Een goede start van je dag. Ontwikkel een ochtendroutine die bij je past.

4 min lezen 02-01-2023
Een goede start van je dag. Ontwikkel een ochtendroutine die bij je past.
Ester Hesen
Ester Hesen Contentmanager

Hoe start jij je ochtend? Neem jij een momentje voor jezelf of ben je iemand die tot het laatste moment in bed blijft liggen en dan met haast de deur uit gaat? Helaas geldt voor veel mensen toch dat laatste. Zonde, want met een goede ochtendroutine zorg jij ervoor dat je de dag positief, productief en energiek begint. Klinkt goed, toch? Wil jij meer weten over het ontwikkelen van een goede ochtendroutine? We vertellen je er meer over in deze blog.

Waarom zou je een ochtendroutine ontwikkelen?

Met een goede ochtendroutine zet je direct te toon van de dag. Er bestaat geen perfecte ochtendroutine, want deze is per persoon verschillend. Vind jij het belangrijk om minder stress te ervaren gedurende de dag? Dan doe je er goed aan om je met je ochtendroutine te focussen op innerlijke rust en mindfulness. Of krijg jij het maar niet voor elkaar om gedurende de dag voldoende te bewegen? Focus je dan op fysieke activiteit tijdens je ochtendroutine. Stel een doel en geef jezelf de tijd en aandacht die je verdient, voordat je wordt meegesleept door je to-do lijst van de dag. 

Een goede ochtendroutine begint in de avond

Je begint een goede ochtend routine door ’s ochtends eerder op te staan. Dit is vaak iets wat bij veel mensen weerstand oproept. Je wilt tenslotte wel uitgerust aan je dag beginnen. Om alsnog genoeg uren slaap te krijgen, is het belangrijk dat je ook meteen je avondroutine even onder de loep neemt. Eerder opstaan betekent namelijk ook eerder naar bed! Kom jij maar moeilijk in slaap? Probeer dan minimaal twee uur voordat je gaat slapen geen tablet of smart phone meer te gebruiken. Het blauwe licht van deze apparaten zorgen ervoor dat jij minder snel in slaap valt. Daarnaast blijft je hersenactiviteit nog hoog door het scrollen door social media en het bekijken van filmpjes. Je wilt juist dat je hersenen tot rust komen zodat je snel in slaap valt. Ruil je devices daarom in voor een slaapmeditatie of lees een boek voordat je gaat slapen.

Hoe kun je jouw ochtendroutine invullen?

Een goede ochtendroutine hoeft echt niet voor iedereen te betekenen dat je om 5.00 uur ’s ochtends opstaat. Waarschijnlijk kom je met een half uur eerder opstaan al heel ver. Start de ochtend positief door een momentje te nemen van stilte en bewustwording. Bedenk waar je dankbaar voor bent en de leuke dingen die je die dag gaat doen. Sta vervolgens op en begin met je ochtendroutine. Inspiratie nodig? Bekijk dan eens de volgende punten.
  • Mediteren
  • Een boek lezen
  • Wandelen
  • Yoga
  • Journaling
  • Affirmaties
  • Ademhalingsoefeningen
  • Koud douchen
  • Een gezond ontbijt maken
  • Je dankbaarheid opschrijven
  • Een work-out doen
  • Schrijven
Laat je niet afschrikken door deze lijst, want je hoeft echt niet alles in één ochtend te stoppen! Kies wat past bij jouw doelen. Misschien kies je de ene dag wel voor een wandeling en de volgende dag voor een half uurtje yoga. Het belangrijkste is dat je er een routine van gaat maken. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je het elke dag vol kunt houden. Het helpt om de spullen die je nodig hebt al klaar te leggen naast je bed zodat je meteen weet wat je wilt gaan doen. Je ochtendroutine hoeft niet lang te duren om effectief te zijn. Je zult snel merken dat het jouw dagen een hoop positieve energie zal brengen. Begin met iets kleins en bouw het langzaam op.

 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit