Goede voornemens voor 2023!

4 min lezen 27-12-2022
Ester Hesen Sportdiëtist & Bewegingswetenschapper

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent dat het tijd is om 2022 weer eens goed te evalueren en je goede voornemens voor het nieuwe jaar op te schrijven. Denk bij het maken van goede voornemens niet te groot en kijk naar wat realistisch is. Heb jij inspiratie nodig voor het maken van goede voornemens? Lees dan vooral verder.

Gezonder eten

Misschien wel een van de populairste goede voornemens is gezonder eten. Als dit inderdaad in jouw lijstje staat van goede voornemens is het goed om dit doel verder de specificeren. Wat bedoel jij met gezonder eten? Is dit minimaal vijf dagen per week zelf koken, elke dag twee stuks fruit eten, bij elke maaltijd groenten toevoegen of wil jij het gebruik van suikerrijke producten beperken? Maak je voornemen specifiek en niet te groot. Zo heb je de meeste kans dat jij jouw goede voornemen vol kunt houden!

Meer bewegen of sporten

Nog een voornemen wat voor veel mensen hoog op het lijstje staat. Ook hier geldt dat het belangrijk is om dit voornemen specifiek te maken. Beweeg jij nu eigenlijk niet of te weinig? Begin dan eens met elke dag een kwartiertje wandelen. Wil jij jouw sportprestaties naar een hoger niveau tillen? Kijk dan eens of je aan de slag kunt met een personal trainer of werk met een goed trainingsschema.

Minder alcohol drinken

Een wijntje bij het avondeten of elk weekend een paar biertjes in de kroeg. Het klinkt misschien onschuldig, maar wist  je dat er als sprake is van zwaar drinken wanneer je één keer per week meer dan vier (vrouwen) of meer dan zes (mannen) glazen alcohol op een dag drinkt? Kies vaker voor een glas water, wissel een alcoholische drank af met een glas (light) frisdrank of neem halve glazen van de alcoholische drank. Stap voor stap in de goede richting!

Minder vlees eten

Een goed voornemen waar je misschien niet direct aan zou denken, maar wel een die veel impact kan maken! Ook hier hoef je geen drastische veranderingen aan te brengen, maar denk bijvoorbeeld aan twee keer per week een vegetarische maaltijd. Minder vlees eten is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor je gezondheid! Vervang het vlees door peulvruchten, ei, noten, tofu, tempé of een vegetarische vleesvervanger. De kans is groot dat je door het vervangen van vlees meer vezels binnen krijgt. 

Beginnen met mediteren

Iets wat je eigenlijk zou willen doen, maar je weet niet zo goed hoe. Ook hier is het belangrijk dat je niet te groot denkt. Een meditatie hoeft geen uur te duren. Start met een begeleide meditatie via Spotify of de VYTAL app en houd het kort. Een meditatie van vijf minuten per dag is al een goed begin!

Minder druk maken om dingen

Nog een goed voornemen wat voor veel mensen belangrijk is. Maar hoe begin je hieraan? Een manier om meer in het nu te leven en je minder druk te maken is om te starten met mediteren (dus lees het puntje hierboven nog eens door 😉). Daarnaast kan het helpen om elke ochtend op te schrijven of op te noemen waar jij dankbaar voor bent. Hierdoor zie je dingen meer in perspectief en maak jij je een stuk minder druk om die file in de ochtend.
 
De meeste complete<br />voedingscoaching software ooit