Hypertrofie is een ingewikkelde benaming voor het groter worden van je spieren. Het is een belangrijk onderdeel van hoe ons lichaam werkt. In deze blog gaan we dieper in op hypertrofie en hoe het precies werkt. Lees je verder?
Wat is hypertrofie?
Stel je voor dat je spieren een soort elastiekjes zijn. Als je ze uitrekt en weer laat terugkomen, worden ze sterker en groter. Dat is wat er gebeurt bij hypertrofie, maar dan met je spiercellen. Dit gebeurt vooral als je aan krachttraining doet, waarbij je spieren steeds worden uitgedaagd. Onthoud wel, het betekent niet dat je meer spieren krijgt, maar dat je huidige spieren groter worden.
Hoe werkt het op celniveau?
Als je fanatiek traint, raken je spieren een beetje beschadigd, maar op een goede manier. Dit is een sein voor je lichaam om in actie te komen. Vergelijk het met hoe je hersenen boodschappen sturen naar andere delen van je lichaam.
Er is een soort regelcentrum in je cellen, het mTOR-pad, dat de groei en productie van eiwitten in je cellen regelt. Eiwitten zijn belangrijk voor spiergroei. Een ander stofje, Insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1), helpt ook bij spiergroei door samen te werken met het mTOR-pad. Dus, na een goede training vertellen deze signalen je lichaam om je spieren te herstellen en nóg sterker en groter te maken.
Eiwitsynthese uitgelegd
Eiwitsynthese is als het maken van nieuwe bouwstenen voor je spieren. Stel je voor dat eiwitten de bouwstenen zijn en je spieren het huis. Na een goede training zijn je spieren, ook wel het huis, beschadigd en maakt je lichaam meer eiwitten/bouwstenen aan. Deze speciale eiwitten, zoals actine en myosine, helpen je spieren samentrekken. Hierdoor worden je spieren sterker en efficiënter.
Hormonen bij spiergroei
Hormonen zoals testosteron, groeihormoon en cortisol spelen samen een rol bij het regelen van spiergroei. Testosteron en groeihormonen zijn als de aanjagers die de eiwitsynthese stimuleren, terwijl cortisol, het hormoon dat toeneemt bij stress, de groei kan belemmeren. Een goede balans van hormonen is belangrijk voor optimale spiergroei.
Stap voor stap zwaarder trainen
Progressieve overbelasting is eigenlijk gewoon het stap voor stap zwaarder maken van je training. Dat kan door meer gewicht toe te voegen of de intensiteit te verhogen. Hierdoor blijven je spieren uitgedaagd, wat nodig is voor groei.
Genetische factoren
Genen bepalen deels hoe gemakkelijk of moeilijk het voor iemand is om spieren op te bouwen. Sommige mensen hebben van nature een aanleg voor spiergroei, terwijl anderen wat meer moeite moeten doen.
Voeding als ondersteuning
Wat je eet is belangrijk voor spiergroei. Eiwitten zijn, zoals hierboven benoemd, als bouwstenen voor je spieren, dus is het belangrijk dat je hiervan genoeg binnenkrijgt. Maar niet alleen eiwitten zijn belangrijk; je hebt ook genoeg calorieën, koolhydraten en vetten nodig om energie te hebben. Dit ondersteunt niet alleen je spieren, maar ook je algehele welzijn.
Kort gezegd, hypertrofie is een interessant proces waarbij je spieren sterker en groter worden. Door te begrijpen hoe het werkt kun je je training en voeding optimaliseren voor de beste resultaten!