Let’s go nuts about oil

5 min lezen 19-07-2024
Let’s go nuts about oil
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Ontdek de voordelen van notenolie voor een gezond voedingspatroon

Eerder heb je kunnen lezen over verschillende soorten vetten. In deze blog maken we onderscheid tussen transvetten, onverzadigde en verzadigde vetten om te begrijpen hoe je  gezonde(re) keuzes kunnen maken voor ons voedingspatroon en onze leefstijl. Ook olie heeft impact op onze gezondheid. In deze blog leren we je daarom graag meer over oliën gemaakt van noten, zoals walnoot- en hazelnootolie, en de voordelen die ze bieden binnen een gezond(er) voedingspatroon.

Nootachtige oliën

Dit zijn oliën die worden gewonnen uit noten en zaden zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten en sesamzaadjes. Deze oliën zijn rijk aan onverzadigde vetten en bevatten veel verschillende voedingsstoffen die een gunstig effect hebben op je gezondheid. Daarnaast is olie gemaakt van noten vaak erg smakelijk. Dus, let’s go nuts!

5 x notenolie

Hieronder zetten we vijf populaire soorten notenolie en de bijbehorende voordelen voor je op een rijtje: 

Walnootolie

  • Rijk aan Omega-3: walnootolie bevat een hoge concentratie omega-3 vetzuren, die bijdragen aan een gezond hart en de hersenfunctie ondersteunen.
  • Antioxidanten: deze olie is rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen verminderen.
  • Hersenfunctie: regelmatige consumptie van walnootolie kan de cognitieve functie verbeteren en het geheugen ondersteunen.
Hazelnootolie
  • Vitamine E: hazelnootolie is een uitstekende bron van vitamine E, een krachtige antioxidant die de huid beschermt en het immuunsysteem versterkt.
  • Onverzadigde vetten: de olie bevat voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten, die helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterol en het verhogen van het HDL-cholesterol.
  • Botgezondheid: door de aanwezigheid van magnesium en calcium kan hazelnootolie bijdragen aan sterke botten.
Amandelolie
  • Huidgezondheid: amandelolie staat bekend om zijn voordelen voor de huid, dankzij de hoge concentratie vitamine E en vetzuren.
  • Spijsvertering: deze olie kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van constipatie.
  • Hartgezondheid: amandelolie bevat hart-gezonde vetten die bijdragen aan een lagere bloeddruk en een verminderd risico op hartziekten.

Pistacheolie

  • Antioxidanten: pistacheolie is rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.
  • Gewichtsbeheer: de olie kan helpen bij gewichtsbeheersing door een verzadigd gevoel te geven zonder extra calorieën toe te voegen.
  • Gezonde vetten: pistacheolie bevat een mix van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten die gunstig zijn voor de hartgezondheid.

Sesamolie

  • Hartgezondheid: sesamolie bevat sesamol en sesamoline, antioxidanten die bijdragen aan het verlagen van het LDL-cholesterol en het verbeteren van de algehele hartgezondheid.
  • Anti-inflammatoire eigenschappen: deze olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  • Spijsvertering: sesamolie bevordert een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het verlichten van constipatie.

Algemene gezondheidsvoordelen van onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten, zoals die in nootachtige oliën, zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en hebben een positief effect op de gezondheid wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Ze kunnen het HDL-cholesterol - vaak omschreven als 'goed' cholesterol - verhogen en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Vooral omega-3 vetzuren, een type meervoudig onverzadigde vetten, zijn belangrijk voor de hartgezondheid en hersenfunctie(s).

Hoe en waarvoor kan je notenolie allemaal gebruiken?

Notenolie kan je op verschillende manieren in je voedingsschema en -patroon verwerken. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Salade dressings: voeg een scheutje walnoot-, hazelnoot- of sesamolie toe aan je salades voor een nootachtige smaak en extra voedingsstoffen.
  • Smoothies: meng een kleine hoeveelheid amandelolie door je smoothies voor extra romigheid en gezondheidsvoordelen.
  • Bakken en roosteren: gebruik pistacheolie of sesamolie als vervanging voor andere oliën bij het bakken en roosteren van groenten.

Nootachtige oliën zijn een gezonde en smakelijke toevoeging aan je dieet. Ze bieden vele voordelen, waaronder verbeterde hartgezondheid, ondersteuning van de hersenfunctie en bescherming tegen ontstekingen. Door bewust te kiezen voor nootachtige oliën en andere onverzadigde vetten, kun je bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Wil je, als coach, jouw klanten helpen bij het hanteren van een gezond(er) voedingspatroon? Dan biedt VYTAL voor coaches uitkomst. Met meer dan 2100 gezonde recepten en automatisch gegenereerde voedingsschema’s help jij jouw klanten bij het bereiken van hun doel(en)! Probeer de app en coachomgeving nu 14 dagen gratis of vraag een online demo aan en til jouw coaching naar een hoger niveau!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit