Ester Hesen
Contentmanager
Ook in de winter zijn er in Nederland genoeg soorten groenten verkrijgbaar. Gewoon van eigen bodem, wel zo duurzaam, toch? Variëren met verschillende groente van het seizoen is niet alleen een duurzame keuze, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Deze groenten bevatten in de winterperiode namelijk super veel vitaminen! Wat die wintergroenten nu eigenlijk zijn? We vertellen het je in deze blog.
Wat zijn groenten van het seizoen eigenlijk?
In de periode dat groenten in Nederland kunnen worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. Seizoensgroenten komen het liefst uit Nederland van de akker of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Ook groenten afkomstig uit Europa zijn vaak een duurzame keuze. Hoe korter de reis die de producten moeten afleggen, hoe minder uitstoot van CO2 en hoe minder luchtvervuiling. Sommige soorten groenten zijn in Nederland het hele jaar door goed verkrijgbaar. Denk hierbij aan bloemkool of wortelen. Andere soorten zijn alleen in een bepaald seizoen op een duurzame manier verkrijgbaar.
Wintergroenten op een rijtje
Het is geen toeval dat bepaalde groente niet het hele jaar door op Nederlandse bodem groeit. Bepaalde soorten groenten doen het nu eenmaal beter in de winter dan in de zomer. Wanneer je groenten uit het seizoen neemt, zul je merken dat deze vaak voller van smaak zijn. Daarnaast bevat elke groente in zijn eigen seizoen ook de meeste vitamines. Vul je maaltijden dus met duurzame, voedzame en smaakvolle wintergroenten!
Boerenkool
Bij boerenkool denk je misschien al snel aan een stamppot. Maar wist je dat je boerenkool ook in verschillende andere gerechten kunt gebruiken, zoals pasta, salades of smoothies? Boerenkool is een echte wintergroenten en de kou zorgt ervoor dat de boerenkool extra rijk van smaak is. Daarnaast bevat boerenkool veel vezels, vitaminen A, C en K.
Pastinaak
Pastinaak staat bekend als een vergeten groente. Pastinaak is een wortelgroente met een zoetige smaak. Veel mensen weten eigenlijk niet wat ze met deze groente moeten en dat is zonde! Pastinaak stamt wel af van de winterpeen, maar heeft wel degelijk een andere smaak. Ook is de pastinaak zetmeelrijker dan een winterpeen en een gekookte pastinaak kun je qua textuur misschien het beste vergelijken met een aardappel. Je kunt het zowel rauw eten als koken, grillen of bakken. Vroeger werd pastinaak veel gebruikt in stamppotten, maar je kunt er ook een puree of soep van maken.
Spruitjes
Spruitjes zijn misschien wel een van de gezondste wintergroenten. Ze bevatten veel vitamine C, B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Waar spruitjes vroeger nogal een sterke bittere smaak hadden, worden ze tegenwoordig steeds minder bitter geteeld. Vind jij spruitjes nog steeds te bitter? Verwijder dan het kontje van de spruit, want dit is het meest bittere stuk. Daarnaast zijn kleine spruitjes minder sterk van smaak dan grote spruiten.
Prei
De prei is een groente die verwant is aan de knoflook en de ui. Zowel het groene als het witte deel van de prei kun je eten. Snijd er wel aan beide kanten een stuk vanaf, want dit is vaak vrij stug. Prei bevat veel vitamine B6 en foliumzuur en wordt vaak gebruikt als smaakmaker, maar kan ook prima worden verwerkt als hoofdingrediënt in een gerecht. Wanneer je prei op laag vuur zachtjes laat bakken krijgt de prei een zoetere smaak.
Rode biet
Voor de (duur)sporters onder ons, staat de rode biet wel bekend als de nitraatrijke groente die je een boost kan geven. Nitraat uit rode bieten zorgt ervoor dat de productie van de stikstofmonoxide in je lichaam toeneemt. Die stof zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, waardoor de doorbloeding van zuurstofrijk bloed richting je spieren beter verloopt. Ook gaat je lichaam efficiënter om met energie. Met gevolg dat je langer of meer power kan leveren tijdens je workout!