Gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Maar, wat is geluk precies? En hoe ontstaat het in ons lichaam? In deze blog duiken we in de wetenschap achter gelukkig zijn en wat er allemaal in ons lichaam gebeurt, waardoor we ons ‘happy’ voelen. Klinkt goed, toch? Lees snel verder!
De bouwstenen van geluk
Geluk is geen simpele emotie, maar een complexe samenstelling van verschillende chemische stoffen in ons brein. De bekendste zijn dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine. Elk van deze zogenoemde neurotransmitters en hormonen spelen een belangrijke rol in het creëren van gevoelens van geluk en blijdschap. Hieronder lees je hoe dit bouwwerk er uitziet.
Dopamine: de beloningsmolecule
Dopamine staat bekend als hét gelukshormoon, hoewel deze naam enigszins misleidend is. Dopamine is eerder een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem in onze hersenen. Bij activiteiten die wij als plezier ervaren, zoals eten, sporten en sociale interacties, ontstaat dopamine. Dit gevoel van beloning zorgt ervoor dat je deze activiteiten wilt blijven herhalen, wat belangrijk is voor onze mentale gezondheid en geluk.
Serotonine: de stabilisator
Serotonine beïnvloedt verschillende functies in ons lijf, waaronder onze stemming. Serotonine staat bekend als de ‘stemmingsstabilisator’ en speelt een grote rol in het bevorderen van gevoelens van blijdschap en geluk. Lage niveaus van serotonine worden vaak gekoppeld aan depressie en angst, terwijl een toename juist kan leiden tot een verbeterde mentale gesteldheid en meer behoefte aan sociale activiteiten.
Oxytocine: het knuffelhormoon
Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, ontstaat bij fysiek contact zoals knuffelen, zoenen en seks. Het bevordert gevoelens van liefde, verbondenheid en vertrouwen. Oxytocine versterkt sociale relaties en speelt daarbij een belangrijke rol in persoonlijke relaties en groepsdynamiek.
Endorfine: de natuurlijke pijnstiller
Endorfine is een lichaamseigen pijnstiller. Het wordt geproduceerd als reactie op stress en pijn, maar ook bij leuke activiteiten zoals lachen, sporten of het eten van chocolade. Endorfine helpt pijn te verminderen en gevoelens van blijdschap op te roepen, wat bijdraagt aan het gevoel van geluk.
Geluk in actie
Als je als mens dingen meemaakt die deze stofjes activeren, zoals tijd doorbrengen met je geliefden of het bereiken van een persoonlijk doel, ervaar je een groei in geluksgevoel. Dit is dus een chemische reactie die niet alleen werkt op het moment zelf, maar ook langdurig kan bijdragen aan een gevoel van geluk. We weten allemaal hoe het voelt om verliefd te zijn!
Activeer jouw geluk
Wij horen je denken:”Oké leuk, maar hoe activeer ik dit geluksgevoel dan?" Hoewel de chemie van geluk wat moeilijk is, zijn er verschillende manieren om deze ‘geluksstoffen’ te activeren en stimuleren. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond en gebalanceerd dieet, voldoende slaap, mindfulness en positieve sociale momenten kunnen allemaal bijdragen aan het gevoel van geluk. Daarnaast is het ook heel erg belangrijk om dankbaarheid uit te oefenen en positieve ervaringen en herinneringen goed op te slaan. Ben je nieuwsgierig hoe je dit het beste kunt doen? Lees meer hier onze blog over dankbaarheid.
Everybody happy?
Geluk is dus meer dan een simpele emotie, het is een chemisch proces in ons brein. Nu jij beter begrijpt wat dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine voor ons doen, kun jij straks zelf op zoek gaan naar wat jou gelukkig maakt. Alles om jouw eigen geluk te vergroten! Wat ga jij straks als eerste doen om een gelukkiger mens te worden?
Wist je dat de VYTAL app een 'mindset'-module bevat? Informeer bij jouw coach of je hier gebruik van kunt maken. Wil je dat wij je op de hoogte houden van een positieve mindset en regelmatig wat happy vibes toesturen? Meld je dan nu aan voor de VYTAL nieuwsbrief!