Wat is het paleo dieet en past het bij jou?

4 min lezen 22-03-2023
Wat is het paleo dieet en past het bij jou?
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager

Het paleo dieet is een eetpatroon dat teruggaat naar de prehistorie, waarbij je zo dicht mogelijk bij de natuur blijft en eet zoals onze voorouders deden. Het paleo dieet bestaat uit voedingsmiddelen die voor de mensheid beschikbaar waren in de prehistorie. Het is een dieet dat zich richt op het eten van onbewerkte voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden. Het dieet wordt gebruikt om gezonder te leven en af te vallen. Maar is het ook een dieet dat bij jou past? Ontdek het in deze blog!

De principes van het paleo dieet

Het paleo dieet is een dieet dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is gebaseerd op de theorie dat onze hedendaagse levensstijl niet goed is voor hoe wij genetisch zijn ingesteld om voedsel te verwerken. Het paleo dieet is dan ook gebaseerd op het eten van voedsel dat onze voorouders in de prehistorie aten. Het komt voornamelijk neer op het eten van voedsel dat rijk is aan eiwitten en goede vetten en arm is aan koolhydraten en suiker. Door het eten van voedsel zoals vlees, vis, groenten, noten en zaden, krijgt je lichaam veel voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om gezond te blijven. Het paleo dieet bestaat uit verschillende principes. Ten eerste is het belangrijk om zo veel mogelijk onbewerkte producten te eten. Ten tweede moet je vermijden om geraffineerde suiker toe te voegen aan je gerechten. Vermijd ook producten die meel bevatten, zoals brood, pasta en pizza. Ten derde moet je ook veel groenten eten. Groenten bevatten veel voedingsstoffen en vezels die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Ten vierde moet je voldoende eiwitten eten. Eiwitten zijn belangrijk voor je spieren en voor het goed functioneren van je organen. Ten slotte moet je ook de juiste vetten eten. Goede vetten, zoals olijfolie, kokosolie en avocado's, zijn belangrijk voor een gezond dieet en passen binnen het paleo voedingspatroon.

Past het paleo dieet bij jou?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat je wel en wat je niet mag eten binnen het paleo dieet. Voedingsmiddelen die toegestaan zijn binnen het paleo dieet, zijn onder andere noten, zaden, groenten, fruit, eieren, vlees en vis. Voedingsmiddelen die niet toegestaan zijn, zijn onder andere granen, peulvruchten, melkproducten, suiker en zout. Als je wilt weten of het paleo dieet bij jou past, is het belangrijk om je eigen eetgewoonten en levensstijl te analyseren. Als je al bezig bent met het volgen van een gezonde levensstijl, met veel verse ingrediënten, dan kan het paleo dieet zeker een goede aanvulling zijn. Als je echter al gewend bent om veel bewerkte voedingsmiddelen te eten, dan kan het moeilijk zijn om je aan het paleo dieet te houden. Daarnaast moet je rekening houden met je eigen medische situatie. Het paleo dieet is over het algemeen vrij hoog in (verzadigde vetten), iets waarvan je wanneer je overgewicht hebt, liever wat minder binnen wilt krijgen. Ook kan het best lastig zijn om voldoende onoplosbare vezels binnen te krijgen. Deze onoplosbare vezels komen veel voor in volkorenproducten, zoals brood, rijst, pasta of muesli. Deze producten zijn goed voor je darmgezondheid en helpen bij het voorkomen van het ontwikkelen van diabetes type 2. Met het paleo dieet worden deze producten uitgesloten.

Paleo ja of nee?

Het paleo dieet is een geschikt dieet voor mensen die al redelijk gewend zijn om weinig bewerkte voedingsmiddelen te nemen. Met het paleo dieet krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, maar het dieet bevat over het algemeen minder onoplosbare vezels en is hoger in vet. Wil jij dit paleo dieet proberen? Onze VYTAL app bevat verschillende paleo recepten en stelt een geheel voedingsschema voor je op. Zo kun jij ervaren hoe het is om te eten als een oermens!
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit