Die langer duren dan de goede voornemens hype van januari
Deel 1: gezonde eetgewoontes, jouw stappenplan voor succes
Het nieuwe jaar is hét moment om te starten met goede voornemens, vinden we. We stellen onszelf massaal weer doelen, zoals een paar kilo afvallen, strakker worden, gezonder eten en leven. Maar, hoe zorg je ervoor dat dit niet slechts voornemens blijven, maar transformeren in blijvend gedrag, een leefstijl met goede en gezonde gewoontes? In deze blog lees je hoe je specifiek gezonde eetgewoontes ontwikkelt die passen bij jouw leefstijl en die je op de lange termijn kunt volhouden. We nemen je stap voor stap mee: van het stellen van haalbare doelen, gezond plannen, preppen en koken, tot het langdurig vasthouden van jouw gezonde eetpatroon. Kortom, een gratis stappenplan om van gezond(er) eten jouw leefstijl te maken en het, in januari, aangeleerde gedrag om te toveren in goede gezonde gewoontes waar je een leven lang mee door kunt gaan!
Stap 1: Stel haalbare doelen die je kunt ‘afvinken’ ✅
Het stellen van concrete en haalbare doelen is belangrijk: zowel om te starten met gezond(er) eten als om deze gezonde eetgewoonten succesvol vol te houden. In januari ‘cold turkey’ afkicken van ongezond eetgedrag kan je strategie zijn, maar dan moet je wel echt over een ijzersterke discipline beschikken om dit door te zetten. Maar ‘vage’ voornemens, zoals “gezonder gaan eten”, “iets beter opletten”, “niet meer snacken” of “minder frisdrank drinken”, laten te veel ruimte voor fouten en zijn ook nog eens lastig te vertalen in echte acties. Je kunt je doelstelling wel concreet maken én opdelen in stapjes, zodat je overzicht behoudt en continu (kleine) successen boekt. Elke keer als jij een vinkje kunt zetten, ben jij namelijk al succesvol!
Voor je dus aan de slag gaat met je nieuwe leefstijl en goede eetgewoontes gaat creëren, gebruik je de volgende checklist voor het stellen van je doel(en):
- Maak je doelen specifiek en meetbaar: in plaats van "meer groenten eten," zeg je: "Ik eet elke dag minimaal 250 gram groenten, verdeeld over mijn maaltijden." Zo weet je precies wat je wilt bereiken en kun je je voortgang bijhouden.
- Focus op kleine, haalbare stappen: begin met één verandering per keer. Bijvoorbeeld: "Ik vervang één ongezonde snack per dag door een stuk fruit." Deze kleine successen bouwen vertrouwen op en geven je motivatie om door te gaan.
- Bepaal een tijdsframe: geef jezelf een realistische termijn om je doel te behalen. Bijvoorbeeld: "Binnen drie weken wil ik gewend zijn om elke dag een groenterijke lunch te maken."
- Koppel je doelen aan je waarom: denk na over de reden achter je doel. Waarom wil je gezonder eten? Of het nu gaat om meer energie, beter slapen of een gezonder gewicht – je motivatie helpt je om gefocust te blijven.
- Plan vooruit: neem de tijd om je doelen te integreren in je dagelijkse routine. Maak bijvoorbeeld een weekmenu en doe boodschappen met een lijstje. Gebruik tools zoals een voedingsapp (denk aan uh..VYTAL) om je progressie bij te houden.
Stap 2: Voer consistent uit 🔄, dan wordt het vanzelf ‘normaal’
Oké, nu heb je je doelen gesteld. Tijd voor actie! Hoe ziet dit eruit in de praktijk? Concrete doelen worden maar op één manier behaald: door consistent te zijn in de uitvoering. Dit betekent dat je goed moet plannen, voorbereiden (meal preppen) en discipline moet hebben om vol te houden. Dag in dag uit. 24/7. Tot het normaal wordt. Dan pas is er sprake van gedragsverandering. Van goede gezonde eetgewoontes die horen bij jouw leefstijl. Vijf tips om je daarmee op weg te helpen:
- Maak gezonde keuzes makkelijk: zorg dat je keuken gevuld is met gezonde opties. Zet de fruitschaal op een zichtbare plek, bereid snacks vooraf en kook grotere porties zodat je restjes hebt, leg de meer ongezonde snacks zo veel mogelijk uit het zicht.
- Plan vaste eetmomenten: regelmaat helpt je om minder geneigd te zijn naar ongezonde keuzes te grijpen. Plan drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes op vaste momenten.
- Betrek je omgeving: deel je doelen met vrienden of familie en vraag om steun. Samen eten of recepten uitwisselen kan je extra motiveren.
- Wees mindful tijdens het eten: eet zonder afleiding (geen tv of telefoon) en neem de tijd om van je maaltijd te genieten. Dit helpt je om verzadiging beter te herkennen en voorkomt overeten.
- Blijf flexibel: het is oké om een keer af te wijken van je plan. Sta jezelf een traktatie toe zonder schuldgevoel, en hervat daarna je routine. “Fall seven times, stand up eight.”
Stap 3: Houd vol en houd vast 💪, want de aanhouder wint! 🏆
Vervolgens ben je aangekomen bij het moeilijkste stukje van jouw proces van gezonder eten en leven. Namelijk het vol- en vasthouden van jouw eetpatroon en gewoontes. Dit vereist toewijding en discipline. En het kan zomaar zo zijn dat je hierbij wat hulp (lees: een stok achter de deur of een spreekwoordelijke schop onder je hol) nodig hebt. Hier 5 slimme trucjes om vol te houden en jouw gezonde eetpatroon blijvend te maken:
- Maak er een gewoonte van: zoals we al in het vorige blog hebben gezegd, gemiddeld duurt het 66 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen. Blijf consistent en herinner jezelf aan je waarom.
- Vier je successen: beloon jezelf (niet met eten) voor je vooruitgang, bijvoorbeeld met een gezonde kookworkshop, koop een nieuw kookboek, plan een leuke activiteit of doe iets leuks met vrienden of familie.
- Blijf leren en aanpassen: probeer nieuwe recepten of technieken om je maaltijden interessant te houden. Verander je doelen indien nodig om beter aan te sluiten bij je veranderende behoeften. Overweeg hierbij de hulp van een (voedings)coach, die je kan begeleiden en inspireren met persoonlijke adviezen en inzichten.
- Gebruik reflectiemomenten om regelmatig terug te kijken op je voortgang. Stel jezelf concrete vragen, zoals: Wat ging goed? Denk aan gezonde keuzes die je hebt gemaakt of doelen die je hebt behaald. Wat kan beter? Overweeg waar je tegenaan liep en welke situaties het lastig maakten om je doelen te volgen. Wat motiveerde mij het meest? Bepaal wat je energie gaf om door te gaan. Welke aanpassingen kan ik maken? Kijk of je doelen realistischer kunnen worden gemaakt of dat je planning beter aansluit bij je leven. Gebruik deze inzichten om je strategie aan te passen en stap voor stap dichter bij je doelen te komen.
- Focus op de lange termijn: gezond eten is een levensstijl, geen tijdelijke oplossing. Door realistische verwachtingen te hebben en jezelf tijd te gunnen, vergroot je je kans op succes.
Echt verschil maken? Let’s get VYTAL!
VYTAL voor persoonlijk gebruik
Wist je dat de VYTAL je kan ondersteunen bij gezonder eten en het bereiken van jouw doelstelling? In de app staan meer dan 2100 gezonde recepten. Er wordt op basis van jouw dieetvoorkeuren een eetschema voor 14 dagen gegenereerd. En je kunt jouw boodschappenlijstje met twee klikken samenstellen, bestellen bij de AH en thuis laten bezorgen. Zo hoef jij alleen nog te koken, te eten én je voortgang bij te houden in de app. Handig toch? Probeer het hier gratis uit!
P.S. Weet je van jezelf dat je wel wat hulp kunt gebruiken? Meld je dan aan bij één van de 3000+ VYTAL coaches in Nederland en België. Zij helpen je graag bij het bereiken van jouw doelen én het creëren van een langdurig gezonde leefstijl en eetpatroon.
VYTAL voor coaches
Ben jij een personal trainer, leefstijl of voedingscoach? Help jouw klanten dan met het transformeren van goede voornemens in gezonde (eet)gewoontes en maak écht verschil voor jouw klanten. Met de VYTAL-app genereer je persoonlijke voedingsschema’s, track je de voortgang jouw klanten en help jij hen bij het bereiken van hun doel(en). Niet alleen tijdens de januari maand, maar het hele jaar door. Een gezonde leefstijl waar jouw klanten de rest van hun leven profijt van hebben.
👉 You can be THAT coach! Plan een gratis (demo)afspraak en ontdek hoe jij het verschil kunt maken.