Lifehacks voor meer creativiteit

5 min lezen 15-07-2024
Lifehacks voor meer creativiteit
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

10 technieken om je creatieve blokkades te doorbreken

Creativiteit is een waardevolle vaardigheid (en eigenschap) die zowel sociaal als professioneel kan worden gebruikt. Alleen soms laat ons creatieve brein ons even in de steek en stuiten we op een blokkade die het nogal lastig maakt om nieuwe ideeën te genereren. Gelukkig zijn er verschillende technieken en lifehacks die je kunnen helpen deze blokkades te doorbreken en je creatieve mindset te prikkelen. Je leest het in deze blog!

How to: doorbreek creatieve blokkades

We behandelen 10 verschillende technieken. Welke ga jij als eerste uitproberen?

1. Herformuleer het probleem

Een effectieve manier om een creatieve blokkade te doorbreken is door het probleem vanuit een ander perspectief te bekijken. Probeer het probleem te herformuleren en stel jezelf vragen zoals: "Hoe zou iemand anders dit aanpakken?" Deze techniek helpt je om je denkpatronen te doorbreken en nieuwe inzichten te krijgen​​. 

2. Brainstorm of brain dump

Brainstorm of brain dump sessies zijn ideaal om een overvloed aan ideeën te genereren of juist het loslaten van gedachten en zo meer mentale ruimte creëren. Leer meer over brain dumping en het verschil tussen de twee in ons blog “How to: verminder stress met brain dumping”. Schrijf alles op wat in je opkomt, zonder jezelf te censureren. Bij brainstormen kun je daarnaast gebruikmaken van mindmaps om je ideeën visueel te organiseren. Dit kan je helpen verbanden te leggen tussen verschillende concepten en nieuwe inspiratie op te doen​​.

3. Verander van omgeving

Een nieuwe omgeving kan wonderen doen voor je creativiteit. Werk op een andere plek, ga naar buiten voor een wandeling of zoek een inspirerende locatie op. De verandering van omgeving helpt je om je geest te verfrissen en nieuwe ideeën te genereren​​. Leuke ideeën voor originele plekken zijn bijvoorbeeld: een botanische tuin, een kunstgalerie of museum, een co-working space, een historische bibliotheek of een gezellige koffiebar met veel natuurlijk licht en groen.

4. Gebruik visuele hulpmiddelen

Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals mindmaps, tekeningen of moodboards. Deze tools helpen je om je gedachten te ordenen en nieuwe ideeën te genereren. Door je ideeën visueel te maken, kun je gemakkelijker verbanden leggen en creatieve oplossingen bedenken​​.

5. Luister naar muziek

Muziek kan een krachtige stimulans zijn voor creativiteit. Maak een afspeellijst met nummers die je inspireren en luister hiernaar tijdens je creatieve processen. Muziek kan je helpen om in een flow te komen en je gedachten vrij te laten stromen​​.

6. Houd een dagboek bij

Schrijven is een uitstekende manier om creatieve blokkades te doorbreken. Houd een dagboek bij waarin je dagelijks je gedachten en ideeën opschrijft. Dit helpt je niet alleen om je gedachten te ordenen, maar kan ook leiden tot nieuwe inzichten en inspiratie​.

7. Samenwerken met anderen

Samenwerken met anderen kan je helpen om je creatieve denkvermogen te stimuleren. Door ideeën uit te wisselen en feedback te krijgen, kun je je eigen ideeën verfijnen en nieuwe perspectieven ontdekken. Samenwerking zorgt voor een omgeving waarin creativiteit kan bloeien​​.

8. Probeer nieuwe technieken

Experimenteer met verschillende creatieve technieken zoals de Crazy 8-methode of De Bono’s Denkhoeden. 

Deze Crazy 8-methode is een snelle brainstormtechniek waarbij je in 8 minuten 8 verschillende ideeën schetst om creatief denken te stimuleren en snel veel oplossingen te genereren. Deze methode helpt je om snel te denken en onconventionele ideeën te verkennen zonder te veel na te denken over elk afzonderlijk idee. 

De Bono's Denkhoeden is een techniek waarbij zes gekleurde hoeden verschillende denkstijlen vertegenwoordigen (feiten, emoties, risico's, voordelen, creativiteit en overzicht) om gestructureerd en veelzijdig na te denken over problemen en oplossingen te genereren.

Door nieuwe technieken uit te proberen, dwing je jezelf om buiten je comfortzone te denken en nieuwe manieren van probleemoplossing te ontdekken.

9. Neem pauzes

Soms is het beste wat je kunt doen een pauze nemen. Even afstand nemen van je werk kan je helpen om je geest te verfrissen en met nieuwe energie terug te komen. Maak een wandeling, doe een dutje of mediteer om je creatieve batterijen op te laden​.

10. Omarm falen

Creativiteit gaat vaak gepaard met het nemen van risico's en het maken van fouten. Omarm falen als een leerervaring en zie het als een kans om te groeien. Lees hier ook meer over in ons blog “De kracht van falen”. Door open te staan voor fouten, kun je experimenteren en nieuwe, innovatieve ideeën ontwikkelen​.

Deze technieken kunnen je helpen om je creatieve blokkades te doorbreken en je denkvermogen te stimuleren. Door deze hacks regelmatig toe te passen, kun je je creativiteit ontwikkelen en je inspiratie voeden.

Wil je als coach de creatieve mindset van jouw klanten prikkelen en blokkades doorbreken? Dan kan de VYTAL app je hierbij helpen!  Ontdek hier de Beweging & Mindset module van de VYTAL coachomgeving en plan hier een online demo of probeer de app voor coaches nu 14 dagen gratis uit. 





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit