Milieuvriendelijk trainen

5 min lezen 21-10-2024
Milieuvriendelijk trainen
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

6 manieren om jouw fitness en training routine te verduurzamen

Met een duurzame vorm van fitness en training  behaal je niet alleen betere resultaten voor je eigen gezondheid, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Duurzaamheid wordt steeds belangrijkeren ook binnen de health & fitness branche is het mogelijk om bewuster met het milieu om te gaan. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in je ecologische voetafdruk. We laten je zien hoe je jouw trainingsroutine zou kunnen verduurzamen, van je sportkleding tot je voedingskeuzes.

Shop duurzame sportkleding of recycle zelf

Een goede manier om je impact te verminderen, is door te kiezen voor duurzame sportkleding. Steeds meer sportmerken bieden kleding aan die is gemaakt van gerecyclede materialen, zoals gerecycled polyester, of van natuurlijke vezels zoals bamboe of biologisch katoen. Deze materialen verminderen de negatieve impact op het milieu doordat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Daarnaast gaat duurzame sportkleding vaak langer mee als je er goed voor zorgt, wat op de lange termijn ook minder vervuiling oplevert.

Sportkleding onderhouden kan ook duurzamer. Was je sportkleding koud of op lage temperaturen, en vermijd de droger waar mogelijk. Door je kleding langer te gebruiken, verminder je de hoeveelheid kleding die je hoeft te vervangen, wat de productie van nieuwe kleding beperkt.

Train met bodyweight of energiezuinige apparatuur

Fitnessapparatuur, zoals loopbanden en fietsen, kunnen veel energie verbruiken, vooral in commerciële sportscholen. Er zijn echter alternatieven beschikbaar. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige apparatuur of zelfgenererende fitnessapparatuur, zoals loopbanden die je zelf aandrijft in plaats van elektrische modellen. Dit soort apparaten maken geen gebruik van elektriciteit en helpen om de ecologische voetafdruk van je workout te verkleinen.

Een andere optie is om body weight oefeningen te doen die geen apparatuur vereisen, zoals push-ups, squats, en yoga. Deze oefeningen zijn niet alleen effectief, maar volledig energiezuinig, omdat je alleen je lichaam nodig hebt. Ze zijn ideaal voor thuis en besparen de noodzaak van dure, energie-intensieve apparatuur.

Ga lekker naar buiten om te sporten

De meest duurzame manier van sporten is buiten, zonder gebruik van apparatuur. Hardlopen, wandelen, fietsen of trainen in een park zijn eenvoudige manieren om actief te blijven zonder energie te verbruiken. Buiten sporten heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor je gezondheid: de frisse lucht en natuurlijke omgeving helpen om je mentale en fysieke welzijn te verbeteren.

Daarnaast kun je buiten trainen met een extra doel: neem een herbruikbare tas mee en doe aan ‘plogging’ – een combinatie van jogging en het oprapen van afval (picking up litter). Dit is een leuke manier om aan je conditie te werken en tegelijkertijd de natuur schoon te houden.

Kies voor plantaardige en lokale voeding

Voeding speelt een grote rol in je fitnessroutine, en door plantaardig en lokaal te eten, kun je je ecologische voetafdruk verder verkleinen. Plantaardige voeding zoals bonen, linzen, groenten en fruit vereist veel minder water, land en energie dan dierlijke producten. Lokale voeding heeft minder transport nodig, wat betekent dat er minder CO2-uitstoot is. Door bewust te kiezen voor seizoensgebonden producten, draag je bij aan een meer duurzame voedselketen.

In plaats van dierlijke eiwitbronnen kun je kiezen voor plantaardige alternatieven zoals tofu, tempeh, bonen, erwteneiwit of hennepeiwitpoeders. Deze hebben een lagere impact op het milieu en bieden toch de nodige eiwitten voor spieropbouw en herstel.

Verminder je gebruik van plastic

Plastic is een groot milieuprobleem, en veel sporters gebruiken wegwerpflessen en verpakkingen zonder zich te realiseren hoeveel afval dat oplevert. Door te investeren in een herbruikbare waterfles en voedselcontainers kun je je plasticverbruik aanzienlijk verminderen. RVS, glas of BPA-vrije plastic flessen zijn goede alternatieven voor wegwerpflessen. Bovendien houden herbruikbare flessen je drankjes vaak langer koel of warm.

Hetzelfde geldt voor voedsel verpakkingen. In plaats van snacks en maaltijden in plastic zakjes of folie mee te nemen, kun je investeren in herbruikbare bakjes. Dit beperkt de hoeveelheid plasticafval die je dagelijks produceert.

Milieuvriendelijk vervoer naar de sportschool

Als je naar de sportschool gaat, kun je ervoor kiezen om met de fiets of lopend te gaan in plaats van met de auto. Dit helpt om je CO2-uitstoot te verminderen en voegt extra beweging toe aan je dag. Fietsen of lopen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je algemene gezondheid.

Als de afstand te groot is om te lopen of fietsen, overweeg dan om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit heeft minder impact op het milieu dan autorijden, en het kan een eenvoudige manier zijn om je dagelijkse ecologische voetafdruk te verkleinen.

Even alle duurzame tips voor je op een rijtje

  • Sportkleding: kies voor gerecyclede of biologische materialen en onderhoud je kleding goed om de levensduur te verlengen.
  • Apparatuur: gebruik energiezuinige apparatuur of doe lichaamsgewichtoefeningen.
  • Buiten trainen: profiteer van de natuur en bespaar energie door buiten te sporten.
  • Voeding: eet lokaal en plantaardig om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Plasticgebruik: gebruik herbruikbare waterflessen en voedselcontainers.
  • Vervoer: fiets of loop naar de sportschool om je CO2-uitstoot te verminderen.

Met deze tips kun je op een eenvoudige manier je fitness en training routine duurzamer maken en je impact op het milieu verkleinen. Wil je jouw voeding en training verder optimaliseren? 

Wil jij duurzaam trainen onder begeleiding van een coach? Probeer de VYTAL-app 14 dagen gratis. Volg eenvoudig je workouts, plan je maaltijden vooruit, en ontdek milieuvriendelijke recepten uit ons aanbod van 2100+ recepten. Samen met je coach maak je vandaag nog de overstap naar een duurzamere levensstijl!

Ben je een coach en wil je jouw klanten helpen bij een duurzame gezonde leefstijl, met behulp van training, voeding en mindset?Ontdek hoe de VYTAL-app je kan ondersteunen met het personaliseren van duurzame voedings- en trainingsplannen. Plan een gratis demo en ervaar de mogelijkheden voor jouw coachingpraktijk.





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit