Zelfcompassie: het geheim achter iedere gezonde leefstijl

5 min lezen 29-08-2024
Zelfcompassie: het geheim achter iedere gezonde leefstijl
Femke Wassing-Wijnja
Femke Wassing-Wijnja

Maar, waarom zou je lief en vriendelijk zijn voor  jezelf?

Wil jij ook altijd alles perfect doen? Dan weet je vast ook hoe het is om regelmatig vast te lopen in zelfkritiek en (te) hoge verwachtingen van jezelf. Juist dan is deze blog voor jou! Uit onderzoek blijkt namelijk dat zelfcompassie, het vermogen om jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, een krachtig hulpmiddel kan zijn voor zowel je mentale als fysieke welzijn. Hieronder lees je waarom zelfcompassie zo belangrijk is en hoe je er veel baat bij kunt hebben in je dagelijks leven. Het is namelijk hét geheim achter iedere gezonde leefstijl!

Zelfcompassie, wat is dat eigenlijk?

Zelfcompassie houdt in dat je jezelf op dezelfde manier behandelt zoals je een goede vriend(in) zou behandelen. Het betekent dat je jezelf niet veroordeelt voor je fouten, maar jezelf troost en ondersteunt. Zelfcompassie bestaat uit drie belangrijke componenten:
 

  1. Vriendelijkheid naar jezelf > Dit betekent dat je jezelf met zorg en begrip behandelt in plaats van met kritiek.
  2. Het erkennen van je mens-zijn > Dit houdt in dat je beseft dat iedereen fouten maakt en dat dit een normaal onderdeel van het mens-zijn is.
  3. Mindfulness > Dat je je bewust bent van je gedachten en gevoelens zonder oordeel. 

En waarom is zelfcompassie dan zo belangrijk?

Zelfcompassie kan je helpen om stress te verminderen en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Mensen die zelfcompassie beoefenen, zijn beter in staat om gezonde keuzes te maken, zoals regelmatig sporten en gezond eten, omdat ze hun welzijn prioriteit geven. Bovendien kan zelfcompassie helpen om relaties te verbeteren, omdat je meer begrip en empathie voor anderen kunt opbrengen. Zelfcompassie kan ook leiden tot een grotere emotionele veerkracht en een hogere levenskwaliteit. Daarnaast kan zelfcompassie bijdragen aan vermindering van angst, depressie en stress, en aan een toename van levensvreugde en tevredenheid.

How to: lief en vriendelijk zijn voor jezelf

Zelfcompassie is een waardevolle vaardigheid die je welzijn kan verbeteren en je helpt om vriendelijker voor jezelf te zijn. Hier zijn enkele praktische tips om zelfcompassie te beoefenen:

  1. Wees een vriend: behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en zorg die je aan een goede vriend zou geven.
  2. (H)erken je menselijkheid: bedenk dat iedereen fouten maakt en dat dit een normaal onderdeel van het mens-zijn is.
  3. Oefen mindfulness: wees je bewust van je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen.
  4. Schrijf een brief: schrijf een brief aan jezelf waarin je je gevoelens en ervaringen erkent en jezelf troost en aanmoedigt.
  5. Gebruik positieve affirmaties: herhaal positieve affirmaties zoals "Ik ben genoeg" en "Ik verdien liefde en respect" om je zelfbeeld te versterken.

Jouw mindset bepaalt je succes

Zelfcompassie helpt je om een evenwichtiger en gelukkiger leven te leiden. Door jezelf met dezelfde zorg en begrip te behandelen als een goede vriend, kun je beter omgaan met stress, gezondere keuzes maken en je relaties verbeteren. Ben jij op weg naar het behalen van een gezondheidsdoel? Begin dan vandaag nog met het integreren van zelfcompassie in je dagelijkse routine en ervaar de positieve veranderingen die het met zich meebrengt.

Tip: kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Klik dan hier om de VYTAL app 14 dagen gratis uit te proberen en sluit je aan bij één van onze coaches. Hiermee bereik jij gegarandeerd jouw doel(en)!

Als coach kan je met de VYTAL coachomgeving in no-time gepersonaliseerde voedingsschema’s en trainingsplannen klaarzetten. Jouw klanten werken in de app, waar zij ook toegang hebben tot 2100+ gezonde recepten en 500+ workouts, oefeningen en meditaties. Benieuwd hoe dit eruit ziet en werkt? Plan dan een online demo, dan laten wij je alle ins en outs van VYTAL voor coaches zien!





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit