Ester Hesen
Contentmanager
Wil jij gezonder eten? Of twijfel je of je wel de juiste keuzes maakt met jouw maaltijden? Het samenstellen van een gezonde maaltijd kan soms best een uitdaging zijn. Er valt zoveel te kiezen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Met deze basisprincipes in je achterhoofd, weet jij voortaan hoe je gezonde keuzes kunt maken.
Groente in de hoofdrol
We willen dagelijks genoeg groentes binnenkrijgen. Het advies is dan ook om minimaal
200-250 gram groente te eten. Niet gek dat groentes dan ook de hoofdrol zouden moeten spelen binnen je maaltijden. Zorg ervoor dat de helft van je bord uit groentes bestaat. Een makkelijke manier om meer groentes binnen te krijgen is door het te verwerken in een saus of door gebruik te maken van bijvoorbeeld bloemkoolrijst, courgette spaghetti of pompoenlasagne.
Kies voor volkoren
Witte granen bevatten vaak maar weinig goede voedingsstoffen en geven maar voor een korte tijd een verzadigd gevoel. Volkoren producten daarentegen leveren veel voedingsvezels, vitaminen, mineralen en verzadigen voor een langere tijd. Dit betekent dat je met een kleinere portie vaak al voldoende hebt. Tegenwoordig zijn steeds meer producten als volkoren variant verkrijgbaar. Let hierbij wel goed op het etiket, want er zitten ook producten tussen die alsnog voor minder dan de helft uit
volkorenmeel bestaan.
Natuurlijke smaakmakers
Kies zo min mogelijk voor pakjes en zakjes om je eten op smaak te brengen. Gebruik liever verse of gedroogde kruiden en voeg zo min mogelijk zout toe. Op deze manier weet je ook precies wat je toevoegt aan je maaltijd. Kruidenmixen kun je natuurlijk zelf maken, vaak al met de kruiden die je in huis hebt, maar er zijn ook steeds meer kruidenmixen zonder zout te koop.
Variatie is key!
Vaak heb je een aantal gerechten waar je snel op terugvalt. Probeer toch om zoveel mogelijk te blijven variëren. Door gevarieerd te eten haal je voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen en vergroot je de kans dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen krijgt. Daarnaast heeft een gevarieerd voedingspatroon ook een positief effect op de darmbacteriën en darmgezondheid.