Zet voedsel in als medicijn

4 min lezen 12-07-2024
Zet voedsel in als medicijn
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Traditionele versus moderne geneeskunde

De relatie tussen voedsel en gezondheid is een veel besproken en onderzocht onderwerp.  Door de geschiedenis heen heeft voeding in vele culturen een centrale rol gespeeld als het gaat om het bevorderen van welzijn en het behandelen van ziekten. In deze blog kijken we zowel naar de traditionele als naar de moderne benadering van het gebruik van voedsel als medicijn. En hoe deze elkaar in de dagelijkse praktijk kunnen versterken.

Voeding versus gezondheid op traditionele wijze

  1. Ayurveda

Vanuit deze traditionele geneeskunde uit India wordt voeding beschouwd als één van de belangrijkste elementen voor een gezond leven. Meer hierover kun je ook teruglezen in onze blog “Hoe eet je ayurveda”. Kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember en ashwagandha worden bij de ayurvedische keuken vaak gebruikt om verschillende gezondheidskwalen te behandelen. Kurkuma, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt om pijn en zwelling te verminderen.

  1. Traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt voeding beschouwd als een vorm van therapie. TCM richt zich op het balanceren van yin en yang in het lichaam door middel van voeding. Voedingsmiddelen zoals gojibessen, gember, en shiitake-paddenstoelen worden ingezet om het immuunsysteem te versterken en energie (Qi) te balanceren. Gojibessen zijn beroemd om hun hoge gehalte aan antioxidanten en worden gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen en de lever te beschermen.

Voeding versus gezondheid in de moderne geneeskunde

  1. Functionele geneeskunde

Deze vorm van geneeskunde is een moderne benadering die zich richt op het begrijpen van de diepere oorzaken van ziekten en het gebruik van voeding als een sleutelcomponent in behandeling en preventie. Deze benadering kijkt naar de genetische, biochemische en leefstijl-factoren die bijdragen aan ziekten en past voeding strategieën aan om deze te adresseren. Bijvoorbeeld, het mediterrane dieet, rijk aan groenten, fruit, noten, en olijfolie, wordt vaak geprezen om zijn gunstige effecten op hartgezondheid en inflammatie.

  1. Voedingssupplementen

In de moderne geneeskunde is er ook een toenemende belangstelling voor het gebruik van voedingssupplementen. Vitaminen, mineralen, en andere bioactieve stoffen zoals omega-3 vetzuren en probiotica worden gebruikt om voedingstekorten aan te vullen en specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken. Bijvoorbeeld, omega-3 vetzuren, gevonden in visolie, zijn bekend om hun ontstekingsremmende effecten en worden vaak voorgeschreven om hart- en vaatziekten te voorkomen.

The best of both worlds; ga voor de ideale combinatie!

De integratie en combinatie van de traditionele en de moderne geneeskunde in ons voedingspatroon, biedt een manier  om onze gezondheid te verbeteren of zelfs te genezen. De traditionele benadering biedt waardevolle inzichten in het gebruik van natuurlijke middelen en voeding, terwijl moderne wetenschap deze praktijken kan onderbouwen en verfijnen met onderzoek en technologie.

Voorbeeld: de herontdekking van kurkuma in de moderne geneeskunde. Terwijl kurkuma al eeuwenlang in de Ayurveda wordt gebruikt, heeft modern onderzoek de bioactieve stof curcumine geïdentificeerd en haar ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen bevestigd. Hierdoor wordt kurkuma nu zowel in traditionele als moderne therapeutische contexten gebruikt.

Voeding inzetten als medicijn?

Voedsel als medicijn is een concept dat zowel in traditionele als moderne geneeskunde een belangrijke plaats inneemt. Door de wijsheid van traditionele praktijken te combineren met de inzichten van moderne wetenschap, kunnen we een evenwichtige en effectieve benadering voor onze gezondheid hanteren. Of het nu gaat om het gebruik van kruiden zoals kurkuma in Ayurveda of de toepassing van het mediterrane dieet in functionele geneeskunde, de kracht van voedsel als medicijn blijft een fascinerend en veelbelovend gebied voor toekomstig onderzoek en praktijk.

Heb jij, als coach, klanten met specifieke klachten en wil jij kijken of jij hen met behulp van voedingscoaching kan helpen gezond(er) te worden? Ontdek dan hoe VYTAL je hierbij kan helpen! Plan Plan een online demo en wij laten je alle ins en outs van de app en coachomgeving zien!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit