De kleinste krachtpatsers voor je gezondheid
Als de lente aanbreekt, worden we vaak weer bewuster van onze voeding. Meer bewegen, gezonder eten, je fitter en energieker voelen — het staat allemaal wat hoger op de prioriteiten lijst! Maar, wist je dat niet alleen hoeveel je eet belangrijk is, maar vooral wat je eet? En precies daar komen micronutriënten om de hoek kijken: de kleinste krachtpatsers voor je gezondheid!
Micronutri-wattes?
Jij kent ze misschien beter als vitamines en mineralen. Zoals het woord al doet vermoeden, zijn micronutriënten de kleine voedingsstoffen die je lichaam elke dag nodig heeft om goed en gezond te kunnen functioneren. In tegenstelling tot macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels), leveren ze zelf geen energie. Maar, ze zijn minstens zo belangrijk om alle processen in ons lichaam zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kunt micronutriënten verdelen in drie groepen:
- Vitamines: zoals vitamine C, D en B12, belangrijk voor je immuunsysteem, energie en spierfunctie.
- Mineralen: zoals ijzer, magnesium en zink, die bijdragen aan sterke botten, een goede hormoonbalans en soepele spieren.
- Spoorelementen: zoals selenium en jodium, die zorgen voor een gezonde stofwisseling en celherstel.
Macro's vs micronutriënten
Micronutriënten versus macronutriënten: wat is het verschil? Je eet elke dag behoorlijk wat macronutriënten, omdat deze simpelweg aanwezig zijn in iedere maaltijd die we eten. Koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels zijn dé bouwstenen en brandstof voor ons lijf. En dus, heb je er tientallen tot honderden grammen van nodig op een dag.
Let’s get VYTAL! Als je met de VYTAL-app werkt, dan is jouw voedingsschema zelfs gegenereerd op basis van jouw calorie-inname én de verdeling van jouw macro’s. Je ziet de totale balans bovenin jouw dashboard staan, als je de app opent.
Van micronutriënten daarentegen, gebruik je mini hoeveelheden. Vaak maar milligrammen of microgrammen. Toch zijn deze kleintjes onmisbaar, want zonder deze krachtpatsers loopt je lichaam langzaam aan vast. Vergelijk het met een auto: de macro’s zijn de grote onderdelen en benzine van je auto. Micro’s zijn de kleine schroefjes, boutjes en olie om het geheel laten draaien.
Waarom zijn micronutriënten zo belangrijk?
In de winter kan je lichaam een flinke tik krijgen: minder zonlicht, minder verse producten, en daardoor soms ook een tekort aan belangrijke stoffen zoals vitamine D. Daarom is de lente hét moment om je voedingspatroon en inname weer eens onder de loep te nemen!
Micronutriënten kunnen je dan helpen bij:
🔋 Energie en fitheid - Heb je een tekort aan bijvoorbeeld ijzer of vitamine B12? Dan kun je je futloos voelen of moeite hebben om je te concentreren.
🏋️ Spierherstel en (sport)prestaties - Magnesium zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen en sneller herstellen na inspanning. Krijg je hier wel voldoende van binnen?
🛡️ Een sterk immuunsysteem - Vitamine C en D helpen je lichaam om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Ben je vaak verkouden of voel je je soms belabberd?
🧠 Mentale gezondheid - B-vitamines ondersteunen je hersenen en helpen bij stress en vermoeidheid. Vooral onder vrouwen is een tekort aan vitamine B12 een dingetje. Herkenbaar?
5 x voldoende vitamines & mineralen
Zonder voldoende micronutriënten kan je gezondheid – zowel fysiek als mentaal – flink uit balans raken. Maar, hoe krijg je genoeg micronutriënten binnen? Gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld om je micronutriënten en inname van vitamines en mineralen op peil te houden, als je simpelweg goed en gezond eet. Maar, als je deze 5 kleine regels toepast, dan kan je wel degelijk een groot verschil maken:
- 🌈 Eat the rainbow - Elke kleur op je bord staat voor andere vitamines en mineralen. Hoe meer kleuren, hoe beter!
- 🌾 Kies volkoren - Volkoren granen zitten vol vezels en mineralen die je lichaam hard nodig heeft.
- 🥑 Voeg gezonde vetten en eiwitten toe - Noten, vette vis, eieren en zuivelproducten zijn ware schatkisten vol micronutriënten.
- 🥕 Eet met het seizoen mee - Seizoensgroenten zoals spinazie, asperges en radijsjes zijn niet alleen verser, maar ook rijker aan voedingsstoffen.
- ☀️ Pak je zonlicht - Een beetje zon op je huid helpt je lichaam om zelf vitamine D aan te maken. Win-win!
Oke, cool. Maar, hoe weet je of je genoeg micronutriënten binnenkrijgt?
Soms merk je het snel: vermoeidheid, een lagere weerstand of minder herstel na een training kunnen signalen zijn dat je tekorten hebt. Maar micronutriënten tekorten zijn niet altijd direct voelbaar. Wil je zeker weten hoe je ervoor staat? Dan kun je:
- Een voedingsdagboek bijhouden om inzicht te krijgen in wat je eet.
- Kijken naar veelvoorkomende symptomen van tekorten (bijvoorbeeld snel blauwe plekken, spierkrampen of een somber gevoel).
- In overleg met een coach of arts een bloedonderzoek of EMB-test laten doen.
Met de juiste inzichten kun je gericht actie ondernemen, nog voordat klachten ontstaan!
En hoe kan een (VYTAL) coach je hierbij helpen?Er zijn tal van leefstijl- en voedingscoaches die je kunnen helpen bij het afnemen van een test, maar ook het opstellen van een persoonlijk voedingsschema dat volledig aansluit bij jouw behoeften én doelstelling. Bij VYTAL hebben we 3000+ gespecialiseerde coaches die dit graag voor je doen!
Let's get VYTAL!
Jouw VYTAL coach kijkt met jou naar de grote lijnen (je caloriebehoefte en macro's), maar duikt ook in de kleine details (je micronutriënten). Via de VYTAL-app kan jouw coach:
- Een eetschema voor je klaarzetten, inclusief gezonde maaltijden en recepten, dat precies voldoet aan de voor jou juiste hoeveelheid macro- en micronutriënten.
- Jouw voedingsinname bekijken en checken of jij alle belangrijke bouwstenen, vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt. En je een gericht advies geven als dit niet zo is.
- Jouw voortgang en progressie volgen, maar je ook voorzien van extra tips en motivatie.
- Je helpen om een gezonde en gevarieerde eetgewoontes op te bouwen en een voedingspatroon en leefstijl die op lange termijn vol te houden zijn.