5 tips hoe je falen kunt gebruiken om beter van te worden
Falen wordt vaak gezien als iets negatiefs, geassocieerd met teleurstelling en verlies. Terwijl het in werkelijkheid gewoon een onderdeel is van ons leerproces en menselijk bestaan. Maar, omdat veel van ons deze negatieve associatie hebben, kan dit leiden tot faalangst; een diepe vrees voor mislukking die ons kan belemmeren bij het nemen van risico's in het leven. Toch is het belangrijk om te beseffen dat alles wat mislukt niet definitief of onomkeerbaar is; elke ‘mislukking’ is een leerzaam moment om ons dichter bij succes te brengen. En elk moment van falen is een kans om het in de toekomst anders te doen. Wat nou als we omdenken en falen als kracht (gaan) zien om persoonlijke groei te stimuleren? In deze blog geven we je 5 praktische tips om jouw ‘falen’ te gebruiken om een beter en sterker mens te worden!
De definitie van falen en faalangst
Volgens het Van Dale woordenboek betekent falen: "tekortschieten in het bereiken van een doel". En faalangst: “de angst om te falen. Bang zijn om dingen niet goed te doen. Faalangst is een gevoel wat mensen krijgen op plekken en momenten waar en waarop prestaties geleverd moeten worden.”
De nadruk ligt hierin op tekortschieten en het niet of onvoldoende kunnen leveren van een prestatie. Maar, wat er in deze definitie(s) niet is meegenomen, is dat falen niet het einde van de wereld is. Het is eerder een gelegenheid om te leren en te groeien. Elke mislukking biedt ons waardevolle lessen die cruciaal zijn voor onze ontwikkeling en toekomstige successen. In plaats van falen te beschouwen als een definitieve mislukking, is het dus effectiever (en positiever) om het te zien als een tijdelijke tegenslag die ons voorbereidt op toekomstige uitdagingen. Door deze instelling kunnen we elk moment van falen transformeren in een stap voorwaarts op onze weg naar succes.
Positieve psychologie en het omgaan met falen
Positieve psychologie focust op het verhogen van welzijn en geluk en biedt effectieve strategieën om constructief met falen om te gaan. Deze benadering benadrukt het belang van veerkracht—het vermogen om te herstellen na tegenslagen. Door onze visie op falen te herzien, kunnen we de angst om fouten te maken loslaten en ons openstellen voor nieuwe kansen. Deze inzichten vormen de basis voor de volgende vijf praktische tips, die je helpen om faalangst om te zetten in faalkracht en zo je persoonlijke groei te bevorderen.
5 tips om faalangst om te zetten in faalkracht
De vijf tips bieden je niet alleen praktische manier om jouw faalangst te overwinnen, maar het zijn ook concrete stappen naar een positieve(re), rijkere en bevredigende vorm van leven. Zet faalangst om in kracht door:
- Verander je kijk op falen! Zie falen niet als een persoonlijke tekortkoming, maar als een waardevolle bron van feedback en een kans om te leren. Door falen te herdefiniëren als een stap in het leerproces, kun je de angst om te falen verminderen en het als een instrument voor groei gebruiken.
- Stel realistische doelen! Het stellen van onhaalbaar hoge doelen kan faalangst voeden. Begin met het stellen van kleinere, haalbare doelen die je stap voor stap kunt bereiken. Dit bouwt vertrouwen op en vermindert de druk die je voelt. Elk bereikt doel is een overwinning en een stap verder van de angst om te falen.
- Ontwikkel een groeimindset! Neem de mentaliteit aan dat vaardigheden en intelligentie ontwikkeld kunnen worden door hard werk en doorzettingsvermogen. Mensen met een groeimindset zien falen als een natuurlijk onderdeel van het groeiproces. Dit perspectief moedigt je aan om uitdagingen aan te gaan en persistent te blijven, zelfs als succes niet onmiddellijk bereikt wordt. Meer over de voordelen van een growth mindset kan je teruglezen in deze blog.
- Reflecteer en leer! Een ezel stoot zich in het algemeen... Niet twee keer aan dezelfde steen! Neem daarom na elke mislukking de tijd om te reflecteren. Wat ging er nou echt fout? Wat ging er goed? En wat kan er beter? Door reflectie kun je concrete lessen trekken uit elk falen, waardoor je beter voorbereid bent op toekomstige uitdagingen. Schrijf je gedachten en inzichten op om je leerproces te documenteren en je voortgang te volgen.
- Zoek hulp! Het overwinnen van faalangst hoeft geen solitaire reis te zijn. Praat over je ervaringen met vrienden, familie, coach of een andere professional die je kan ondersteunen. Het delen van je angsten en mislukkingen kan deze demystificeren en normaliseren, en het kan je nieuwe perspectieven en strategieën bieden om met je angsten om te gaan.
Falen als fundament voor succes
Door falen te omarmen, niet te veel op te hangen aan ‘mislukking’ en te leren van ieder moment en iedere ervaring, bouw je aan een stevig fundament voor de toekomst. Dit proces van continue verbetering, gesteund door de principes van positieve psychologie, stelt ons in staat om met meer vertrouwen en minder angst te leven.
Met de VYTAL app kan je aan de slag met een positieve mindset in de vorm van meditatie, muziek én blogs. Download de app voor gebruikers hier en begin vandaag nog met het ontwikkelen van jouw faalkracht!
Ben jij een (leefstijl) coach en wil je jouw klanten helpen met het transformeren van faalangst in kracht en een positieve mindset? Plan dan hier (gratis) een online demo in, dan laten wij je alle ins en outs van de VYTAL app voor coaches én de verschillende modules zien!