Hoe kom je in een flow?

3 min lezen 03-06-2022
Hoe kom je in een flow?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

Misschien herken je het wel, een dag waarin alles klopt: je voert je taken moeiteloos uit, je voelt je energiek en de uren vliegen voorbij. Het is duidelijk, je zit in een flow. Wat een heerlijk gevoel is dat! Soms is het lastig om dat gevoel er altijd weer bij te kunnen halen en terug in die flow te komen. In deze blog lees je hoe je de flow kunt stimuleren.

Start met een doel

Wanneer jij duidelijk hebt wat het doel is waarmee je aan de slag wilt gaan, is het gemakkelijker om in een flow te komen. Het helpt je brein namelijk om gefocust te blijven op het nu en je weet wat je moet gaan doen in plaats van jezelf blijven afvragen welke stappen je moet gaan ondernemen.

Blijf gefocust

Afleiding is overal. Denk maar eens na over hoe vaak jij niet gestoord wordt door een berichtje op je telefoon, een mailtje dat binnenkomt of een collega die langsloopt met een vraag. Wanneer je in een flow wilt komen is het belangrijk dat jij je goed kunt focussen. Ga dus in een ruimte zitten met weinig prikkels en zet je meldingen van je telefoon en mailbox uit. Zo kun jij alle aandacht geven aan de taak waaraan je wilt werken.

De balans tussen uitdaging en vaardigheden

Wanneer jij taken moet uitvoeren die te makkelijk voor je zijn, gaat dat op ten duur vervelen en frustraties opwekken. Zijn de taken te moeilijk, dan kost het je te veel tijd om nieuwe vaardigheden aan te leren, waardoor je te weinig resultaat ziet en je waarschijnlijk tijd te kort komt om je doelen te behalen. Een goede balans tussen uitdaging en vaardigheden is belangrijk om in een flow te komen. Ga dus op zoek naar waar jouw kwaliteiten liggen en bespreek het eventueel met vrienden of collega’s. Zo kom je tot inzicht in welke taken goed bij jouw vaardigheden aansluiten.

Doe één ding tegelijk

Wanneer je je op meerdere dingen tegelijk moet concentreren kom je moeilijk in een flow. Probeer je hiervoor af te zonderen van je omgeving. Voor sommigen helpt het om een goede playlist aan te zetten, voor anderen werkt totale stilte het best. Geef jezelf een bepaalde tijd waaraan je aan een taak kunt werken en focus je dan volledig op deze taak.

Doe wat werkt voor jou

Het ene moment kom je waarschijnlijk sneller in een flow dan het andere. Probeer voor jezelf eens na te gaan in welke omstandigheden je aan het werk bent wanneer je in een flow zit. Werk jij het beste in stilte of wanneer er zachte muziek op staat? Voel jij graag de druk van een deadline of werk jij het best wanneer je zelf alle creativiteit in een taak kunt stoppen? Als je van jezelf weet in welke situaties jij in een flow zit, kun je dit ook gemakkelijker toepassen op een nieuwe taak. 
 

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit
Meer tonen >>

Recente artikelen

Meer tonen >>