Gezonde gewoontes ontwikkelen (deel 2)

6 min lezen 13-01-2025
Gezonde gewoontes ontwikkelen (deel 2)
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Die langer duren dan de goede voornemens hype van januari

Deel 2: meer bewegen in 3 simpele stappen

In onze vorige blog hebben we het gehad over het hanteren van goede eetgewoontes. Deze week is het tijd voor het volgende aspect van een gezonde(re) leefstijl: bewegen. Bewegen is belangrijk voor een gezond lichaam en een energieke geest, dat weten we allemaal. Toch blijft het soms een uitdaging om dagelijks actief te zijn. Hoe zorg jij ervoor dat meer bewegen niet alleen een gezonde ambitie blijft, maar een vast onderdeel wordt van je leven? In deze blog bouwen we voort op deze inzichten uit onze vorige blog en delen we drie simpele stappen om meer te bewegen met tips om het leuker, makkelijker én tot een dagelijkse gezonde gewoonte te maken. 

Stap 1: Haalbare doelen stellen voor meer beweging

In onze vorige blog hebben we besproken hoe belangrijk het is om concrete en haalbare doelen te stellen voor gezonde eetgewoontes. Dit principe geldt natuurlijk net zo goed voor bewegen. Een vaag voornemen zoals "meer bewegen" is niet voldoende om je gedrag blijvend te veranderen. Hier zijn tips om je beweegdoelen concreet en haalbaar te maken:

🎯Maak het concreet en meetbaar

Specifieke doelen geven je richting en maken het makkelijker om je voortgang te volgen. Hierbij een aantal voorbeelden die jou op weg kunnen helpen:

  • “Ik wandel elke dag minimaal 20 minuten.”
  • “Ik neem drie keer per dag de trap in plaats van de lift.”
  • “Ik voeg wekelijks een extra sportles toe aan mijn schema.”

🎯Begin klein

Grote veranderingen kunnen overweldigend zijn, dus start met kleine stappen. Hier weer drie concrete voorbeelden die je misschien wel zelf direct kan inzetten:

  • “Ik loop twee keer per dag een rondje van vijf minuten om mijn huis.”
  • “Ik parkeer mijn auto verder weg van de ingang van de supermarkt/mijn werk/mijn huis, zodat ik meer stappen zet.”
  • “Ik doe elke ochtend drie dynamische stretches voordat ik naar mijn werk ga.”

Kleine veranderingen hebben een groot effect als je ze consistent uitvoert.

🎯Koppel je doel aan een motivatie

Een helder ‘waarom’ kan je helpen vol te houden, vooral op dagen dat je minder zin hebt. Stel jezelf vragen zoals deze:

  • “Wil ik meer energie hebben om mijn kinderen bij te houden?”
  • “Wil ik een betere conditie krijgen om weer pijnvrij te kunnen wandelen?”
  • “Wil ik meer rust in mijn hoofd door stress weg te wandelen?”

Een sterke motivatie geeft je een duidelijke focus en zorgt ervoor dat je niet afhaakt.

🎯Plan je beweegmomenten

Beweging wordt een gewoonte als je het een vaste plek in je agenda geeft. 3 tips hiervoor zijn:

  1. Zet reminders in je agenda, bijvoorbeeld: “10 minuten wandelen na de lunch.”
  2. Stel een dagelijkse melding in op je stappenteller om je eraan te herinneren actief te blijven.
  3. Plan je sport- of beweegmomenten in als een vaste afspraak met jezelf.

Door beweging te plannen, wordt het een prioriteit in je dag.

🎯Make it fun🎉

Je zult iets veel eerder volhouden als je geniet van wat je doet. Kies activiteiten die je plezier geven, zoals:

  • Wandelen in de natuur of met een vriend(in).
  • Een nieuwe sport ontdekken, zoals padel, dansen of klimmen.
  • Luisteren naar een podcast of muziek terwijl je beweegt.

Als je plezier hebt in wat je doet, voelt bewegen minder als een verplichting en meer als iets waar je naar uitkijkt.

Stap 2: Beweging onderdeel maken van je dagelijkse routine

Meer bewegen… ja maar, ik hoor je denken “dat is lastig hoor!”. Het kan heel overweldigend voelen. Je vraagt je misschien af “wanneer doe ik dat dan, want ik ben al zo druk!”. Goed nieuws! Je hoeft echt geen uren vrij te maken om actiever te worden. Door slim gebruik te maken van je tijd en omgeving kun je meer bewegen heel makkelijk integreren in je dagelijkse leven. Om je te helpen hebben we hier alvast een aantal praktische manieren om beweging onderdeel te maken van je dag:

🔄 Tijdens je werkdag

  • Sta elk uur even op: gebruik een timer of app om jezelf eraan te herinneren om even te bewegen. Maak een rondje door het kantoor of doe een paar simpele stretches.
  • Organiseer wandel vergaderingen: bespreek de agenda met een collega tijdens een wandeling buiten. Dit maakt het gesprek productiever én je blijft in beweging.
  • 🚶‍♂️ Probeer een ‘micro-workout’: doe elke keer dat je een e-mail verstuurt 10 squats of een paar push-ups tegen je bureau. Klein, maar effectief!

🔄 Tijdens je vrije tijd

  • Maak een korte wandeling na het avondeten: dit is een ontspannen manier om je dag af te sluiten en je spijsvertering te stimuleren.
  • Combineer huishoudelijke klusjes met beweging: zet je favoriete muziek op en stofzuig, dweil of maak de tuin netjes. Het maakt de klus leuker én je bent actief bezig.
  • 🏞️ Geocaching: ga op zoek naar verborgen schatten in jouw buurt met behulp van een app. Een speelse en avontuurlijke manier om te bewegen.

🔄 Met vrienden en familie

  • Ga samen wandelen, fietsen of dansen: beweging wordt een stuk leuker als je het samen doet.
  • Plan actieve uitjes: denk aan bowlen, kanoën of een middagje trampolinespringen. Je creëert mooie herinneringen en blijft tegelijkertijd in beweging.
  • 🎮 Speel interactieve games samen: gebruik consoles zoals de Nintendo Switch, PlayStation of Xbox met actieve spellen zoals tennis, dansen, bowlen of andere sporten. 

🔄 Gebruik je omgeving

  • Zoek een park, natuurgebied of wandelroute in de buurt: maak gebruik van wat je omgeving te bieden heeft. Zelfs een korte wandeling kan verfrissend zijn.
  • Zet je fiets vaker in plaats van de auto: voor korte afstanden is de fiets een snel, milieuvriendelijk én gezond alternatief.
  • ⛰️ Maak een trap challenge: gebruik trappen in je buurt of gebouw als een mini-workout. Daag jezelf uit om elke week een verdieping meer te beklimmen.

🔄 Maak beweging een vast ritueel

  • Begin de dag met een korte yoga of stretch sessie: het hoeft maar vijf minuten te duren, maar het zorgt ervoor dat je lichaam wakker wordt en de dag energiek begint.
  • Sluit de dag af met een wandeling: dit helpt je te ontspannen, tot rust te komen en de dag achter je te laten.
  • 📱 Gebruik een podcast of audioboek als motivatie: luister alleen naar dat ene spannende verhaal tijdens je wandelingen of fietstochten, zodat je ernaar uitkijkt om weer te bewegen.

Door beweging in te passen in je bestaande gewoontes en routines, maak je het vanzelfsprekend en gemakkelijk vol te houden. Start klein, wees consistent en ontdek hoe actief zijn moeiteloos onderdeel kan worden van jouw dagelijkse leven.

Stap 3: Blijf consistent en bouw voort op je successen

Zoals we al eerder hebben aangehaald vraagt het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte tijd, doorzettingsvermogen en consistentie. Vooral wanneer de eerste motivatie afneemt, is het belangrijk om vast te houden aan wat je hebt opgebouwd. Consistentie zorgt er niet alleen voor dat je nieuwe gedrag deel wordt van je dagelijkse leven, maar het versterkt ook je zelfvertrouwen en geeft je een gevoel van controle over je gezondheid. Om je te helpen op koers te blijven, vind je hieronder 5 praktische tips waarmee je niet alleen volhoudt, maar ook blijft groeien in je actieve leefstijl.

  1. Vier kleine overwinningen: beloon jezelf als je een doel hebt gehaald, bijvoorbeeld met een nieuwe waterfles, sportkleding of een ontspanningsmoment.
  2. Houd je voortgang bij: gebruik een app, dagboek of tracker om je dagelijkse activiteit te registreren. Dit motiveert om door te gaan.
  3. Maak het sociaal: nodig vrienden of familie uit om samen actief te zijn. Het werkt motiverend en maakt bewegen gezelliger.
  4. Blijf variëren: probeer nieuwe activiteiten, zoals een andere sport, wandelroute of groepsles. Variatie houdt het leuk en uitdagend.
  5. Reflecteer regelmatig: stel jezelf vragen en gebruik de antwoorden om je doelen en strategie aan te passen.
  • Voorbeelden van reflectievragen zijn bijvoorbeeld:​​​​​​​​​​​​​​Wat heeft me deze week geholpen om meer te bewegen?
  • Waar liep ik tegenaan en hoe kan ik dat oplossen?
  • Hoe voel ik me na een week actiever te zijn geweest?

VYTAL, de meest complete app op het gebied van voeding, beweging & mindset

Let’s get VYTAL!
Wil je meer bewegen en heb je extra inspiratie nodig? De VYTAL-app is dé tool om dagelijks meer beweging in te plannen, jouw activiteiten te tracken, een persoonlijke trainingsschema aan te houden én extra motivatie en inspiratie te krijgen. Start vandaag nog met een gratis proefperiode van 14 dagen en sluit je aan bij één van de 3000+ VYTAL coaches in Nederland en België. Zo maak jij training, sport en beweging een vast onderdeel van jouw leefstijl. Let’s get VYTAL!

You can be THAT coach.
Begeleid jouw klanten bij het bereiken van hun fitness doelen en coach ze op weg naar een gezonde actieve leefstijl met voldoende beweging. Met de VYTAL coachomgeving zet je persoonlijke trainingsschema’s klaar in de app, motiveer je klanten via de chatfunctie en volg je hun progressie aan de hand van voortgangsfoto’s en wegingen.  Hiermee maak jij hét verschil voor jouw klanten. 👉 You can be THAT coach! 

Plan een online kennismaking (en demo) en ontdek hoe jij jouw klanten kunt coachen met behulp van de VYTAL-app!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit