Wat we van dieren kunnen leren over een mindful leven

4 min lezen 04-10-2022
Wat we van dieren kunnen leren over een mindful leven
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper
Ester Hesen - Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper Contentmanager

 

Het is dierendag! De dag dat we onze (huis)dieren even extra in het zonnetje zetten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen met een huisdier zich gelukkiger voelen en vaak gezonder zijn dan mensen zonder dieren. Ook blijkt dat je afweersysteem een boost krijgt, wanneer je regelmatig met dieren in contact komt. Huisdieren zijn dus niet alleen gezellig, ze zijn ook goed voor je gezondheid! Daarnaast kunnen we nog veel meer leren van dieren over een mindful leven.

Maak plezier!

Dieren maken graag plezier. Ze maken zich hierbij niet druk om wat anderen van hun vinden. Bij mensen lijkt het erop dat ze het spelen gedurende het leven een beetje vergeten. Ze maken zich vaker druk om wat anderen zullen denken. Neem een voorbeeld aan je huisdier en doe gek, dans en maak plezier! Wanneer je oordelen van jezelf of anderen los kan laten, zul je merken dat dit direct invloed heeft op je geluksgevoel.

Ga op je gevoel af

Waar mensen vaak hun keuzes overwegen en overdenken, gaan dieren altijd af op hun intuïtie. Ze luisteren naar hun gevoel en handelen daarnaar. Ze doen niks wat niet goed voelt. Het helpt je om meer mindful te leven, wanneer je vaker afgaat op je gevoel. Hoe vaak komt het niet voor dat je onderbuik gevoel eigenlijk toch gelijk heeft? Durf op jezelf en je gevoel te vertrouwen.

De kunst van minimalisme

Dieren hebben weinig nodig om gelukkig te zijn. Wanneer zij worden voorzien van hun basisbehoeften kunnen zij al een gelukkig leven leiden. Het zou voor mensen ook goed zijn om wat minder materialistisch te zijn. Uiteindelijk gaat het niet om welke spullen je hebt, maar of jij gelukkig bent. Je zult zien dat het minimalisme ook gaat zorgen voor meer rust in je hoofd.

Eet bewust en geniet

Oke, dit geldt misschien niet voor alle dieren, maar in de regel zullen dieren van nature nooit meer eten dan ze nodig hebben. Ze eten op het moment dat ze honger hebben en eten totdat ze verzadigd zijn. Daarnaast eten ze bewust. Ze zijn gefocust op het eten, genieten van elke hap en laten zich niet afleiden. Dat kan bij mensen nog wel eens een ander verhaal zijn. Hoe vaak eet jij op de bank, voor je laptop of even snel wat tussen de werkzaamheden door? Door bewust te eten en te luisteren naar je gevoel van verzadiging, verkleint dit ook de kans op overeten.

Leef in het nu

Hoe vaak zijn we niet bezig met plannen voor de toekomst? Het stellen van doelen  is belangrijk en geeft ons structuur en motivatie, maar het kan soms ook ten koste gaan van het leven in het moment. Dieren zijn het ultieme voorbeeld van kunnen leven in het moment. Zij genieten van alles wat ze doen. Ze kunnen rustig de tijd nemen om even uit het raam te staren en niks te doen of ze genieten van elk moment dat zij wandelen in de natuur. Ze leven helemaal in het nu en maken geen planning voor de toekomst. Daar kunnen wij nog eens een voorbeeld aan nemen voor een mindful leven!  
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit