Muesli, cruesli of granola, wat is het verschil?

3 min lezen 03-06-2022
Muesli, cruesli of granola, wat is het verschil?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Wanneer je voor het schap in de supermarkt staat heb je genoeg om uit te kiezen! Er zijn tientallen verschillende soorten ontbijtgranen verkrijgbaar, maar hoe maak je nu een gezonde keuze? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze producten? We vertellen je het in deze blog.

Wat is muesli?

Er bestaat geen definitie van welke ingrediënten er per se in een muesli moeten zitten. Vaak bestaat muesli uit een mengsel van haver, rogge, spelt en gerst. Aan dit mengsel worden dan nog verschillende ingrediënten toegevoegd, zoals noten, zaden, rozijnen of ander gedroogd fruit. Een muesli bestaat vaak uit pure ingrediënten zonder dat daar suiker aan toegevoegd is.

Krokante muesli: cruesli

In de tijd dat muesli populairder werd, ontstond er ook een andere variant, namelijk de krokante muesli. Deze krokante muesli staat nu beter bekend als cruesli. De cruesli wordt krokant doordat het wordt gebakken met boter en suiker of honing. Zo ontstaat er eigenlijk een grote koek die in stukjes wordt gebroken. Cruesli bevat hierdoor een stuk meer calorieën, vetten en toegevoegde suikers dan muesli. Hierdoor is een muesli over het algemeen een gezondere keuze, mits er niet een hoop chocolade aan toegevoegd is natuurlijk.

En wat is dan granola?

Granola wordt vaak gezien als de gezondere versie van cruesli. Maar is dit eigenlijk wel terecht? Dit ligt met name aan de samenstelling van het product.Granola wordt vaak met honing en olie in de oven gebakken waardoor het krokant wordt. De hoeveelheid olie, honing of suiker die hieraan toegevoegd is verschilt van product tot product. Het is daarom lastig te zeggen of granola altijd een gezondere keuze is ten opzichte van cruesli.

Wat is nu de beste keuze?

Het antwoord hierop is simpel. Een naturel muesli zonder toevoegingen is de gezondste keuze. In de regel geldt: hoe meer toevoegingen en bewerkingen, hoe minder gezond het product is. Het is daarom altijd goed om het etiket van een product te bekijken en te vergelijken op bijvoorbeeld, calorieën, vetten, suikers en vezels. Je kunt ook gemakkelijk zelf een muesli of granola maken. Zo weet je precies welke ingrediënten in het product zitten en heb je zelf in de hand hoeveel suikers of honing je toevoegt. Vaak is dit ook nog een stuk goedkoper! 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>