Wat zijn binaural beats en hoe werken ze?

4 min lezen 29-11-2022
Wat zijn binaural beats en hoe werken ze?
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager


Misschien heb je er wel al eens van gehoord: binaural beats. Dit zijn bepaalde geluidsgolven die verschillende stemmingen kunnen opwekken. Zo worden deze geluidsfragmenten vaak gebruikt om beter te kunnen slapen, minder stress te ervaren of om je beter te kunnen concentreren. Klinkt goed toch? Wil jij meer weten over deze binaural beats? Lees dan snel verder.

Wat zijn binaural beats?

Bij binaural beats worden er twee tonen op een verschillende frequentie afgespeeld. De tonen die je hoort verschillen in elk oor net wat van elkaar. Doordat je hersenen het verschil tussen deze twee tonen waarnemen, maken zij een derde toon aan, de verschiltoon. Deze verschiltoon maken je hersenen aan om de twee verschillende tonen te compenseren en wordt de binaural beat genoemd. Als voorbeeld: in het geval dat er in het rechteroor een toon van 640 Hz te horen is en in het linkeroor een toon van 630 Hz, dan heeft de binaural beat een frequentie van 10Hz. De frequenties van de binaural beats hebben een relatie met specifieke hersengolven. Hersengolven trillen namelijk ook op verschillende frequenties. Deze frequenties hebben een relatie met je stemming. Wanneer je in een diepe slaap bent, trillen je hersengolven op een andere frequentie dan wanneer je gefocust aan het werk bent. Je hersengolven passen zich aan de frequenties die binnenkomen aan. Wanneer je naar binaural beats luistert, wordt er dus een bepaalde stemming opgeroepen.

Verschillende frequenties

Er zijn vijf verschillende frequenties waarop hersengolven kunnen trillen. Over het algemeen hebben we een actieve hersengolf, de bèta-hersengolf. Deze hersengolf zorgt ervoor dat je helder kunt denken, je kunt concentreren en focus kunt aanbrengen. Naast deze bèta-hersengolf heb je ook de delta-hersengolf. Deze is met name actief tijdens de slaap. Thèta-hersengolven zijn actief vlak voor het slapen gaan en wakker worden, alpha-hersengolven tijdens ontspanning en gamma-hersengolven tijdens het concentreren. Al deze verschillende hersengolven hebben een bepaalde frequentie.
  • Delta, 04 Hz, diepe slaap
  • Thèta, 48 Hz, creativiteit, ontspanning en inzicht
  • Alpha, 814 Hz, fysiek en mentaal ontspannen
  • Bèta: 1430 Hz, focus, actief denken
  • Gamma, 30100 Hz, verhoogde perceptie, probleemoplossende taken

Hoe gebruik je binaural beats?

Wil jij eens experimenteren met binaural beats? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een paar oordopjes of een koptelefoon en een binaural beats geluidsfragment. Binaural beats geluidsfragmenten kun je gemakkelijk vinden op YouTube, Spotify of in de VYTAL app. Hier vind je verschillende fragmenten met verschillende frequenties. Ga na wat jouw doel is en kies hierbij het juiste binaural beats fragment.
Als je binaural beats gebruikt, is het belangrijk dat je hier een geschikte plek en een geschikt tijdstip voor kiest. Afhankelijk van de duur van het geluidsfragment, moet je tijd vrij maken om zonder onderbrekingen te kunnen luisteren naar het gekozen fragment. Je wilt je hersenen stimuleren om bepaalde hersengolven aan te maken en hierbij wil je niet gestoord worden. Zet daarom de meldingen van je telefoon uit en ga in een ruimte zitten waar je weinig wordt afgeleid. Daarnaast is het handig om het tijdstip af te stemmen met het doel van de binaural beats. Luister bijvoorbeeld niet vlak voor het slapengaan naar binaural beats op een bèta of gamma frequentie.

Te mooi om waar te zijn?

Het toepassen van binaural beats om zo je stemming te beïnvloeden klinkt natuurlijk geweldig. Is er ook wetenschappelijk bewijs voor het effect van deze binaural beats op je stemming? Helaas staat het onderzoek nog in de kinderschoenen en is er op dit moment nog weinig bewijs voor de effectiviteit van binaural beats. Toch zijn er een aantal studies gedaan die positieve resultaten hebben laten zien op het verbeteren van concentratie en bijvoorbeeld bij het verminderen van angst. Het is zeker de moeite waard om zelf eens aan de slag te gaan met binaural beats en te kijken welk effect het bij je teweeg kan brengen.

Tip: wil je binaural beats gaan uitproberen? Download dan hier de VYTAL app en ga zelf (gratis) aan de slag met meditatie en ontspannende muziek, waaronder binaural beats.

En wil je als coach jouw klanten helpen bij het verminderen van stress of het verbeteren van hun focus? Ontdek dan hier de beweging & mindset module van VYTAL. Met onze coachomgeving en app heb je al jouw tools voor het begeleiden van jouw klanten binnen handbereik. Klik hieronder voor meer informatie, plan een online demo of probeer VYTAL voor coaches 14 dagen gratis uit!
 



De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit