Happy New Year('s resolutions)

4 min lezen 30-12-2024
Happy New Year('s resolutions)
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Hoe maak je jouw goede voornemens haalbaar en zet je zo om in blijvende goede gewoontes

Een nieuw jaar staat vaak symbool voor een frisse start. Vol goede moed en met de beste intenties stellen we doelen: gezonder eten, meer bewegen, minder stress of eindelijk die ene hobby oppakken. Maar hoe zorg je ervoor dat deze goede voornemens niet slechts mooie woorden blijven, maar veranderen in blijvende gewoontes?

In januari en februari zien we de sportscholen vaak overvol raken met mensen die hun goede voornemens vol enthousiasme omarmen. Maar in maart en april wordt het weer rustiger. Wil jij die sporter zijn die blijft? Lees dan verder en ontdek hoe je van jouw goede voornemens blijvende successen maakt.

In deze blog nemen we je mee in hoe je goede voornemens niet alleen stelt, maar ook uitvoert en vooral vasthoudt. We delen inzichten en praktische tips om het nieuwe jaar duurzaam in te richten.

“Ik was voornemens om..”, maar ik kan en doe het lekker toch niet. Waarom goede voornemens vaak floppen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de goede voornemens al in februari wordt opgegeven. Waarom? Vaak stellen we doelen die te vaag, te ambitieus of te ver buiten onze comfortzone liggen. Denk aan “Ik ga elke dag sporten” of “Ik stop volledig met suiker”. Het ontbreken van een concreet plan maakt het moeilijk om vol te houden.

Daarnaast ligt de focus vaak op wat we niet meer mogen doen (zoals snoepen of scrollen op social media), in plaats van wat we willen bereiken of verbeteren. Dit werkt demotiverend en zorgt ervoor dat we terugvallen in oude gewoontes.

Ga voor goud: stel haalbare en realistische doelen

Het stellen van haalbare doelen begint met de juiste aanpak. Hier zijn enkele tips:

1. De welbekende SMART methode ;) maak je doelen specifiek en meetbaar.  Vage doelen zoals “gezonder leven” zijn moeilijk te vertalen naar dagelijkse acties. Maak ze concreet, bijvoorbeeld: “Ik wil drie keer per week 30 minuten wandelen”.

2. Little steps, big wins. Grote veranderingen zijn vaak overweldigend. Begin met kleine aanpassingen, zoals ‘één frisdrank per dag vervangen door water’. Kleine successen motiveren om door te gaan.

3. Focus op het proces, niet alleen op het resultaat. In plaats van “Ik wil 10 kilo afvallen”, kun je zeggen: “Ik ga elke week drie gezonde maaltijden voorbereiden”. Dit geeft je iets om op te richten en houdt je gemotiveerd.

4. Wees realistisch en flexibel. Het leven loopt niet altijd volgens plan. Sta jezelf toe om je doelen aan te passen wanneer nodig. Liever een paar keer per maand sporten dan helemaal stoppen omdat je schema te ambitieus was.

5. Maak je voortgang zichtbaar. Houd een logboek bij, gebruik een app of maak een vision board. Het visualiseren van je vooruitgang helpt je om gemotiveerd te blijven.

Healthy habits: de kracht van goede gezonde gewoontes

Het verschil tussen een goed voornemen en een blijvende verandering zit in je gewoontes. Volgens de psychologie duurt het gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Begin dus met iets kleins en herhaal het consistent, zoals het drinken van een glas water bij het opstaan of een korte wandeling na de lunch.

Daarnaast is het slim om gewoontes te koppelen aan bestaande routines. Wil je vaker mediteren? Doe het na je tandenpoetsen. Wil je meer bewegen? Zet je sportschoenen klaar naast de deur. Door dit soort kleine aanpassingen maak je het makkelijker om je nieuwe gewoonte vol te houden.

Hoe houd je je motivatie vast?

Motivatie is niet constant; het komt en gaat. Daarom is het belangrijk om systemen te hebben die je helpen doorgaan, ook op dagen dat je minder gemotiveerd bent.

  • Zoek steun: deel je doelen met vrienden, familie of een coach. Samen werken aan doelen vergroot je kans op succes.
  • Vier je successen: sta stil bij wat je hebt bereikt, hoe klein ook. Elke stap vooruit verdient waardering.
  • Wees mild voor jezelf: een dag overslaan is geen falen. Zie het als een kans om opnieuw te beginnen.

Knallend het nieuwe jaar in: help jouw klanten hun doelen te bereiken!

Als coach kan je een belangrijke rol spelen in het succes van je klanten. Met de VYTAL-app geef je hen de ondersteuning die ze nodig hebben. Stel gepersonaliseerde schema’s samen, volg hun voortgang en motiveer ze met inspirerende tips.

Plan een gratis demo en ontdek hoe je jouw coaching kunt versterken met VYTAL. Samen bouwen we aan een gezond en gelukkig 2025!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit