Ester Hesen
Contentmanager
Veel mensen weten wel dat belangrijk is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een volwassene heeft gemiddeld 0,84 gram per kilogram lichaamsgewicht eiwit per dag nodig. Er zijn verschillende redenen waardoor deze eiwitbehoefte hoger kan liggen. Denk bijvoorbeeld aan sporters, vegetariërs, veganisten of wanneer je herstellende bent van een ziekte. Maar welke producten bevatten nu eigenlijk veel eiwit? Je leest het hier!
Magere kwark
Misschien wel het meeste bekend: de magere kwark. Niet gek, want per 200g krijg je zo al 17 gram eiwit binnen. Een makkelijke snack voor tussendoor, maar je kunt het ook prima gebruiken als ontbijt of lunch. Daarnaast bevat kwark niet alleen veel eiwit, maar is het ook een goede bron van calcium. Calcium speelt een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten, maar ook bij de werking van je spieren.
Skyr
Qua samenstelling lijkt Skyr erg veel op magere kwark. Het heeft net een andere structuur, maar bevat per 100g 11 gram eiwit. Je hebt tegenwoordig heel veel verschillende smaken. Maar let op, de ene variant bevat meer suiker dan de andere. Wanneer je zo min mogelijk suiker binnen wilt krijgen of bijvoorbeeld wilt afvallen, doe je er goed aan om de variant zonder toegevoegde suikers te nemen.
Vlees(waren)
Vlees is over het algemeen een goede bron van eiwit. In de regel geldt dat hoe magerder en minder bewerkt het vlees is, hoe meer eiwit het bevat. Om een voorbeeld te noemen, kipfilet bevat per 100g 23 gram eiwit en 2 gram vet en een speklap bevat per 100g 16 gram eiwit en 28 gram vet. Echter is het niet goed voor je gezondheid en het milieu om veel (rood) vlees te eten. Neem daarom niet meer dan 500 gram rood vlees per week en neem niet meer dan 100 gram vlees per persoon bij je avondmaaltijd.
Vis
Ook vis is een goede bron van eiwit. Ook hierbij geldt dat de onbewerkte varianten een stuk hoger zijn in eiwit dan de bewerkte producten. Een lekkerbek bevat per 100g 16 gram eiwit en kabeljauwfilet bevat per 100g 21 gram eiwit.
Hüttenkäse
Lekker op een cracker of rijstwafel, maar je kunt het ook gewoon uit het bakje lepelen. Een heerlijk fris en eiwitrijk tussendoortje! Combineer het met wat fruit, bijvoorbeeld aardbeien of blauwe bessen en creëer een cheese cake effect. Per 100g bevat hüttenkäse 11 gram eiwit.
Noten
Er zijn natuurlijk ook
plantaardige bronnen van eiwit. Noten is een goed voorbeeld daarvan. Naast dat noten super gezond zijn, bevatten ze ook veel eiwitten. Wanneer je wilt afvallen is het wel handig om er rekening mee te houden dat noten ook veel calorieën bevatten. Gebruik bijvoorbeeld een handje noten om je schaaltje sojakwark wat eiwitrijker te maken.
Ei
Veel mensen denken bij eiwit vaak direct aan eieren. Het klopt ook dat eieren een goede bron zijn van eiwit. Per ei krijg je namelijk 6 gram eiwit binnen. Met een omelet van drie eieren zit je zo dus al op 18 gram eiwit.
Eiwitrijke pudding
Tegenwoordig zijn er in de supermarkt heel veel
producten verkrijgbaar die hoog zijn in eiwit. Blijf wel altijd kritisch op de verpakking kijken wat er nu werkelijk in een product zit. Bevat het wel echt veel eiwit? En hoeveel suiker zit er aan toegevoegd? Goed om hier op te blijven letten.
Soja(boontjes)
Van deze peulvrucht worden veel producten, zoals tofu, tempé en sojadrink gemaakt.
Soja is rijk aan eiwit en bevat daarnaast ijzer en vitamine B1. De soja bestemd voor de sojaproducten in de supermarkt is meestal duurzaam (en in Europa) geteeld.
Peulvruchten
Naast soja zijn ook andere peulvruchten een goede eiwitbron. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels en passen binnen een gezond voedingspatroon. Peulvruchten zijn gemakkelijk te verwerken in zowel warme als koude gerechten, maar je kunt ze ook roosteren en opeten als snack.