Extreme trainingstijden

5 min lezen 02-09-2024
Extreme trainingstijden
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Waarom je moet sporten op ongebruikelijke tijden

Midden in de nacht hardlopen of een 24-uurs sportschool bezoeken? In de wereld van healthy living, fitness en sport is timing alles. Of je nu 's ochtends vroeg, midden op de dag, of laat in de avond traint, elk tijdstip heeft zijn eigen invloed op je lichaam en je prestaties. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je buiten de ‘reguliere’ tijden traint, bijvoorbeeld extreem vroeg in de ochtend of heel laat in de avond? In deze blog vertellen je wat de effecten, voordelen en uitdagingen kunnen zijn van extreme trainingstijden en hoe je deze in je voordeel kunt gebruiken.

Wat is dan extreem?

Extreme trainingstijden verwijzen naar het sporten buiten de gangbare uren, zoals heel vroeg in de ochtend (voor 6.00 uur) of laat in de avond (na 21.00 uur). Hoewel dit voor sommigen een praktische oplossing kan zijn vanwege een druk schema, kan het ook specifieke voordelen en uitdagingen met zich meebrengen.

+ Early (bird) morning workout - Redenen om voor 6.00 uur ‘s morgens te trainen.
  • Boost je metabolisme: trainen in de vroege ochtend kan je metabolisme de hele dag een boost geven. Dit betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief bent.
  • Meer energie en focus: een ochtendtraining kan je helpen om je dag energiek en gefocust te beginnen. Het verhoogt de endorfine- en adrenaline levels, wat je humeur en alertheid verbetert.
  • Minder afleiding: 's ochtends vroeg zijn er minder afleidingen en verplichtingen, waardoor het makkelijker is om je op je workout te concentreren.
+ Midnight (owl) workout - Redenen om na 21.00 uur ‘s avonds te trainen
  • Stressvermindering: na een lange dag kan een avondtraining helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
  • Betere prestaties: sommige onderzoeken suggereren dat je fysieke prestaties later op de dag pieken vanwege een hogere lichaamstemperatuur en meer voltooide spijsvertering.
  • Flexibiliteit en kracht: avondtrainingen kunnen helpen bij het verbeteren van je flexibiliteit en kracht, omdat je spieren al opgewarmd zijn van de dagactiviteiten.
- Extreme uitdagingen (en dus redenen om gewoon om op reguliere tijden, tussen 6.00 en 21.00 uur te gaan trainen)
  • Slaapverstoring: zowel vroeg in de ochtend als laat in de avond trainen kan je slaapritme verstoren. Vroege trainingen kunnen ervoor zorgen dat je te weinig slaapt, terwijl late trainingen je kunnen oppeppen en inslapen moeilijker maken.
  • Energieniveau: het kan lastig zijn om genoeg energie en motivatie te vinden voor een training buiten de reguliere uren, vooral na een lange dag of voor een vroege start.
  • Sociale beperkingen: trainen op extreme tijden kan betekenen dat je minder tijd hebt voor sociale activiteiten of familie.

How to: gaan trainen op extreme trainingstijden

Het is erg slim om je trainingstijden te plannen; zorg ervoor dat je deze goed plant in overeenstemming met je persoonlijke schema en energieniveaus. Luister naar je lichaam en forceer jezelf niet als je je te moe voelt; voldoende rust nemen is ook nog steeds belangrijk. Combineer je trainingen met een goed dieet dat in lijn is met je trainingstijden om optimale prestaties en herstel te ondersteunen. Bijvoorbeeld, eet een lichte maaltijd voor een vroege ochtend training en een eiwitrijke snack na een late avondtraining. Consistentie is key. Probeer een vast trainingsschema aan te houden zodat je lichaam kan wennen aan de tijden waarop je traint.

Optimaliseer je trainingstijden

Extreme trainingstijden kunnen zowel voordelen als uitdagingen bieden. Door je training goed te plannen en naar je lichaam te luisteren, kun je de voordelen van vroeg in de ochtend of laat in de avond trainen maximaliseren. Of je nu kiest voor een energieke start van de dag of een stressverlichtende afsluiting, het belangrijkste is dat je consistent en gemotiveerd blijft.

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring met extreem vroeg of laat trainen. Wil je het ons even laten weten? Reageer op social media op het bericht of deel het met jouw coach via de VYTAL app.

Heb jij early birds of midnight owls om te coachen? En wil je jouw klanten begeleiden bij trainen op de juiste manier én op de juiste tijd? Dan is de beweging & mindset module van VYTAL (voor coaches) wat voor jou! Ontdek hoe de app en alles-in-één coachomgeving werkt tijdens een online demo OF probeer het zelf 14 dagen gratis uit.

Begeleid je klanten naar hun beste prestaties, ongeacht het tijdstip van de dag! 🌟💪





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit