Een minimalistische mindset

4 min lezen 19-08-2024
Een minimalistische mindset
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Less is more: hoe minder bezit, voor meer rust kan zorgen

In onze moderne samenleving worden we voortdurend gebombardeerd met de nieuwste gadgets, de mooiste kleding en de grootste huizen. Het lijkt nooit genoeg. We moeten en blijven continu consumeren. Maar, wat als we ons zouden richten op minder bezitten, in plaats van meer? Minimalisme is een levensstijl die zich richt op het elimineren van overtollige bezittingen en het vereenvoudigen van  ons leven. Dit kan een diepe impact hebben op onze mindset en ons welzijn. Ben jij hier nieuwsgierig naar? Lees dan deze blog!

Wat is minimalisme?

Minimalisme betekent meer dan alleen maar het weggooien van overbodige spullen. Het is een leefstijl waarin de bewuste keuze wordt gemaakt om die dingen te behouden die waarde toevoegen aan ons leven. Het gaat om het verwijderen van afleidingen en het creëren van ruimte voor wat écht belangrijk is. Dit kan variëren van fysieke bezittingen tot sociale verplichtingen en relaties. Deze benadering heeft veel gemeen met de KonMari-methode van Marie Kondo, beschreven in haar boek Opgeruimd.

De impact van bezittingen op onze geest

Bezittingen kunnen een zware tol eisen op onze geestelijke gezondheid. Het constant streven naar meer kan leiden tot stress, angst en een gevoel van ontevredenheid. We vullen onze huizen zelf met spullen die we niet echt nodig hebben, waardoor we ons vervolgens laten overweldigen. Minimalisme biedt een uitweg uit deze cyclus door ons te helpen focussen op wat echt belangrijk is.

Hoe minimalisme voor meer rust kan zorgen

Minder bezittingen betekent minder rommel en een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Zonder de afleiding van overbodige spullen kunnen we ons beter concentreren op onze doelen, hobby’s en passies. Doen wat ons écht gelukkig maakt! Minder spullen betekent ook minder tijd besteden aan schoonmaken, opruimen, organiseren en niet te vergeten: zoeken naar de dingen die we in onze eigen chaos zijn kwijtgeraakt. Hierdoor hebben we meer tijd voor activiteiten die ons vreugde en voldoening geven. Door minder te consumeren, kunnen we geld besparen en onze financiële gezondheid verbeteren, wat stress vermindert en ons meer vrijheid geeft om te doen wat we echt willen. Bovendien draagt minimalisme bij aan een duurzamere levensstijl door minder te kopen en te verspillen, waardoor we onze ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een gezondere planeet. Tot slot, door ons te richten op wat echt belangrijk is, kunnen we meer tijd en aandacht besteden aan onze relaties, wat leidt tot een meer diepe en betekenisvolle verbinding met de mensen die we liefhebben.

5 x less is more

Wil je beginnen met minimalisme en leven met minder? Hier zijn vijf praktische tips om je op weg te helpen en je leven eenvoudig te maken/houden:

  1. Begin klein: je hoeft niet meteen je hele huis op te ruimen. Begin met één kamer of zelfs één lade of één categorie. Werk systematisch door je huis en beslis wat je echt nodig hebt en wat weg kan. 
  2. Wees bewust van je aankopen: voordat je iets nieuws koopt, vraag jezelf af of je het echt nodig hebt. Probeer impulsaankopen te vermijden en focus op kwaliteit boven kwantiteit.
  3. Digitaliseer waar mogelijk: boeken, documenten en foto's nemen veel ruimte in beslag. Overweeg om deze items te digitaliseren om ruimte te besparen en je leven eenvoudiger te maken.
  4. Leer loslaten: sentimentele items kunnen moeilijk zijn om weg te doen, maar onthoud dat de herinneringen die aan deze items zijn verbonden in je hart zitten, niet in de objecten zelf. Bewaar een paar speciale items en laat de rest los.
  5. Oefen dankbaarheid: richt je op wat je al hebt in plaats van wat je mist. Dagelijks dankbaar zijn helpt je te realiseren dat je al genoeg hebt en vermindert de drang om meer te bezitten.

De voordelen van minimalisme

Minimalisme toepassen heeft direct zo z’n voordelen, maar ook op lange termijn heeft het een positieve invloed. Het helpt ons om meer in het moment te leven en bewuster te zijn van onze keuzes. Dit kan leiden tot een meer vervuld en tevreden leven. Door minder te bezitten, kunnen we meer tijd en energie besteden aan de dingen die echt belangrijk voor ons zijn, zoals relaties, persoonlijke groei en ervaringen. Minimalisme moedigt ons aan om te reflecteren op wat echt belangrijk is en om onze levenskeuzes daarop af te stemmen, wat leidt tot een diepere voldoening en een gevoel van innerlijke rust.

Boekentip: Voor meer inspiratie en praktische tips over minimalisme, bekijk het boek Opgeruimd van Marie Kondo. Haar KonMari-methode biedt een gestructureerde aanpak om je huis op te ruimen en alleen die items te behouden die vreugde brengen. Meer informatie over haar methode vind je op KonMari.

Wil jij als coach jouw  klanten begeleiden naar een simplistische, rustige(re) en bewuste(re) manier van leven? Met de VYTAL app en de Beweging & Mindset module voor coaches, kan je gepersonaliseerde trainingsplannen, workouts, meditaties en ontspannende muziek klaarzetten voor jouw klanten. Hiermee help je hen op weg naar een positieve (minimalistische) mindset. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Plan dan vandaag nog een online demo en ontdek de voordelen van de VYTAL app voor jouw coaching praktijk!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit