Hoe pak je gezonde gewoontes weer op?

5 min lezen 14-04-2023
Hoe pak je gezonde gewoontes weer op?
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

We weten allemaal dat gezond eten en regelmatig sporten belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Toch kan het best eens voorkomen dat je goede en gezonde gewoontes wat afzwakken. Of het nu komt door een drukke baan, gezinsverplichtingen of dat je simpelweg die bank maar niet af komt. Het kan soms moeilijk zijn om gezonde gewoontes vol te houden. Toch is het mogelijk om weer op het goede spoor te belanden! In deze blog lees je hoe jij weer ‘back on track’ komt met jouw gezonde gewoontes. 

Start geleidelijk

Wanneer al een tijdje niet meer op het goede spoor zit, zie je het wellicht als een grote opgave om alles weer op te pakken. Je kijkt op tegen een berg met dingen die je beter of anders zou kunnen doen. Hierdoor weet je simpelweg niet waar je moet beginnen en is de situatie nogal overweldigend. In plaats van het roer volledig omgooien, kun je er ook voor kiezen om de goede gewoontes weer stap voor stap op te pakken. Probeer bijvoorbeeld meer water te drinken, een gezond ontbijt te eten, elke dag een klein beetje meer te bewegen en een gezond voedingspatroon aan te houden. Als je deze kleine stapjes volhoudt, zul je merken dat je gezondere gewoontes weer oppakt. Probeer ook niet te veel tegelijk te veranderen. Als je te veel veranderingen tegelijk probeert te implementeren, kan het moeilijk worden om deze gewoontes vol te houden. Probeer dus eerst de kleine stappen en voeg elke keer een extra stap toe. Op deze manier kun je je gewoontes geleidelijk aan weer terug oppakken.

Tijd en ruimte om je gezonde gewoontes weer op te pakken

Het is ook belangrijk om jezelf tijd en ruimte te geven om te wennen aan de veranderingen. Je leven ziet er nu misschien wel anders uit dan de vorige keer toen je lekker bezig was met gezonde gewoontes. Je zult merken dat je sommige dingen nu moeilijker vindt dan voorheen, dus geef jezelf de tijd om te wennen aan de veranderingen. Als je jezelf de ruimte geeft om dingen uit te proberen, zul je waarschijnlijk meer succes hebben met het opzetten van gezonde gewoontes.

Focus op wat er al goed gaat

Door je te focussen op wat er wél allemaal al goed gaat, sta je positiever in het leven. Dit geeft je weer positieve energie en vertrouwen om nieuwe dingen op te pakken. Door je te focussen op wat je eigenlijk zou moeten doen of wat er allemaal nog niet goed gaat, bereik je juist het tegenovergestelde. De negatieve gedachtes en de teleurstelling in jezelf neemt de overhand, waardoor je vaak niet eens meer wil beginnen aan het oppakken van je oude goede gewoontes.

Wees consistent bij het oppakken van nieuwe gewoontes

Consistency is key! De grootste kans op het volhouden van nieuwe gewoontes is door consistent te blijven. Het is belangrijk dat je hierbij ook realistisch blijft. De goede gewoontes moeten namelijk wel passen binnen jouw huidige situatie. Ging je voorheen 3x per week naar de sportschool, maar baal je ervan dat je dat niet meer lukt nu je moeder bent geworden? Stel je doel bij naar de veranderde situatie. Misschien lukt het je wel om 1x per week te gaan en daarnaast nog 2x een half uurtje thuis een workout te volgen. Een nieuwe situatie vraagt ook om aanpassingen. Plan vervolgens vaste momenten en stem dit af met je omgeving.

Omring jezelf met mensen die je steunen

Het is belangrijk om je te omringen met mensen die je steunen en je helpen je doelen te bereiken. Probeer om je te omringen met mensen die dezelfde gezonde gewoontes hebben als jij of die je willen helpen om je doelen te bereiken. Door mensen om je heen te hebben die je aanmoedigen, zal je motivatie om op de goede weg te blijven groter zijn.

Geef niet op!

Het opnieuw aanleren van gezonde gewoontes kan een grote verandering in je leven zijn, maar het is echt de moeite waard. Het is logisch dat dit met ups en downs gepaard gaat. Raak niet ontmoedigd als het af en toe niet lukt om de gezonde gewoontes vol te houden. Probeer je doelen te stellen en volg de kleine stappen die je moet zetten om je doelen te bereiken. Door je te omringen met mensen die je willen steunen, zul je in staat zijn om je gezonde gewoontes vol te houden.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit