FOMO, wat is het en waarom heeft iedereen er last van?

5 min lezen 01-08-2023
FOMO, wat is het en waarom heeft iedereen er last van?
Laura de Jong
Laura de Jong Contentmanager

In de wereld waarin we leven, worden we voortdurend blootgesteld aan een stortvloed van informatie en mogelijkheden. Van sociale media tot evenementen en reisbestemmingen, er lijkt altijd wel iets spannend of belangrijks aan de hand te zijn. In dit tijdperk van overvloedige keuzes en constante activiteiten, lijden velen onder de angst om iets te missen. Dit is ook wel bekend als FOMO, of wel Fear Of Missing Out. Maar wat houdt dat nou precies in en waarom heeft bijna iedereen er last van? Ik vertel het je, lees snel verder! 

Wat is FOMO?

FOMO is een acroniem dat verwijst naar de angst om iets belangrijks of opwindends te missen, vaak veroorzaakt door het waarnemen van anderen die plezier hebben, succesvol zijn of deelnemen aan interessante activiteiten. Deze angst kan worden versterkt door het gebruik van sociale media, waar het lijkt alsof anderen altijd een beter en boeiender leven hebben. FOMO uit zich vaak in gevoelens van onrust, stress en het constante verlangen om op de hoogte te blijven van wat iedereen aan het doen is. 

De oorzaken van FOMO

Een van de eerste oorzaken is sociale druk. Onze samenleving hecht veel waarde aan sociale interactie en betrokkenheid. Mensen voelen vaak druk om deel te nemen aan evenementen en activiteiten om erbij te horen en niet buiten de boot te vallen. Een tweede oorzaak is sociale media. Platforms zoals Instagram en Facebook zorgen ervoor dat we in staat zijn om alle hoogtepunten van iedereen te volgen. Een constant bombardement van perfecte vakantiefoto’s, feestjes en prestaties kan leiden tot onbevredigde gevoelens en het idee dat we iets belangrijks missen. Een derde oorzaak van FOMO is keuzestress. Onze huidige samenleving biedt een overvloed aan keuzes op het gebied van werk, vrije tijd en sociale activiteiten. Dit kan leiden tot angst om de verkeerde keuze te maken en iets beters te missen.

De gevolgen van FOMO

FOMO kan leiden tot een voortdurende onrust en het gevoel dat je altijd iets mist. Het constant willen bijhouden van wat anderen doen en meemaken kan een bron van stress worden. Door FOMO kunnen we moeite hebben om ons te concentreren op het hier en nu. We zijn constant afgeleid door de gedachte dat er ergens anders iets beters of leukers aan de gang is. Dit kan leiden tot verminderde tevredenheid met ons eigen leven. Ook kan FOMO je dwingen om continu sociale media te openen, op zoek naar updates en bevestiging. Dit kan resulteren in overmatig gebruik van sociale media, wat ook weer negatieve gevolgen kan hebben voor je mentale welzijn. 

Hoe ga je om met FOMO?

De eerste stap in het omgaan met FOMO is het bewust zijn van je eigen gevoelens. Realiseer het wanneer je je gestrest, onrustig of ontevreden voelt en probeer de redenen van die gevoelens te achterhalen. Stel voor jezelf prioriteiten op basis van wat voor jou belangrijk is. Richt je op activiteiten en relaties die werkelijk waarde toevoegen aan je leven, in plaats van je te laten leiden door de angst om iets te missen. Probeer daarbij je tijd op sociale media te beperken en zorg ervoor dat je jezelf niet voortdurend vergelijkt met anderen. Realiseer je dat mensen meestal alleen de hoogtepunten van hun leven delen en dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant.

Je bent niet alleen

FOMO is een veelvoorkomend verschijnsel waar iedereen weleens last van heeft. Het is belangrijk om te beseffen dat FOMO een angst is die voortkomt uit een overvloed aan keuzes en sociale druk. Door je bewust te worden van de bekende FOMO-gevoelens, prioriteiten te stellen voor jezelf en niet elke keer die sociale media apps te openen, kun je een gezonder evenwicht vinden en meer tevreden zijn met je eigen leven.

De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit