Too much protein, no whey!

5 min lezen 25-10-2024
Too much protein, no whey!
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Ontdek verschillende soorten eiwitpoeders: van whey isolaat tot clear whey en caseïne

Eiwitpoeders zijn een populaire manier om extra eiwitten aan je dieet en voedingsschema toe te voegen, vooral voor sporters die net iets meer eiwitten nodig hebben. Maar met zoveel verschillende opties op de markt, zoals whey isolaat, concentraat, hydrolysaat, clear whey, caseïne en vegan varianten, kan het lastig zijn om te bepalen welk poeder het beste bij jou past. Na het lezen van deze blog weet jij alles over whey en sta jij niet langer te twijfelen voor het schap met eiwitpoeders!

6x verschillende eiwitpoeders

Whey concentraat
Whey concentraat bevat ongeveer 70-80% eiwit, afhankelijk van het merk. Het is goedkoper dan isolaat of hydrolysaat en bevat naast eiwitten ook vetten en koolhydraten, waaronder lactose. Dit maakt het een allround eiwitpoeder voor wie geen lactose-intolerantie heeft.

  • Voordelen: Goedkoper, bevat vetten en koolhydraten voor energie.
  • Geschikt voor: Mensen zonder lactose-intolerantie die een veelzijdig eiwitpoeder willen.

Whey isolaat
Whey isolaat bevat een hoger percentage eiwit (meestal rond de 90%) en is door filtratie ontdaan van vrijwel alle vetten, koolhydraten en lactose. Dit is ideaal voor mensen die hun calorie-inname willen beperken of lactose-intolerant zijn.

  • Voordelen: Hoog eiwitgehalte, laag in vet en koolhydraten, bijna geen lactose.
  • Geschikt voor: Mensen met lactose-intolerantie of die op zoek zijn naar een zuiverder eiwitpoeder.

Whey hydrolysaat
Whey hydrolysaat is voorverteerd eiwit, waardoor het snel door het lichaam wordt opgenomen. Dit maakt het een perfecte keuze voor atleten die direct na de training hun spieren willen voeden.

  • Voordelen: Snelle opname, ideaal voor direct herstel na de training.
  • Geschikt voor: Atleten en fanatieke sporters.

Clear whey
Clear whey is een verfrissende eiwitdrank die minder romig is dan traditionele whey shakes. Het bevat meestal dezelfde hoeveelheid eiwit als whey isolaat (85-90%), maar biedt een lichtere, dorstlessende optie.

  • Voordelen: Licht en verfrissend, makkelijk verteerbaar zonder romige textuur.
  • Geschikt voor: Mensen die de voorkeur geven aan een lichtere eiwitdrank.

Caseïne
Caseïne wordt langzaam door het lichaam opgenomen en biedt een geleidelijke afgifte van aminozuren. Dit maakt het ideaal om voor het slapengaan in te nemen, zodat je spieren gedurende de nacht worden gevoed. Het bevat gemiddeld 70-80% eiwit. 

  • Voordelen: Langdurige eiwitafgifte, ideaal voor ‘s nachts.
  • Geschikt voor: Mensen die hun spieren 's nachts willen voeden of langdurige verzadiging zoeken.

Plantaardige (vegan) eiwitpoeders
Plantaardige eiwitpoeders, zoals erwten-, rijst- of hennepeiwit, zijn een uitstekende keuze voor mensen die geen dierlijke producten willen of kunnen gebruiken. Ze bevatten vaak een mix van plantaardige eiwitten om een compleet aminozurenprofiel te bieden en bevatten doorgaans 60-80% eiwit, afhankelijk van de bron.

  • Voordelen: Geschikt voor veganisten, vaak goed verteerbaar en lactosevrij.
  • Geschikt voor: Mensen die plantaardig of lactosevrij willen eten.

Waarom is er überhaupt verschil?

De verschillende processen die worden gebruikt om eiwitpoeders te produceren, zoals filtratie en hydrolyse, zorgen voor variaties in voedingswaarde, snelheid van opname en smaak. Whey concentraat bevat bijvoorbeeld meer vetten en koolhydraten, terwijl isolaat en hydrolysaat vrijwel geen lactose of vet bevatten.

Oke duidelijk, maar wat is dan het effect hiervan op ons eetpatroon en lichaam?

  • Snelle opname vs. langzame opname: Whey hydrolysaat en isolaat worden snel opgenomen, terwijl caseïne langzaam wordt verteerd. Dit kan invloed hebben op je keuze afhankelijk van je doelen (bijv. snelle hersteltijd of langdurige verzadiging).
  • Lactose-intolerantie: als je gevoelig bent voor lactose, kies dan voor whey isolaat, clear whey of een plantaardig eiwitpoeder.
  • Smaak en textuur: Clear whey is lichter en meer verfrissend, ideaal voor wie geen fan is van romige shakes.

Tips voor het kiezen van het juiste eiwitpoeder

  1. Denk aan je doelen: Wil je snel herstellen na een zware training? Dan is whey isolaat, hydrolysaat of clear whey een goede keuze. Zoek je iets voor langdurige verzadiging? Kijk dan naar caseïne of een plantaardige poeder.
  2. Houd rekening met eventuele intoleranties: Als je lactose-intolerant bent, kies dan voor een whey isolaat, clear whey of plantaardig eiwit.
  3. Test smaken en oplosbaarheid: De ene eiwitpoeder lost beter op in water of melk dan de andere. Probeer verschillende opties uit om te zien welke jij het lekkerst vindt.
  4. Let op verhitting: niet alle eiwitpoeders zijn geschikt om te verhitten. Whey-eiwitten en plantaardige eiwitten kunnen meestal goed worden gebruikt in warme gerechten zoals havermout of baksels. Caseïne is echter minder geschikt om op te warmen, omdat het klonterig kan worden, wat het minder handig maakt voor warme bereidingen.

Wat kun je doen met eiwitpoeder?

Laatst hebben we nog een blog gemaakt over eiwitrijke ontbijtjes. Whey poeders zijn ideaal om hierin te gebruiken. Daarnaast nog een aantal andere opties ter inspiratie:

  • Shakes: meng eiwitpoeder met melk, water of plantaardige melk voor een snelle, eiwitrijke shake.
  • Havermout: Voeg een schep eiwitpoeder toe aan je havermout voor een eiwitrijke start van de dag.
  • Smoothies: Mix eiwitpoeder met fruit, yoghurt, en groenten voor een voedzame smoothie.
  • Kwark: Roer eiwitpoeder door je kwark voor een eiwitrijke snack.
  • Pannenkoeken: Voeg eiwitpoeder toe aan je pannenkoekenbeslag voor extra eiwitten tijdens het ontbijt.
  • Muffins of gebak: Gebruik eiwitpoeder in muffins of andere baksels voor een eiwitboost in je snacks.
  • Eiwit havermoutkoekjes: Maak zelfgemaakte havermoutkoekjes door eiwitpoeder toe te voegen aan het deeg.

Wil jij een eiwitrijk dieet volgen? Met de VYTAL-app kun je eenvoudig je dagelijkse eiwitten tracken en eiwitpoeder toevoegen aan je bestaande recepten. Probeer de app 14 dagen gratis en ontdek hoe je met de juiste voeding je doelen kunt bereiken, inclusief toegang tot meer dan 2100 recepten!

Wil jij jouw klanten helpen bij een gezonder voedingspatroon en het verhogen van bijvoorbeeld de eiwitinname?Ontdek hoe de VYTAL-app je helpt om binnen 3 minuten gepersonaliseerde voedingsschema’s te maken. Plan een gratis online demo en ervaar het zelf!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit