1. Snijd de watermeloen in kleine blokjes.
  2. Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar en meng goed door. Doe de blokjes watermeloen in de marinade en zet voor 15 minuten in de koelkast.
  3. Kook de rijst volgens de verpakking en giet af.
  4. Rasp de wortel, snijd de avocado in reepjes en lepel uit de schil.
  5. Pak een diep bord of kom en schep de rijst in het midden. Leg de mais, geraspte wortel, avocado, sojaboontjes en watermeloen eromheen.
  6. Verdeel de wasabi mayonaise over je bowl en garneer met bosui en sesamzaadjes.

Dit is natuurlijk één voorbeeld van hoe jij jouw poké bowl zou kunnen maken. Je kunt alle ingrediënten aanpassen zoals jij wilt én met de restjes die nog in jouw koelkast liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit