5 feitjes over koffie die jij moet weten!

2 min lezen 27-09-2022
5 feitjes over koffie die jij moet weten!
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager


Wat is er nu lekkerder dan je dag opstarten met een heerlijk kopje koffie? Nederland staat op de 3e plaats van landen met de hoogste koffieconsumptie. We drinken gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag. Hoog tijd om dus wat meer te weten te komen over dit lekkere bakkie pleur.

1. Hoe beter de koffie gefilterd, hoe gezonder

In koffie zit een vetachtige stof, cafestol. Cafestol verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed. Dit cholesterol kan aan de binnenkant van je bloedvaten blijven plakken en wanneer dit zich ophoopt, vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Door koffie te filteren blijft dit stofje in het filter achter en komt het zo in mindere mate in je koffie terecht. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads en in oploskoffie.

2. Niet elk kopje koffie bevat evenveel cafeïne

In koffie zit cafeïne, maar de hoeveelheid die erin zit is van verschillende factoren afhankelijk. Een van deze factoren is de koffieboonsoort. Zo zit er in de Robusta koffieboon twee tot drie keer meer cafeïne dan in de Arabica boon. Ook de manier waarop de koffie wordt gezet heeft invloed op de hoeveelheid cafeïne die uiteindelijk in je kopje koffie beland.

3. Cafeïnevrije koffie is niet 100% cafeïnevrij

Een kopje cafeïnevrije koffie of decafé bevat alsnog een beetje cafeïne. Ongeveer 3 milligram. Dat is natuurlijk wel een stuk minder dan de 65-80 milligram cafeïne uit een ‘normaal’ kopje koffie. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld rond de 400 milligram cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen is dit maximaal 200 milligram per dag.

4. Het drinken van 2-5 koppen koffie per dag heeft gezondheidsvoordelen

Wanneer je twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, hangt dat samen met een 10% lager risico op hartziekten en op een beroerte. Wanneer je vijf koppen koffie drinkt op een dag hangt dat samen met een 30% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook de cafeïne uit koffie kan een positief effect hebben op prestatie en concentratie. Maar let wel op, te veel cafeïne kan ook zorgen voor rusteloosheid en slaapproblemen.

5. Koffie bevat nauwelijks calorieën

Een kopje koffie bevat maar 1-2 calorieën. Dit geldt natuurlijk wel voor een kop zwarte koffie. Wanneer je er suiker en melk aan toevoegt lopen de calorieën op. Wil je de calorieën in je kopje koffie zo laag mogelijk houden, maar wel een zoete of romige smaak? Denk dan eens aan een zoetje of een plantaardige drink zonder toegevoegde suikers.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>