10 trendy diëten - Welke past bij jou?

5 min lezen 25-11-2024
10 trendy diëten - Welke past bij jou?
Femke Wassing VYTAL
Femke Wassing VYTAL

Di-eet ook niets ;) 

Bij het kiezen en volgen van een dieet kunnen we tegenwoordig best een beetje last krijgen van keuzestress. Er zijn namelijk veel beschikbare opties en diëten blijven nogal trendgevoelig. Wat vandaag hip is, kan morgen weer totaal ontkracht worden en van de aard (of maag ;) bodem verdwijnen.

Een dieet wordt vaak gezien als een specifieke manier van eten om een bepaald doel te bereiken, zoals afvallen, je gezondheid verbeteren of je sportprestaties optimaliseren. In deze blog zetten we de 10 meest populaire diëten op een rij, inclusief een korte uitleg over de basisprincipes. Zo krijg je een duidelijk overzicht en kun je bepalen welk dieet het beste past bij jouw leefstijl, gezondheidsdoelen, smaak, voorkeuren en behoeften. Lees snel verder!

Diëten? Of gewoon een (di)eetvoorkeur?

Eerst even dit: wat is het verschil tussen een dieet en een (di)eetvoorkeur? 

De scheidingslijn is dun, maar het zit ‘m vooral in de reden, noodzaak, mate van verplichting of juist flexibiliteit. Een dieet is een gerichte manier van eten met een specifiek doel, zoals vanuit gezondheidsperspectief (diabetes of een hoge bloeddruk), medische noodzaak (intoleranties, coeliakie etc.) of om gewicht te verliezen of juist aan te komen. Een dieet is altijd doelgericht en vaak strikt. Afhankelijk kan het tijdelijk gevolgd worden, maar ook levenslang nodig zijn. 

Een (di)eetvoorkeur is een persoonlijke keuze die bepaalt wat iemand liever wel of niet eet. Dit kan te maken hebben met religieuze overtuiging (halal, koosjer eten), ethiek of leefstijl (vega, vegan eten), maar ook simpelweg met smaak of gewoonte. Het is een vrijwillig ‘dieet’, flexibel, zonder een specifiek doel.

Diëten in de algemene zin, betekent dat je jouw eetgewoonten aanpast om een specifiek doel te bereiken.Dit kan variëren van het verminderen van calorieën tot het kiezen van specifieke voedingsgroepen die aansluiten bij je persoonlijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van eiwitten voor spieropbouw of het verminderen van koolhydraten voor gewichtsverlies.

Diëten draait niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe en wanneer je eet. Intermittent fasting (IF) kan bijvoorbeeld in combinatie met een specifiek dieet worden gedaan om zo het energielevel te verhogen of het metabolisme te verbeteren. Hoe dan ook: een dieet is alleen effectief, als het past bij jou, jouw dagelijkse routine, leefstijl, gezondheid én als het op de lange termijn vol te houden is.

De 10 populairste diëten - welke past bij jou?

Goed, genoeg achtergrond info. Welke diëten zijn er dan allemaal? En welke past het beste bij jou? Diëten zijn er namelijk te over en elk dieet heeft zijn eigen voordelen en aanpak. Hieronder vind je een overzicht van de tien populairste diëten in Nederland, met een korte uitleg over wat ze zo populair en effectief maakt.

Koolhydraatarm dieet – Minder koolhydraten, meer vetverbranding
Het koolhydraatarme dieet draait om het verminderen van koolhydraten zoals brood, pasta en rijst, terwijl je focust op eiwitten en gezonde vetten. Dit dieet stimuleert de vetverbranding en is vooral populair bij mensen die willen afvallen.

Intermittent fasting – Vasten voor focus en balans
Bij intermittent fasting wissel je periodes van eten en vasten af. Een bekend schema is 16 uur vasten gevolgd door een eetvenster van 8 uur. Het helpt bij gewichtsverlies en kan zorgen voor meer mentale helderheid.

Ketogeen dieet – Diep in ketose
Dit strenge koolhydraatarme dieet houdt je dagelijkse inname van koolhydraten tot minder dan 50 gram, waardoor je lichaam overschakelt op vetverbranding (ketose) als belangrijkste energiebron.

Plantaardig dieet – Goed voor mens, dier en milieu
Het plantaardige dieet focust op groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden, waarbij dierlijke producten beperkt of volledig vermeden worden. Het dieet wordt steeds populairder vanwege de voordelen voor zowel de gezondheid als het milieu.

Mediterraan dieet – Gezond eten zoals aan zee
Gebaseerd op de eetgewoonten rond de Middellandse Zee, bevat dit dieet veel groenten, fruit, vis, olijfolie en volkorenproducten. Het Mediterraanse dieet staat bekend om de positieve effecten op hartgezondheid.

Eiwitrijk dieet – De bouwstenen voor spieren
Dit dieet verhoogt de inname van eiwitten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Ideaal voor spieropbouw en gewichtsverlies, omdat eiwitten zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.

Flexitarisch dieet – Plantaardig, maar niet volledig
Het flexitarische dieet legt de nadruk op plantaardige voeding, maar laat ruimte voor af en toe vlees of vis. Dit biedt een goede balans tussen duurzaamheid en gezondheid.

Paleo dieet – Eten als een oermens
Dit dieet is gebaseerd op de voeding van onze voorouders, met onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit en noten. Bewerkt voedsel, granen en zuivel worden vermeden.

DASH-dieet – Voor een gezonde bloeddruk
Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is ontworpen om de bloeddruk te verlagen. Rijk aan groenten, fruit, magere zuivelproducten en met weinig zout, wint dit dieet aan populariteit vanwege de voordelen voor hartgezondheid en gewichtsbeheersing.

Vetarm dieet – Minder vet, meer gezondheid
Bij een vetarm dieet verminder je de inname van vetten en leg je de focus op koolhydraten en eiwitten. Dit dieet wordt vaak gekozen om hartgezondheid te verbeteren en een gezond gewicht te behouden.

VYTAL Note: In de VYTAL app hebben we het over dieetvoorkeuren. Je hebt, zowel coaches als klanten, keuze uit diverse vooraf ingestelde diëten, waaronder Keto, Paleo, Vegetarisch, Vegan, Overload PHP, maar ook Halal en Diabetes. Wil je het uitproberen? Klik dan hier om een 14-daagse proefperiode te activeren.

5 tips voor het kiezen van een dieet

Het juiste dieet vinden kan lastig zijn met zoveel opties. Met deze tips maak je een keuze die écht bij je past:

  1. Kies een dieet dat bij je levensstijl past. Een dieet werkt alleen als je het langdurig kunt volhouden. Denk na over hoe een dieet in je dagelijkse leven past en of het praktisch uitvoerbaar is.
  2. Vraag advies van een professional of coach. Een diëtist of voedingscoach kan je helpen om een voedingsplan op te stellen dat aansluit bij jouw doelen, zoals gewichtsverlies, spieropbouw of meer energie. Dit voorkomt dat je onnodig diëten uitprobeert die niet effectief zijn voor jouw situatie.
  3. Wees realistisch. Vermijd diëten die extreme beperkingen opleggen. Kies voor een aanpak die gezond en haalbaar is, en waarin ruimte is voor af en toe iets lekkers. Zo maak je het makkelijker om je dieet vol te houden.
  4. Luister naar je lichaam. Een goed dieet zorgt ervoor dat je je energiek en goed voelt. Signalen zoals vermoeidheid, constante honger of een gebrek aan concentratie kunnen erop wijzen dat het dieet niet bij je past.
  5. Probeer verschillende opties uit. Soms weet je pas wat werkt als je het probeert. Durf verschillende dieetvormen te testen en kijk welke het beste aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en doelen. Houd daarbij rekening met de lange termijn: het is belangrijk dat je een dieet kiest dat je vol kunt houden.

Met deze tips zet je een sterke eerste stap naar een gezond eetpatroon dat bij jou past!

Past een dieet bij jouw voorkeuren?

Het belangrijkste is dat een dieet niet voelt als een verplichting, maar als een bewuste keuze die je kunt volhouden. Combineer een gebalanceerd eetpatroon met voldoende beweging en slaap, en je zult merken dat je niet alleen dichter bij je doelen komt, maar ook meer energie hebt en je beter voelt in je dagelijkse leven.

You can be THAT coach!

Eenvoudig voedingsplannen afstemmen op persoonlijke voorkeuren en doelen. Bied gepersonaliseerde begeleiding en volg de voortgang van je klanten in één overzichtelijk systeem.

📅 Plan hier een online demo en ontdek hoe VYTAL jouw coaching kan versterken en efficiënter maken! 🚀





De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit