Beter slapen door een slaap wearable, of toch niet..?

6 min lezen 11-10-2022
Beter slapen door een slaap wearable, of toch niet..?
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager


Slaap is een veelbesproken onderwerp. Veel mensen ervaren slaapproblemen of willen werken aan hun slaapkwaliteit. Als gevolg zijn er dan ook steeds meer producten op de markt waarmee je inzicht kunt krijgen in je slaappatroon. Deze slaap trackers meten hoeveel uur per nacht je slaapt en zeggen vaak ook iets over de slaapkwaliteit. Maar welke invloed hebben deze trackers nou echt op je slaapkwaliteit? Je leest er meer over in deze blog.

Wat meten slaap trackers eigenlijk?

Wanneer we slapen gaan we door verschillende cycli van slaap. Zo heb je de lichte slaap, de diepe slaap en de ‘rapid eye movement’ (REM) slaap. Met name een goede diepe slaap zorgt ervoor dat je je fit en energiek voelt gedurende de dag. De meeste slaap trackers werken met bewegingssensoren. Ze tracken je beweging en maken op basis hiervan een inschatting van de tijd waarin je wakker bent en de tijd waarin je slaapt. Sommige trackers gebruiken ook een hartslagmonitor om zo een inschatting te kunnen maken van hoe lang je in welke slaapcyclus bent geweest. Vaak ontvang je via een app een overzicht van de kwaliteit en duur van slaap.

Hoe betrouwbaar is deze informatie

Slaap trackers worden meestal gedragen om de pols als horloge of als ring om de vinger. Ze maken inschattingen van hoeveel je beweegt tijdens de nacht en in sommige gevallen meten ze ook je hartslag. Wat blijkt is dat de hoeveelheid beweging tijdens de nacht, niet veel zegt over de slaapcyclus waarin je je bevindt. De meeste trackers zijn dus wel in staat om een inschatting te maken van het verschil tussen wakker en slaap, maar kunnen weinig zeggen over de verschillende slaapfases. Wanneer je een slaap tracker vergelijkt met de gouden standaard van het meten van slaap, de polysomnografie test, zie je dat slaap trackers 78% accuraat zijn in het onderscheiden van wakker zijn en slapen. Ook is het lastig te zeggen welke tracker een goede inschatting kan maken en welke niet. Dit komt doordat er weinig bekend is over het algoritme dat fabrikanten gebruiken. Onderzoekers kunnen deze producten daardoor slecht vergelijken met een polysomnografie test.

Kun je jouw slaapkwaliteit verbeteren met een slaap tracker?

Er is dus steeds meer informatie beschikbaar over je slaap, maar in hoeverre helpt dit jouw slaapkwaliteit te verbeteren? Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van slaap wearables bij mensen met slaapproblemen en de kwaliteit van slapen. De deelnemers aan dit onderzoek sliepen met een slaaphorloge en moesten opschrijven hoe ze zich voelden, de concentratie gedurende de dag en hoe vermoeid ze zich overdag voelden. De onderzoekers lieten verschillende slaapscores op de horloges van de deelnemers zien. Zo kreeg een aantal deelnemers te zien dat zij een goede slaapkwaliteit hadden gehad en een aantal deelnemers kreeg te zien dat zij een slechte slaapkwaliteit hadden gehad. Dit terwijl de kwaliteit en de duur van de slaap in beide groepen eigenlijk gelijk was.
De onderzoekers kwamen erachter dat degene aan wie verteld was dat zij een slechte slaapkwaliteit hadden gehad, zich daadwerkelijk slechter voelden gedurende de dag. Degene waaraan was verteld dat zij juist een goede slaapkwaliteit hadden gehad, voelden zich ook daadwerkelijk beter. Dit onderzoek laat zien dat de data van de slaap wearables dus daadwerkelijk invloed heeft op de gemoedstoestand en concentratie gedurende de dag. Zelfs wanneer deze data niet klopt. Voor mensen met slaapproblemen of mensen die erg gefocust zijn op hun slaapkwaliteit, kan deze data van sleep wearables je juist minder goed laten voelen.

Kunnen we deze slaap trackers nu beter wel of niet gebruiken?

Slaap wearables kunnen een handige methode zijn voor degene die over het algemeen al goed slapen, maar die wat meer willen letten op hun slaaproutine. De meeste slaap trackers kunnen echter nog weinig zeggen over de verschillende fases van slaap. Daarnaast is het algoritme dat door deze trackers wordt gebruikt onbekend bij onderzoekers en kan de betrouwbaarheid ervan niet worden vergeleken met de gouden standaard. Voor mensen die al moeite hebben met slapen of mensen die mentale klachten ervaren, kunnen misschien beter geen gebruik maken van deze slaap trackers. Ga op je gevoel af en kijk hoe je je voelt. Merk je dat je snel vermoeid bent, probeer dan wat eerder naar bed te gaan of doe een meditatie voordat je gaat slapen om gemakkelijker in slaap te vallen.

💡 You can be that coach!

Wil je slaap integreren in jouw coaching? De VYTAL-app biedt tools om slaapgewoonten van je cliënten te monitoren en te verbeteren. Ontdek hoe gepersonaliseerde schema’s en ondersteuning bijdragen aan hun welzijn én jouw succes als coach. Probeer VYTAL 14 dagen gratis of plan een online demo via VYTAL.nl/demo.



 



De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit