Vraagje: ben jij in balans?

5 min lezen 17-07-2024
Vraagje: ben jij in balans?
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Breng jouw leven in balans met deze 5 oefeningen

Balansoefeningen zijn goed bruikbaar voor het streven naar een goede gezondheid en fitheid, ongeacht je leeftijd of fitnessniveau. Deze oefeningen helpen niet alleen om je evenwicht en coördinatie te verbeteren, maar spelen ook een belangrijke rol bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van je algehele stabiliteit. In deze blog bespreken we de voordelen van balansoefeningen en geven we enkele praktische voorbeelden van hoe je deze kunt integreren in je dagelijkse routine.

De pro’s van balansoefeningen

Door regelmatig balansoefeningen te doen, versterk je de kleine spiertjes rondom je gewrichten. Klein, maar fijn, want deze spieren zorgen voor stabilisatie en verbeteren je algehele coördinatie. Een goede balans helpt bij het voorkomen van blessures, vooral tijdens sporten en andere dagelijkse activiteiten. Het kan de kans op vallen verminderen, wat vooral belangrijk is voor ouderen​. Voor sporters zijn balansoefeningenbelangrijk omdat ze bijdragen aan betere sportprestaties zoals bij voetbal, turnen, skiën en hardlopen​​. Daarnaast richten balansoefeningen zich vaak op de core, waaronder de buik- en rugspieren, wat bijdraagt aan een betere lichaamshouding en vermindering van rugpijn​. Meer dan genoeg redenen om balansoefeningen op te nemen in je dagelijkse (trainings)routine.

How to: balansoefeningen op te nemen in je routine

Wil je balansoefeningen gaan opnemen in je routine, begin dan met een aantal simpele oefeningen in de ochtend. Om de dag mee op te starten. Denk bijvoorbeeld aan een oefening tijdens het tandenpoetsen, het maken van je ontbijt of het zetten van een bak koffie. Pak vervolgens door met een aantal balansoefeningen gedurende de dag, zoals tijdens de lunchpauze op werk of net voor je gaat slapen. En hoe stom het in het begin ook voelt, probeer door te zetten. Consistentie blijft immers de sleutel tot verandering, verbetering en uiteindelijk succes! Voeg tot slot ook balansoefeningen toe tijdens bestaande activiteiten, zoals tv kijken of telefoneren, om balans echt in je leven te integreren.

5 must-try oefeningen

Balansoefeningen zijn een uitstekende manier om je evenwicht en stabiliteit te verbeteren. Hier zijn vijf effectieve oefeningen die je gemakkelijk kunt doen:

  • Staan op één been: sta op één been en houd je evenwicht zo lang mogelijk vast. Voor extra uitdaging kun je je ogen sluiten of je hoofd zachtjes van links naar rechts bewegen.
  • Tandemstand: sta met één voet direct voor de andere, hak tegen teen, alsof je op een strakke lijn loopt. Houd deze positie 30 seconden tot 1 minuut vast en wissel dan van been.
  • Kneeling alternating superman: ga op handen en knieën zitten, til je linkerarm en rechterbeen tegelijkertijd op en strek ze uit. Houd deze positie vijf seconden vast en wissel dan van kant.
  • Staande crunch met under-leg clap: sta rechtop, til één been op tot heuphoogte en klap met je handen onder je opgetilde been. Herhaal deze oefening 12 keer per kant.
  • High plank shoulder taps: ga in een hoge plankpositie staan, til één hand op en tik de tegenovergestelde schouder aan. Herhaal dit 10 keer per kant terwijl je je kernspieren aangespannen houdt.

Balansoefeningen zijn een eenvoudige en effectieve manier om je algehele stabiliteit, coördinatie en gezondheid te verbeteren. Door ze regelmatig in je routine op te nemen, kun je niet alleen je sportprestaties verbeteren, maar ook blessures voorkomen en een betere lichaamshouding ontwikkelen. Begin vandaag nog met deze oefeningen en ervaar de voordelen zelf!

Help jouw klanten om balans te vinden bij een gezonde leefstijl! Met de VYTAL app en coachomgeving heb je toegang tot 500+ oefeningen en workouts. Ben je nieuwsgierig? Plan dan nu een online demo, dan laten wij je zien hoe eenvoudig coaching op het gebied van training en beweging werkt met VYTAL.





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit