Zo organiseer jij een gezellige winter barbecue!

3 min lezen 07-12-2022
Zo organiseer jij een gezellige winter barbecue!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Barbecueën alleen voor in de zomer? Nee hoor, de winter barbecue wordt steeds populairder. Ook al denk je bij barbecueën in de winter misschien aan kou en nattigheid, niks hoeft minder waar te zijn. Met deze tips organiseer jij deze maand een super gezellige en knusse winter barbecue!

Kies voor een beschutte plek

Niks is vervelender dan wanneer je een barbecue gepland hebt en het de hele dag regent. Denk daarom van tevoren al na over een goede plek waar je de barbecue kunt houden. Heb je een overkapping? Dan kun je in de winter prima een barbecue organiseren. Zo hoef je niet in je eentje buiten te staan barbecueën terwijl je gasten binnen zitten.

Kleed je tegen de kou

De winters in Nederland kunnen nogal onvoorspelbaar zijn. Toch kun je er wel zeker van zijn dat het in de avond over het algemeen flink afkoelt. Kleed je daarom warm aan en leg extra sjaals en mutsen klaar. Zo hoeft niemand het koud te krijgen.

Extra sfeer en warmte met een (hout)kachel

Maak je barbecue extra gezellig door een houtkachel te gebruiken. Het licht van het vuur en het geluid van het knisperende hout geven meteen een extra lading sfeer aan je avond. Daarnaast is het natuurlijk ook lekker warm, waardoor je die extra kleding misschien wel helemaal niet nodig hebt. Tip: zet je kachel net iets buiten de overkapping neer om ervoor te zorgen dat niet alle rook onder de overkapping blijft hangen.

Chocolademelk en glühwein

Waar je in de zomer kiest voor een verfrissende ijsthee of een koud biertje, neem je in de winter misschien liever een lekker warm drankje. Deze warme drankjes zijn niet alleen lekker, ze voegen ook nog een extra winterse en knusse sfeer toe aan je barbecue. In het geval van glühwein doe je er goed aan om deze al ruim van te voren te maken. Zo kunnen alle kruiden en specerijen goed intrekken en verspreid er al een lekkere geur door het huis. Ook chocolademelk kun je prima van te voren in een pannetje opwarmen. Neem eventueel de gezondere variant door te kiezen voor een chocolademelk waar geen suikers aan toegevoegd zijn.

Wat komt er op de barbecue?

Eigenlijk hoeft dit niet veel te verschillen van een barbecue die je in de zomer houdt. Je kunt volop variëren met vlees, vis of vegetarische opties. Wel wil je het misschien wat simpeler houden dan in de zomer. Misschien staan je gasten met een glas glühwein bij de kachel en is het makkelijker om een broodje hamburger in een servet te serveren. Ook kun je in de winter beter kiezen voor warme groenten dan voor frisse salades. Wil je zoveel mogelijk gezonde keuzes maken? Lees hier hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Waar je verder rekening mee moet houden is dat het langer duurt voordat je barbecue op temperatuur is. Wil je vervolgens de barbecue op temperatuur houden? Zorg er dan voor dat je de klep van de barbecue zo veel mogelijk dicht laat.  
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>